Αίσθηση προκαλεί στη χώρα μας ο αριθμός των 62 υπουργών και υφυπουργών που αποτελούν το νέο κυβερνητικό σχήμα μετά τις εκλογές της Κυριακής και τον ορισμό τους από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Παρατίθενται μάλιστα και πίνακες με παραδείγματα άλλων χωρών της ΕΕ που έχουν μεγαλύτερο πληθυσμό από την Ελλάδα αλλά μικρότερο αριθμό υπουργών. Για παράδειγμα η Γερμανία με τα 85 εκατ. πολιτών και τους 15 υπουργούς, όπως και η Γαλλία. Παρατηρεί εύκολα όποιος δει τα νούμερα ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι δυσανάλογο του πληθυσμού της χώρας. Όπως για πολλούς, είναι δυσανάλογος και ο αριθμός των 300 μέσα στη βουλή.
Το άρθρο 51 παράγραφος 1 του Συντάγµατος ορίζει, ότι ο αριθµός των βουλευτών καθορίζεται µε νόµο και δεν µπορεί να είναι µικρότερος των διακοσίων ούτε µεγαλύτερος των τριακοσίων. Σήµερα είναι 300, δηλαδή ο µέγιστος επιτρεπόµενος από το Σύνταγµα αριθµός. Το 2013 κατατέθηκε πρόταση νόμου για τη μείωση των βουλευτών στους 200 και μάλιστα με ασυμβίβαστο όσον αφορά τη βουλευτική με την υπουργική ιδιότητα!
Το κοινοβουλευτικό πολίτευμα άραγε θα λειτουργούσε καλύτερα έτσι; Ή ακόμη και σήμερα αν είχαμε λιγότερους υπουργούς; Σημειώνεται ότι το μικρότερο κυβερνητικό σχήμα που είχε η χώρα μας ήταν του Γιώργου Παπανδρέου με 38 άτομα.