Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας τουλάχιστον έως την άνοιξη του 2022, κατάργηση των δωρεάν τεστ για όσους θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί, αυστηρούς περιορισμούς για μη εμβολιασμένους και επικοινωνιακή εκστρατεία προκειμένου να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι να εμβολιαστούν, περιλαμβάνει το σχέδιο του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Γερμανία, προκειμένου να αποφευχθεί ένα γενικευμένο lockdown όπως αυτά των προηγούμενων μηνών.
«Ανακοινώνεται ένα τέταρτο κύμα – παρότι ακόμη (!) σε χαμηλό επίπεδο», αναφέρεται σε εξασέλιδο εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Υγείας υπό τον τίτλο «Ασφαλείς το φθινόπωρο και τον χειμώνα – προετοιμαζόμαστε τώρα» που έχει στη διάθεσή της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται αφενός στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό και αφετέρου στο γεγονός ότι οι άνθρωποι συμπεριφέρονται σχεδόν όπως πριν από την πανδημία.
Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει – ανεξαρτήτως της εξέλιξης του αριθμού των κρουσμάτων – την υποχρέωση χρήσης ιατρικής μάσκας στα καταστήματα, τα μαζικά μέσα μεταφοράς και άλλους κλειστούς χώρους, ακόμη και για όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή έχουν αναρρώσει από τη νόσο, τουλάχιστον έως την επόμενη άνοιξη. Στο έγγραφο διευκρινίζεται ακόμη ότι κάποιοι περιορισμοί πρόσβασης σε εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να συνεχιστούν και ενδεχομένως να διευρυνθούν, ανεξαρτήτως της επιδημιολογικής κατάστασης. «Από την αρχή/τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 η συμμετοχή σε ορισμένες εκδηλώσεις σε όλη την Γερμανία θα πρέπει γενικά να είναι δυνατή μόνον εφόσον τηρούνται οι κανόνες που αφορούν όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει ή έχουν υποβληθεί σε τεστ που ήταν αρνητικό. Σε αυτές τις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται αθλήματα εσωτερικού χώρου, εκδηλώσεις και μεγάλα γεγονότα, σε εξωτερικούς και εξωτερικούς χώρους», αναφέρει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Παράλληλα, όπως τονίζεται στο έγγραφο, προτείνεται η αναστολή της παροχής δωρεάν τεστ για κορονοϊό από τις 11 ή τις 18 Οκτωβρίου, καθώς η δυνατότητα εμβολιασμού παρέχεται πλέον σε όλους. Πρόσβαση σε δωρεάν τεστ θα διατηρήσουν μόνο όσοι δεν μπορούν για άλλους λόγους να εμβολιαστούν, οι έγκυες και οι ανήλικοι.
Δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί στον εμβολιασμό του πληθυσμού, επισημαίνει το υπουργείο, οι προσπάθειες προστασίας θα μπορούσαν να είναι πιο μετριοπαθείς από ό,τι τον προηγούμενο χειμώνα. «Ένα δραστικό lockdown όπως στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι πλέον απαραίτητο», αναφέρεται στο κείμενο, αλλά διευκρινίζεται ότι αυτό δεν αφορά τους μη εμβολιασμένους. Για αυτούς, υπογραμμίζεται, «μπορεί να χρειαστούν εκ νέου περιορισμοί, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν περιορισμό ή και αποκλεισμό από εκδηλώσεις, καταστήματα λιανικής πώλησης και εστίασης». Όσοι έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει θέτουν κατά κανόνα τον εαυτό τους και τους άλλους σε περιορισμένο κίνδυνο και επομένως δεν θα πρέπει να υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, σημειώνεται.
Στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας τονίζεται ακόμη η ανάγκη για δυναμικότερη επικοινωνιακή πολιτική προκειμένου να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες για τον εμβολιασμό. «Πρέπει να ενημερώσουμε για τις προφανείς επιτυχίες της εκστρατείας εμβολιασμού, ενώ είναι σημαντικό να ενισχυθεί η πεποίθηση ότι μετά τον δύσκολο χειμώνα υπάρχει η χαρά του καλοκαιριού και ταυτόχρονα να ζητηθεί από τους πολίτες να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί και να καταβάλλουν κοινές προσπάθειες και να προετοιμαστούν για το φθινόπωρο και τον χειμώνα», επισημαίνεται.
Μέχρι σήμερα, 32 από τα 83 εκατομμύρια κατοίκους της Γερμανίας δεν έχουν εμβολιαστεί, ανάμεσά τους και 9 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 12 ετών, για τα οποία δεν υπάρχει προς το παρόν εγκεκριμένο εμβόλιο. Από τα 4,5 εκατομμύρια μεγαλύτερα παιδιά, το 21% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον μία φορά, ενώ το 10% έχει εμβολιαστεί πλήρως.