Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης στα Νέα Σήμαντρα, με τίτλο «Εκατογραφία μνήμης». Η έκθεση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 23ου Γαβουστήματος, το οποίο θα λάβει χώρα στις 18,19 και 20 Αυγούστου, από τον Λαογραφικό Όμιλο των Νέων Σημάντρων σε συνεργασία με το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.
Για μία σημαντική έκθεση η οποία απεικονίζει όλη την ελληνική ιστορία εκείνη την δυσμενή περίοδο για τη χώρα και για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς. «Αξίζει ο κόσμος να την επισκεφθεί. Αξίζει να την επισκεφθούν νέοι άνθρωποι, για να γνωρίσουν και αυτοί την Καππαδοκία. Είναι μία αλησμόνητη πατρίδα. Εγώ προσωπικά την επισκέφθηκα πριν από πέντε χρόνια και πραγματικά διαπίστωσα το γεγονός ότι είναι Αγιοτόκος και Αγιοφόρος και θεωρώ ότι η περιοχή θα πρέπει να αποτελεί προσκύνημα για όλους τους Έλληνες. Θα πρέπει να προσκυνήσουμε τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης», σημείωσε ο κ. Καρράς δίνοντας παράλληλα τα συγχαρητήριά του στον Λαογραφικό Όμιλο Σημάντρων για την πρωτοβουλία και για τη δουλειά τους, τονίζοντας πως «ως Δήμος είμαστε αρωγοί σε τέτοιες εκδηλώσεις».
«Καλή επιτυχία» στο Γαβούστημα που ξεκινά με αυτή την εκδήλωση, ευχήθηκε και η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κα Κατερίνα Ζωγράφου, η οποία σημείωσε πως «η φωτογραφία είναι μία από τις πιο απλοϊκές τέχνες, που όμως ενισχύει στον μέγιστο βαθμό τη μνήμη μας. Για τον λόγο αυτό η πρωτοβουλία να εκθέσει ο Λαογραφικός Όμιλος Σημάντρων φωτογραφίες από την πρώτη πατρίδα του, διότι σήμερα η πατρίδα όλων μας είναι η Χαλκιδική, από την Καππαδοκία λοιπόν και από την Μαλακοπή, ήταν σημαντική τόσο για τη μνήμη μας, όσο και για τη συνέχιση των παραδόσεων και της ιστορίας μας».
Στα Νέα Σήμαντρα το μεγαλύτερο Γαβούστημα στα χρονικά
Στο 23ο Γαβούστημα που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην περιοχή αναφέρθηκε και η πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Νέων Σημάντρων κα Σουλτάνα Μαραγκοπούλου.
«Είναι μία μεγάλη διοργάνωση, ο κόσμος όλος το περιμένει. Λέγεται Γαβούστημα, που σημαίνει μάζεμα. Πρόκειται για ένα αντάμωμα που θα συγκεντρώσει όλες τις ράτσες που έχουμε από την Καππαδοκία, από το Μιστί, από το Σεμέντερε και από παντού», εξηγεί η κα Μαραγκοπούλου σημειώνοντας ότι επειδή η περιοχή αποτελεί το κέντρο των απανταχού συλλόγων Καππαδόκων, αναμένεται να συγκεντρώσει πρωτόγνωρο αριθμό επισκεπτών και συλλόγων.
Όσον αφορά την εν λόγω έκθεση που θα είναι ανοιχτή μέχρι και το τέλος του Γαβουστήματος, η πρόεδρος σημείωσε ότι περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό του κ. Κώστα Μίγδαλη από το 1922, που απεικονίζει από τον διωγμό των κατοίκων, μέχρι την καθημερινότητά τους. Παράλληλα στην έκθεση ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά και αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές από την περιοχή, από το αρχείο της κυρία Μαίρης Καππαδόκισας.
Ακόμα, όπως εξήγησε η κα Μαραγκοπούλου, θα διεξαχθούν παράλληλες εκδηλώσεις στις 6 Αυγούστου στο θεατράκι Σημάντρων που θα περιλαμβάνουν ομιλίες και ένα θεατρικό δρώμενο. Επίσης, στις 12 Αυγούστου σε ειδική τελετή στο κέντρο της πλατείας θα λάβει χώρα η παρουσίαση του βιβλίου με θέμα τα Σέμεντρε στην Καππαδοκία και τα Σήμαντρα στη Χαλκιδική.
Τέλος, ο συγγραφέας κ. Κώστας Μίγδαλης, τόνισε πως τα Σήμαντρα της Καππαδοκίας αποτελούν ένα από τα παλαιότερα και ομορφότερα χωριά που υπάρχουν σε εκείνη την περιοχή και τα οποία οι Έλληνες Καππαδόκες εγκατέλειψαν στα 1924 ως υποχρέωση με την ανταλλαγή. Όπως εξηγεί «αργότερα ήρθαν εδώ στην περιοχή της Καρκάλας, ρίζωσαν και βεβαίως μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια παρουσιάζουν αυτό το θαύμα. Ένα υπέροχο χωριό, εδώ στα Σήμαντρα του Δήμου Νέας Προποντίδας όπου κανείς χαίρεται να βρίσκεται, να ζει και να απολαμβάνει την καθημερινότητά του».