“Βροχή” εντάξεων για τα ιστορικά κτίρια του δήμου Αριστοτέλη (video)

    Κάθε ανοιχτό χρηματοδοτικό πρόγραμμα και κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία έχει εκμεταλλευτεί ο δήμος Αριστοτέλη το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να εντάξει έργα συντήρησης και αναπαλαίωσης κτιρίων με ιστορική και πολιτιστική σημασία.

    Τα «στολίδια» αυτά, όπως τα αποκαλεί ο δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος περιλαμβάνουν αρχικά το Αγιορείτικο Βατοπεδινό κτίριο, την καλογερική λέσχη στην Αμμουλιανή, που αξιοποιείται μέσω προγράμματος του ΥΜΕΠΕΡΑ, ύψους 400 χιλ. ευρώ. «Θα μπορέσουμε να παραδώσουμε στο νησί έναν πολυχώρο, όχι μόνο πολιτισμού αλλά και υποδοχής των πολυάριθμων επισκεπτών», τονίζει ο δήμαρχος Αριστοτέλη.

    Ένα άλλο ιστορικό αγιορείτικο κτίριο, στο λιμάνι της Αμμουλιανής αυτή τη φορά, ο περιβόητος Αρσανάς, ένα κτίριο που χρησιμοποιούσαν οι Βατοπεδινοί μοναχοί, μελετάται να ενταχθεί σε χρηματοδοτική δράση ώστε να διασωθεί η ιστορία του νησιού και η αγιορείτικη κληρονομιά.

    Επιπλέον ο δήμαρχος μίλησε για το διδακτήριο της Στρατονίκης, ένα πέτρινο κτίριο, που περιμένει την τελική έγκριση από την αρχαιολογία για να δημοπρατηθεί το έργο και να αποκτήσει ανάδοχο. «Το κτίριο θα είναι ένα σύγχρονο κέντρο που θα μελετά τον Αριστοτέλη αλλά θα θυμίζει και την ιστορία του χωριού της Στρατονίκης», επισημαίνει ο κ. Βαλιάνος.

    Οι μελέτες επίσης έχουν ολοκληρωθεί για την οικία Ζορπά, που σύμφωνα με τον δήμαρχο είναι μια εξαιρετικά σημαντική ιστορική συγκυρία για τον δήμο, αφού ο Καζαντζακικός ήρωας Αλέξης Ζορπάς έζησε για 12 χρόνια στο Παλαιοχώρι. «Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα ολόκληρο brand γύρω από το όνομα του Αλ. Ζορμπά, που η φήμη του ταξιδεύει σε όλη την υφήλιο», αναφέρει ο δήμαρχος. Για το έργο αναζητείται χρηματοδότηση 300 χιλ. ευρώ ώστε να γίνει ένα σημείο μνήμης με ψηφιακή μορφή και με στοιχεία λαογραφικά. Αντίστοιχα είναι ώριμες οι μελέτες για το Μουσείο Μελιού στην Αρναία, που εντάχτηκε στο «Α. Τρίτσης, και όπου θα γίνεται αναφορά στη σπουδαία λαογραφία γύρω από τη μελισσοκομία.

    Στο πλαίσιο των συντηρήσεων κτιρίων εντάσσονται και οι ανακαινίσεις εσωτερικές και εξωτερικές, περίπου 30 σχολικών μονάδων στον δήμο Αριστοτέλη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε ο δήμαρχος, την ενεργειακή αναβάθμιση του 2ου δημοτικού σχολείου Ιερισσού, την ανέγερση του νέου λυκείου Ιερισσού αλλά και την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού σχολείου Μ. Παναγίας, ένα από τα σπάνια κτίρια της Χαλκιδικής. Αντίστοιχα, ο δήμαρχος ανέφερε το κτίριο της κοινότητας Ολυμπιάδας που παραδόθηκε καινούργιο, όπως και το ιατρείο της, για τα οποία μάλιστα έγινε χρήση των κονδυλίων του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Ελληνικός Χρυσός. Στην Ολυμπιάδα ιδιαίτερα, δόθηκε μεγάλη βαρύτητα και λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή, αφού τόσο η κοινότητα, όσο και το ιατρείο είναι κτίρια με αυξημένες ανάγκες, σε κάθε έκτακτο συμβάν.

    «Πιστεύω πως αυτά που παραλάβαμε τα ανακαινίσαμε και τα παραδίδουμε σε πολύ καλύτερη κατάσταση», δήλωσε τέλος ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος.