Απονεμήθηκαν την περασμένη Τρίτη τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων στο «Makedonia Palace» της Θεσσαλονίκης σε μια τελετή μέσα από την οποία το «Αθηνόραμα» έδωσε το έναυσμα για την αναγκαία ανανέωση της εθνικής μας γαστρονομίας, προτρέποντας τους εστιάτορες και τους σεφ να ερευνήσουν, να μελετήσουν και να εξελίξουν τις τοπικές μας κουζίνες, αναδεικνύοντας τους γαστρονομικούς θησαυρούς που παραμένουν ανεκμετάλλευτοι.

Η δημιουργική ψαροφαγική κουζίνα του πειραιώτικου Varoulko Seaside έφερε τον σεφ Λευτέρη Λαζάρου για ακόμη μία φορά στην κορυφή των εστιατορίων ελληνικής κουζίνας. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Selene της Σαντορίνης, υπό την καθοδήγηση του Έκτορα Μποτρίνι. Συνολικά 85 εστιατόρια βραβεύτηκαν στην τελετή που έγινε το βράδυ της περασμένης Τρίτης στο «Makedonia Palace», με τις Κυκλάδες και τη βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία – Θράκη) να συγκεντρώνουν τις περισσότερες διακρίσεις, έχοντας για φέτος 25 και 24 βραβευμένα εστιατόρια αντίστοιχα.

Με στόχο πάντοτε την ώθηση της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας σε υψηλότερους στόχους και επιδόσεις, η γευσιγνωστική επιτροπή του θεσμού αυστηροποίησε τη βάση της βράβευσης, διαμορφώνοντάς τη στο 14,50/20. Όσον αφορά τα εστιατόρια της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, η βάση βράβευσης παρέμεινε στο 14/20, στηρίζοντας την αφοσίωσή τους στις κλασικές αξίες της ελληνικής γαστρονομίας μέσα από εμβληματικές και τοπικές σπεσιαλιτέ.

Το «αθηνόραμα» και η γευσιγνωστική του επιτροπή διαπιστώνουν τα τελευταία χρόνια ότι αφενός το εύρος της ελληνικής κουζίνας έχει περιοριστεί σε 40-50 γνωστά πιάτα τα οποία σερβίρονται παντού, από τον Βορρά ως τον Νότο της χώρας, και αφετέρου –με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις– οι τοπικές μας κουζίνες είναι πρακτικά αγνοημένες και ας είναι γεμάτες από έναν τεράστιο πλούτο πρωτότυπων και ασυνήθιστων γεύσεων, έναν πραγματικό γαστρονομικό θησαυρό που ουσιαστικά παραμένει ανεκμετάλλευτος. Θεωρεί έτσι ότι αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία πρέπει να στραφούν και να εξερευνήσουν σε βάθος οι Έλληνες σεφ για να ενισχυθεί η ταυτότητα και η ιδιαιτερότητα της κουζίνας μας, έτσι ώστε να αποκτήσει τις προοπτικές για να ξεχωρίσει στον παγκόσμιο γαστρονομικό στίβο.

Επί της ουσίας, ο θεσμός κάλεσε εστιάτορες και σεφ σε μια πανστρατιά, έτσι ώστε μέσα από την έρευνα και τη μελέτη των τοπικών κουζινών να πυροδοτηθεί μια νέα γενική τάση αναδημιουργίας τους με ραφιναρισμένο τρόπο σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης γαστρονομίας. Κι αυτό είναι αναγκαίο να προκύψει όχι μόνο στα καλύτερα εστιατόρια κάθε περιοχής – όπου τα αποτελέσματα αυτής της τάσης πρέπει να αποτελέσουν τον κορμό των μενού τους – αλλά και στα εστιατόρια των μεγάλων πόλεων όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Μια τέτοια συντονισμένη κίνηση θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για την απόκτηση μιας ισχυρής εθνικής γαστρονομικής ταυτότητας.

Αυτό ήταν το μήνυμα της φετινής τελετής, η οποία ξεκίνησε με τις «αντιπροσωπείες» των γαστρονομικών περιφερειών της χώρας να παρελαύνουν συμβολικά, ενώ ο επικεφαλής καθεμίας από αυτές κρατούσε πλακάτ με ένα «ξεχασμένο» τοπικό πιάτο της περιοχής του (όπως ο κρητικός «τζουλαμάς» ή το ποντιακό «σιρόν με πασκιτάν») με τη χαρακτηριστική ένδειξη «Χρεώνεται…» ως μια υπενθύμιση της ξεχασμένης γαστρονομικής μας κληρονομιάς. Ήταν ο «Κύκλος των Χαμένων Συνταγών», παραφράζοντας έτσι τον τίτλο της θεατρικής παράστασης «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών», όχι τυχαία, καθώς ο σκηνοθέτης της παράστασης Κωνσταντίνος Ασπιώτης και ο πρωταγωνιστής Άκης Σακελλαρίου ήταν εκείνοι που πήραν τη σκυτάλη της παρουσίασης αμέσως μετά την «παρέλαση». Οι δύο masters of ceremony, προτού αναλάβουν το συντονισμό των βραβεύσεων, έθιξαν με ευρηματικό τρόπο το θέμα της αγωνίας της γευσιγνωστικής επιτροπής για το μέλλον της ελληνικής κουζίνας, ξεδιπλώνοντας μια σειρά από διαπιστώσεις και συμπεράσματα και θέτοντας ευθέως το θέμα της ανανέωσης της εθνικής μας γαστρονομίας.

Στο πλαίσιο της τελετής, τιμήθηκε με ειδικό βραβείο ο σεφ Γιώργος Τρουμούχης ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα που δείχνει το δρόμο για την ανάδειξη της τοπικότητας στην ελληνική γαστρονομία. Ο σεφ του ροδίτικου «Noble» κατέγραψε μαζί με την ομάδα του τις ξεχωριστές συνταγές του νησιού και τις εξέλιξε σε μια αβάν-γκαρντ ροδίτικη κουζίνα, η οποία βραβεύεται σταθερά με Χρυσό Σκούφο τα τελευταία χρόνια.

Το μενού της βραδιάς υπέγραψε ο σεφ Luca Piscazzi, επικεφαλής της κουζίνας του «Pelagos» στο «Four Seasons» (με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin), ο οποίος επίσης εξερευνά τα δύο τελευταία χρόνια τις κουζίνες και τα προϊόντα των ελληνικών νησιών για να εμπνευστεί ιδέες για το εστιατόριό του. Η φιλοσοφία των πιάτων του δείπνου ήταν ένας συνδυασμός τοπικών και εμβληματικών ελληνικών σπεσιαλιτέ, ιδωμένων και ραφιναρισμένων μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά. Τόσο ο ίδιος όσο και o executive chef Σωτήρης Ευαγγέλου με την μπριγάδα της κουζίνας του «Makedonia Palace», που συνέπραξαν, καταχειροκροτήθηκαν στο τέλος της βραδιάς.

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας διεξάγονται υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Επίσης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

(ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Salonika Restaurant & Bar, Ξεν. «Makedonia Palace», 15/20

Grada Nuevo,​ 14,5/20

Ηλιόπετρα, 14,5/20,  NEW ENTRY

Μούργα,​ 14,5/20

Όλυμπος Νάουσα, Ξεν. «ΟΝ Residence», 14,5/20

Trizoni Exclusive, 14,5/20, NEW ENTRY

Χαρούπι,14,5/20

Αλεπού,Πυλαία, 14/20, NEW ENTRY

Γλυκάνισος, Πυλαία,14/20

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Bubo Fine Dining Restaurant, Ξεν. «Ekies All Senses Resort», Βουρβουρού, 15/20

Tomata, Ξεν. «Sani Marina- SaniResort», Σάνη, 15/20

Η Μαριγούλα​, Πολύγυρος, 14,5/20

Μαρίνα, Ποτίδαια, 14,5/20

Trizoni Sea Treasures, Κρυοπηγή, 14,5/20