Για ελλιπή σχεδιασμό και απουσία μελετών σχετικά με τις επιπτώσεις κατασκευής του Flyover, πριν από την έναρξη των εργασιών, έκαναν λόγο οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, σε σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε η παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» στη νέα αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, το πρωί του Σαββάτου.
Ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας», Γιάννης Μυλόπουλος, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, σημείωσε πως ο λόγος της εκδήλωσης δεν είναι να αναφερθεί πως το Flyover προκαλεί μεγάλο πρόβλημα στην πόλη αλλά να βρεθούν λύσεις. «Θέλουμε να ξεκινήσουμε μία συζήτηση στην κοινωνία γιατί είναι κάτι που μας αφορά και μας επηρεάζει», σχολίασε.
«Το Flyover είναι το παγόβουνο μίας πολιτικής παθογένειας. Έχουμε μία παθογένεια ενός πρωθυπουργοκεντρικού κράτους, ο οποίος ξεκινά τα έργα κατά το δοκούν. Έρχεται ένας ηγέτης που απαξιώνει την κοινωνία και τις επιστημονικές γνώσεις και προτείνει λύσεις. Το Flyover είναι ένα έργο εκτός βιώσιμου αναπτυξιακού σχεδιασμού. Αν θεωρήσουμε πως ο στόχος της ΠΚΜ είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, εδώ έχουμε μία μη βιώσιμη παρέμβαση. Το έργο ήρθε σαν πυροτέχνημα για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες που δεν εξυπηρετεί την κοινωνική και περιβαλλοντική συνιστώσα. Ακόμα και εκεί που έχει μελέτες, αυτές τις κάνουν αυτοί που ανέλαβαν το έργο, βάζοντας τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα», τόνισε, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το καλοκαίρι και το πώς θα επηρεάσει η κίνηση τον τουρισμό στον δρόμο προς Χαλκιδική.
«Τα έργα γίνονται όχι όταν τα θέλει ο πρωθυπουργός αλλά όταν τα θέλει η κοινωνία», είπε και επισήμανε πως το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό. «Προτεραιότητα για τις μεγάλες πόλεις είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η Θεσσαλονίκη ξεκίνησε το 2006 το μετρό και σήμερα έχουμε 2024 και ακόμα ακούμε υποσχέσεις. Το Μετρό θα έπρεπε να έχει τελειώσει το 2020 χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου ο οποίος θα τελείωνε το 2023. Αν συνέβαινε αυτό, θα είχαμε σήμερα 120.000 λιγότερα αυτοκίνητα να κυκλοφορούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης», σημείωσε ο ίδιος. «Υπάρχουν ευθύνες που το μετρό δεν τελείωσε, υπάρχουν ευθύνες για την καταστροφή των Αρχαίων και για το γεγονός πως πληρώσαμε 100 εκατ. περισσότερα από όσα προβλέπονταν σε τον εργολάβο για τις καθυστερήσεις», δήλωσε.
«Γιατί από το 2019 έως σήμερα έχουν βάλει στα συρτάρια τις δύο επεκτάσεις στα δυτικά και στο αεροδρόμιο που είναι έτοιμες τόσα χρόνια», διερωτήθηκε. «Για την κατάσταση του Flyover σήμερα η πόλη θυμάται, υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες. Τόσο σε αυτούς που καθυστέρησαν το Μετρό και ξεκίνησαν τώρα το Flyover όσο και σε αυτούς που δεν μίλησαν», δήλωσε.
Ο ίδιος ζήτησε την εκπόνηση μελέτης κυκλοφοριακών και περιβαλλοντικών συνεπειών η οποία, όπως είπε, δεν υπάρχει. «Το έργο δεν έχει καν οριστική μελέτη, δεν ξέρουμε εδαφοτεχνικά τι θα γίνει. Θα το αντέξει το έδαφος της περιοχής όλο αυτό το έργο;», διερωτήθηκε. Ο ίδιος τόνισε πως «δική μας πρόταση είναι το έργο να σταματήσει, τουλάχιστον μέχρι να ξεκινήσει το Μετρό και τότε να επανεξεταστεί αν όντως χρειάζεται», είπε.
Ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών, Σωκράτης Δωρής, ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη, Αποστόλου Τζιτζικώστα, σημείωσε πως κανένα μεγάλο έργο δεν πραγματοποιείται χωρίς όχληση. «Ως περιφέρεια έχουμε καταδείξει ελλείψεις στον σχεδιασμό των διαδικασιών εκτέλεσης του έργου που καθιστούν αναποτελεσματική τη διαχείριση της κυκλοφορίας στον αστικό ιστό της πόλης. Έχουμε αναφέρει πως η καταλληλότερη προετοιμασία θα βοηθούσε ουσιαστικά στην πρόληψη ορισμένων προβλημάτων. Παράλληλα, είναι σημαντικό ομάδες επιστημόνων να προτείνουν τις σωστές μελέτες. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα πρέπει να διαθέσει τους απαραίτητους πόρους για τη δημιουργία της επιστημονικής ομάδας». Ο ίδιος ανέφερε και τις 15 προτάσεις που απέστειλε σε επιστολή του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στην κυβέρνηση για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την κατασκευή του Flyover.
«Η θέση μας είναι ότι απαιτείται ενίσχυση των μέτρων για να μην οδηγηθεί η πόλη σε κυκλοφοριακή ασφυξία. Η πρόσφατη συνάντηση του περιφερειάρχη με στελέχη της κυβέρνησης στην Αθήνα έφερε αποτέλεσμα και περιμένουμε τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα διόρθωσης των κυκλοφοριακών προβλημάτων», κατέληξε.
Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», Χρήστος Παπαστεργίου, στην εισήγησή του ανέφερε πως απαιτείται πλέον τουλάχιστον ο τριπλάσιος χρόνος για να περάσει κανείς την Περιφερειακή, ενώ προσχώρησε σε ένα σύντομο ιστορικό, όπως είπε για το έργο. «Είναι άλλο η εξωτερική περιφερειακή που σχεδίασε ο κ. Σουφλιάς στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2005 και άλλο αυτό που ονομάζουμε εξωτερικό δακτύλιο. Τα τελευταία χρόνια πριν την έναρξη των μνημονίων οι φορείς της πόλης είχαν καταλήξει στο στρατηγικό σχέδιο για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Αναγκαία κρίθηκαν η δημιουργία των κόμβων στη δυτική Θεσσαλονίκη και κατασκευή του εσωτερικού δακτυλίου της Περιφερειακής που ξεκινάει από το εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ και μέσω της Ραιδεστού θα κατέβαινε στο αεροδρόμιο -που θα μπορούσε να κατασκευαστεί σε 4 τμήματα», ανέφερε.
Επιπλέον, διερωτήθηκε αν είναι τόσο αναγκαίο το Flyover, τονίζοντας πως θα ήταν προτιμότερο να ξεκινήσει το μετρό και να κατασκευαζόταν το δυτικό τμήμα του εξωτερικού δακτυλίου, που δεν θα επιβάρυνε τον κυκλοφορία. «Τι είναι προτιμότερο: να υποστούμε μια ταλαιπωρία 4-5 ετών με αβέβαιο αποτέλεσμα, να επιβαρυνθεί τόσο πολύ το περιβάλλον ή να σταματήσει οριστικά το έργο;», διερωτήθηκε και είπε πως θέση της παράταξής του είναι να σταματήσει οριστικά το έργο και να επανέλθουμε στο σχέδιο της υπόγειας σήραγγας-αν τελικά χρειάζεται- κάτω από το Σέιχ Σου. «Όλοι μας στην Περιφέρεια πρέπει να αντιδράσουμε, ελπίζουμε και η ίδια η Περιφέρεια να μπει στη σωστή πλευρά της ιστορίας και να μην συνυπογράψει ένα έργο ταφόπλακα για την πόλη», είπε.
Ο επικεφαλής περιφερειακής παράταξης «ΣΥΝ-εργασία», Βασίλης Ρόκος, σημείωσε πως «το Flyover δημιουργήθηκε γιατί υπήρχε μεγάλη κίνηση στην Περιφερειακή Οδό, και αυτό γιατί είμαστε η μόνη χώρα της οποίας η συμπρωτεύουσα δεν έχει λωρίδα έκτακτης ανάγκης στον Περιφερειακό». «Η Περιφερειακή Οδός της Θεσσαλονίκης ήταν ήδη στο πορτοκαλί, είχαμε 4,5 φορές περισσότερα μικροσωματίδια από όσα έπρεπε και σήμερα είναι στο κόκκινο», τόνισε και ανέφερε και ο ίδιος το ζήτημα των ελλιπων μελετών. «Το ζήτημα δεν είναι μόνο το Flyover αλλά το ότι έχουμε μια αθηνοκεντρική κυβέρνηση που αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς», είπε. «Βγήκε προχθές ο κ. Σταϊκούρας και είπε πως το έργο θα μεταφερθεί για πέντε μήνες μετά και χθες τον ακύρωσε ο πρωθυπουργός. Ούτε μεταξύ τους δεν συνεννοούνται». «Αν πάρει φωτιά το Σέιχ Σου ή ξεκινήσει μια έντονη χιονόπτωση, πώς θα απεγκλωβιστούν τα οχήματα;», ρώτησε κλείνοντας.
Παρέμβαση έκανε και ο δικηγόρος από την Πρωτοβουλία Συνδέσμου Κατοίκων Κωνσταντινοπολιτών, Αλέξανδρος Αδαμίδης, αναφέρθηκε στη νομική εξέλιξη της υπόθεσης αλλά και τις αιτήσεις ακύρωσης που έχουν κατατεθεί και σχολίασε πως οι προσφυγές και αιτήσεις ακύρωσης συζητούνται τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στο ΣτΕ. «Ζητήσαμε από τους δήμους Παύλου Μελά, Νεάπολης Συκεών, Πυλαίας Χορτιάτη και Θεσσαλονίκης να μας ενημερώσουν για την κυκλοφοριακή μελέτη βάσει των οποίων δόθηκε η συναίνεση για την έγκριση του έργου αλλά είτε δεν μας απάντησαν είτε είπαν πως δεν είναι αρμόδιοι να απαντήσουν», σχολίασε.
Παρεμβάσεις έκαναν επίσης και πολίτες και μέλη φορέων της πόλης.
πηγή Voria.gr