spot_img

    Βλέπω δαίμονες στα πρόσωπα των άλλων – Πάσχω από «μεταμορφοψία»;

    Τα άτομα με αυτή τη σπάνια πάθηση μπορεί να θεωρούν ενοχλητικό ή εκνευριστικό να κοιτάζουν τα πρόσωπα των άλλων ανθρώπων.

    Μια διαταραχή που παραμορφώνει τα πρόσωπα των ανθρώπων ώστε να μοιάζουν με «δαίμονες» ακούγεται σαν υλικό εφιαλτικών ιστοριών.

    Όμως είναι η καθημερινή πραγματικότητα για τους ανθρώπους με μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια που ονομάζεται «μεταμορφοψία» (PMO).

    Τα συγκεκριμένα συμπτώματα της πάθησης αυτής μπορεί να διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση.

    Τα άτομα με αυτή τη σπάνια πάθηση μπορεί να θεωρούν ενοχλητικό ή εκνευριστικό να κοιτάζουν τα πρόσωπα των άλλων ανθρώπων.  Και αυτό γιατί αφού το σχήμα, το μέγεθος, το χρώμα και η θέση των χαρακτηριστικών του προσώπου που κοιτάζουν παραμορφώνονται.

    Μπορεί να κρέμονται, να φαίνονται μικρότερα ή μεγαλύτερα από το κανονικό, να είναι εκτός θέσης ή να φαίνονται τεντωμένα.

    Όμως η PMO δεν είναι μόνιμη, σύμφωνα με πληροφορίες από την Sun, και στις περισσότερες περιπτώσεις διαρκεί λίγες ημέρες ή εβδομάδες. Ορισμένοι άνθρωποι, ωστόσο, μπορεί να συνεχίσουν να αντιλαμβάνονται παραμορφώσεις του προσώπου για χρόνια.

    Σπάνια πάθηση

    Σύμφωνα με τον δρ Μπραντ Ντουσέιν, καθηγητή ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών και επικεφαλής ερευνητή του Εργαστηρίου Κοινωνικής Αντίληψης στο Ντάρτμουθ, περίπου 75 αναφορές περιπτώσεων για άτομα με PMO έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής, οπότε η κατάσταση φαίνεται να είναι αρκετά σπάνια.

    Η ανεπαρκώς κατανοητή κατάσταση που παραμορφώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου μπορεί να είναι δύσκολο να την απεικονίσει κανείς αν δεν την βιώνει ο ίδιος.

    Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με έναν ασθενή που πάσχει από την πάθηση για να αποτυπώσουν την πραγματικότητα του πώς είναι να ζει κανείς με PMO.

    Ο ασθενής, ένας 58χρονος άνδρας με PMO, βλέπει πρόσωπα χωρίς παραμορφώσεις όταν τα βλέπει σε οθόνη και χαρτί, αλλά βλέπει παραμορφωμένα πρόσωπα που φαίνονται «δαιμονικά» όταν τα βλέπει αυτοπροσώπως.

    Οι περισσότερες περιπτώσεις PMO, ωστόσο, βλέπουν παραμορφώσεις σε όλα τα πλαίσια, οπότε η περίπτωσή του είναι ιδιαίτερα σπάνια και παρουσίασε μια μοναδική ευκαιρία στους ερευνητές να απεικονίσουν με ακρίβεια τις παραμορφώσεις του.

    Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι μεταμορφοψία ονομάζεται η παραμόρφωση της κεντρικής μας όρασης. Η παραμόρφωση αυτή γίνεται αντιληπτή ιδιαίτερα κατά την κοντινή εργασία και οφείλεται σε κάποια παθολογία της ωχράς κηλίδας. Η ωχρά κηλίδα είναι η κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδή και είναι υπεύθυνη για την ευκρινή μας όραση.

    Τους περνούν για σχιζοφρενείς

    «Έχουμε ακούσει από πολλούς ανθρώπους με PMO, να έχουν διαγνωστεί από ψυχιάτρους ότι πάσχουν από σχιζοφρένεια και τους έχουν χορηγήσει ψυχωτικά φάρμακα, ενώ η κατάστασή τους είναι ένα πρόβλημα με το οπτικό σύστημα», πρόσθεσε ο Δρ Ντουσέιν. «Και δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους που έχουν PMO να μην λένε στους άλλους για το πρόβλημά τους, επειδή φοβούνται μην τους περάσουν για τρελούς», λέει ο Ντουσέιν. «Είναι ένα πρόβλημα που οι άνθρωποι συχνά δεν κατανοούν».

    tanea.gr