Βερολίνο: Συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς

    Στη γερμανική πρωτεύουσα βρίσκεται από χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου σήμερα στις 11 (τοπική ώρα) θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς. Η συνάντηση αναμένεται να έχει αρκετά μεγάλη ατζέντα, η οποία χωρίζεται σε τρεις ενότητες:

    Η πρώτη ενότητα των συζητήσεων που στην παρούσα φάση είναι η πιο κρίσιμη αφορά τις διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο και, φυσικά, το μεταναστευτικό.

    Χθες, άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την έκτακτη χρηματοδότηση των κρατών-μελών για το μεταναστευτικό, με την Ελλάδα να εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, ύψους 42,4 εκατ. ευρώ, για δύο προτάσεις που υπέβαλε.

    Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι την Παρασκευή επισκέπτεται το Βερολίνο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μόλις τρεις ημέρες μετά τον Ελληνα πρωθυπουργό, κάτι που δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή. Υπενθυμίζεται, δε, πως χθες ξεκίνησαν και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στην Αγκυρα μεταξύ των δύο χωρών, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου αναμένεται επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη με σκοπό την υπογραφή μνημονίου για το μεταναστευτικό.

    Γίνεται αντιληπτό ότι στη συζήτηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Σολτς θα περιλαμβάνονται και τα ελληνοτουρκικά, θέματα Δυτικών Βαλκανίων, που πάντα ενδιαφέρουν το Βερολίνο, καθώς και όλα τα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο.

    Τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, ύψους 42,4 εκατ., ανάμεσα στα κράτη-μέλη εξασφάλισε η Ελλάδα για το μεταναστευτικό μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η δεύτερη ενότητα θα αφορά την οικονομία. Η συνάντηση γίνεται σε ένα χρονικό σημείο όπου η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε διαφορετική φάση, μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στον κόσμο το 2022 και βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του χρέους κάτω από τα επίπεδα του 2012 μέχρι το τέλος του χρόνου, επίδοση που ξεπερνά πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρωζώνης. Αυτό το δεδομένο επηρεάζει σύμφωνα με την οπτική του Μεγάρου Μαξίμου και τις διμερείς σχέσεις, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εκπέμψει το μήνυμα πως η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση που δημιούργησε αρκετά προβλήματα και στις διμερείς σχέσεις Αθήνας – Βερολίνου.

    Στην ίδια ενότητα μπορούν να συμπεριληφθούν και τα θέματα ενέργειας και διασυνδεσιμότητας, που είναι κρίσιμα και για τις δύο χώρες, αφού η Ελλάδα αποτελεί κόμβο μεταφοράς ενέργειας στον διάδρομο Νότου – Βορρά, ενώ αποτελεί και γέφυρα της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Ουκρανία, και επιδιώκει να είναι πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο τρίτος άξονας περιλαμβάνει αμιγώς την ευρωπαϊκή ατζέντα, καθώς υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε., όπου η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους πόρους εκτός από το μεταναστευτικό και για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και γενικότερα την κλιματική κρίση.

    Χθες, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του CDU, Φρίντριχ Μερτς, το κόμμα του οποίου έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό σχεδόν 30%, και ακολούθησε δημόσια συζήτηση στο Ιδρυμα Kόνραντ Aντενάουερ (KAS) με τίτλο «Ελλάδα και Ευρώπη – Ενα νέο κεφάλαιο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», ενώ το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Μητσοτάκης παρακάθισε στο δείπνο ηγετών στην καγκελαρία παρουσία του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με θέμα την υιοθέτηση της στρατηγικής ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    kathimerini.ggr