Σε μια ανησυχητική εκτίμηση σε ό,τι αφορά τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, προέβη σήμερα ο ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος δήλωσε πως είναι πιθανό να επαναληφθεί το σενάριο της μετάλλαξης Δέλτα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η «Όμικρον» θα είναι πιο μεταδοτική καθώς και θα υπάρξουν πολύ περισσότερα κρούσματα και πιθανότατα και βαριές νοσήσεις.
«Αυτή τη στιγμή επαναλαμβάνεται ένα σενάριο που έχουμε ξαναδεί άλλες δυο φορές, με τη μετάλλαξη Άλφα και τη μετάλλαξη Δέλτα. Βιολογικά αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι παραλλαγές του ιού που επικρατούν είναι αυτές που μεταδίδονται ευκολότερα. Επίσης, ξέρουμε ότι οι παραλλαγές που επικρατούν είναι και οι πιο ήπιες, διότι αυτές δε σκοτώνουν κόσμο. Άρα πάλι μεταδίδονται ευκολότερα. Ένα σενάριο λογικό που μπορούμε να πούμε ότι και τώρα με αυτή τη μετάλλαξη, εφόσον επικρατήσει, θα είναι πιο μεταδοτική», δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο καθηγητής επισήμανε ότι ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να έχουμε μια επανάληψη της μετάλλαξης Δέλτα, συνεπώς μια επίταση της επιδημίας, με περισσότερα κρούσματα και -ανεξαρτήτως αν θα είναι ηπιότερη- πολλά βαριά περιστατικά.
«Ακόμα κι η Όμικρον να είναι όπως η Δέλτα από πλευράς βαρύτητας νόσου, επειδή θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα, πιθανόν να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό», σημείωσε.
Επιπλέον, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι απίθανο η « Όμικρον» να μην καλύπτεται από το εμβόλιο, έστω και με μικρότερη αποτελεσματικότητα. «Αυτό που έχει προκαλέσει ανησυχία είναι κατά πόσο αντιστέκεται στο εμβόλιο. Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να εμφανιστεί ένας ιός που δεν το πιάνει το εμβόλιο. Το κακό σενάριο είναι να έχει μικρή αποτελεσματικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ξαφνικά θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί να νοσήσει βαριά», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημείωσε ότι πριν από δύο μέρες καταγράφηκε το peak αυτού του κύματος και τώρα έχει αρχίσει η πτώση. «Τις τελευταίες δύο ημέρες είμαστε σε πτώση και ο αριθμός αναπαραγωγής είναι κάτω από τη μονάδα. Τα μοντέλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε πτώση. Το πρόβλημα είναι η διαχείριση της αποκλιμάκωσης», σημείωσε.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι πρέπει η χρήση της μάσκας να εφαρμοστεί σε εξωτερικούς χώρους, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις αποστάσεις στην εκπαίδευση και να αυξηθεί η τηλεργασία ώστε να υπάρξει και λιγότερη κινητικότητα στα μέσα μεταφοράς.
Νέα μέτρα στη Βρετανία
Η χρήση μάσκας θα γίνει ξανά υποχρεωτική στα καταστήματα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αγγλία από την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο των νέων μέτρων κατά της μετάλλαξης Όμικρον, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
Επιπλέον, θα διεξάγονται τεστ PCR σε όλους όσους μπαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και όσοι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα της Όμικρον θα πρέπει να τίθενται σε αυτοαπομόνωση, ακόμη και αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Ωστόσο, ο Τζόνσον δήλωσε ότι τα φετινά Χριστούγεννα, θα είναι «πολύ καλύτερα», απ’ ό,τι εκείνα του 2020.
Τα μέτρα είναι «προσωρινά και προληπτικά», πρόσθεσε.
Ο Τζόνσον ανακοίνωσε τους νέους περιορισμούς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Downing Street, αφότου επιβεβαιώθηκε ότι δύο κρούσματα της Όμικρον εντοπίστηκαν στο Έσεξ και το Νότιγχαμ. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα κρούσματα σχετίζονταν με ταξίδια στη νότια Αφρική.
Το Ισραήλ κλείνει τα σύνορα
Σημειώνεται, παράλληλα, ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Ναφτάλι Μπένετ, ανακοίνωσε χθες Σάββατο πως η κυβέρνησή του θα απαγορεύσει για 14 ημέρες την είσοδο στην επικράτεια σε όλους τους αλλοδαπούς ανεξαιρέτως, για να αποτραπεί η εξάπλωση της Όμικρον στη χώρα.
Ακόμη, ο κ. Μπένετ διεμήνυσε ότι θα επανενεργοποιηθεί η αξιοποίηση τεχνολογίας παρακολούθησης της κίνησης των προσώπων μέσω των κινητών τηλεφώνων τους –συνήθης πρακτική για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς της Σιν Μπετ– για τον ίδιο λόγο.
Το Ισραήλ έγινε έτσι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα κλείσει εντελώς τα σύνορά της εξαιτίας της Όμικρον, η οποία ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική και χαρακτηρίστηκε «ανησυχητική παραλλαγή» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυτή την εβδομάδα.
Το μέτρο μένει να εγκριθεί από την Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή.
Ως αυτό το στάδιο, οι ισραηλινές υγειονομικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ένα κρούσμα της Όμικρον και μιλούν για ακόμη επτά ύποπτα κρούσματα. Δεν έχουν ξεκαθαρίσει εάν το πρόσωπο που επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί είναι εμβολιασμένο ή όχι. Διευκρίνισαν πάντως πως τρία από τα επτά πρόσωπα που χαρακτηρίζουν ύποπτα κρούσματα είναι πλήρως εμβολιασμένα.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι μέσα στις επόμενες 14 ημέρες θα είναι διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία για το πόσο αποτελεσματικά είναι έναντι της παραλλαγής Όμικρον τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19.
«Η υπόθεση εργασίας μας είναι πως η παραλλαγή είναι παρούσα σε σχεδόν όλες τις χώρες», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών Αγελέτ Σακέντ στο τηλεοπτικό δίκτυο N12. Εκτίμησε πως «το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό», απέναντι στο νέο παραλλαγμένο στέλεχος.
Οι ισραηλινοί πολίτες που θα επιστρέφουν στο εξής στη χώρα, ακόμη και αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Μπένετ.
Πρώτα κρούσματα σε Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία
Δύο κρούσματα της μετάλλαξης «Όμικρον» του κορωνοϊού εντοπίστηκαν στη Βαυαρία, στη νότια Γερμανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές το απόγευμα του Σαββάτου. Τα δύο κρούσματα έφτασαν στο αεροδρόμιο του Μονάχου στις 24 Νοεμβρίου και τώρα βρίσκονται σε απομόνωση, σύμφωνα με το Reuters.
Από τους επιβάτες που έφτασαν την Παρασκευή από το Κέιπ Τάουν, 50 έχουν μπει σε καραντίνα στη Βαυαρία. Δύο άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό και εξετάζεται αν φέρουν την παραλλαγή Όμικρον.
Παράλληλα, κρούσμα της μετάλλαξης «Όμικρον» επιβεβαιώθηκε και στην Ιταλία. Πρόκειται για ασθενή που ταξίδεψε από τη Μοζαμβίκη στη Νάπολη της Ιταλίας μέσω Μιλάνου. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η κατάσταση της υγείας του ίδιου και της οικογένειάς του είναι καλή.
Το βράδυ του Σαββάτου, και η Τσεχία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα της «Όμικρον». Την Παρασκευή, κρούσμα της νέας μετάλλαξης ανιχνεύθηκε και στο Βέλγιο.
Πηγή: BBC, Reuters, Sputnik, Xinhua, ΑΠΕ – ΜΠΕ