Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες για τον ευρωβουλευτή και ηθοποιό Αλέξη Γεωργούλη μετά την καταγγελία σε βάρος του για σεξουαλική και σωματική κακοποίηση.
Υπενθυμίζεται ότι η καταγγέλλουσα έκανε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανέφερε ότι προχώρησε στην καταγγελία στις αρχές του 2020 και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2020, όπως αναφέρει η ίδια μία ημέρα μετά το περιστατικό, ενώ τον Μάιο του 2020 προχώρησε στις αρχές για να δώσει και το όνομα του φερόμενου ως δράστη.
Ως προς το γιατί άργησε να ενεργήσει η βελγική δικαιοσύνη, ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες Γιώργος Συριόπουλος, εξηγεί ότι «ότι από την ώρα που η καταγγελία δεν έγινε με αναφορά των στοιχείων του θύτη, δεν καλύφθηκε από το Αυτόφωρο από την πρώτη στιγμή όπως θα μπορούσε, αν όχι και θα έπρεπε να είχε συμβεί. Η καταγγέλλουσα άφησε να παρέλθει το αυτόφωρο και έτσι η διαδικασία εξακρίβωσης των στοιχείων του φακέλου πήρε τον χρόνο της αργής τακτικής δικαιοσύνης» λέει και συνεχίζει:
«Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου όταν υπάρχει ένα ανάλογο ή άλλο ποινικό περιστατικό, ενεργοποιείται η διαδικασία του αυτοφώρου εφόσον ταυτοποιείται ο δράστης. Αν δεν ταυτοποιηθεί και ταυτοποιηθεί αργότερα, τότε παρέρχεται το αυτόφωρο και πάμε πια στις καλένδες της τακτικής δικαιοσύνης που είναι σίγουρα αργές».
Γεωργούλης: Παραμένει ανεξάρτητος ευρωβουλευτής – Στην Ευρωβουλή η συζήτηση για την άρση ασυλίας
Όπως εξηγεί ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, ο Αλέξης Γεωργούλης παραμένει ευρωβουλευτής ανεξάρτητος από την ώρα που παραιτήθηκε από την Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αποπέμφθηκε και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Όπως διευκρινίζει, οι ευρωβουλευτές δεν χάνουν το αξίωμά τους ως ευρωβουλευτές. Μπορεί να χάσουν άλλα αξιώματα, όπως συνέβη με την κυρία Καϊλή, παρά μόνον εάν τελεσιδικήσουν οι δίκες εναντίον τους σε κάποιο αδίκημα ατιμωτικό σε σχέση με την εργασία τους και εφόσον η χώρα που τους εκπροσωπεί ζητήσει την άρση της βουλευτικής τους ιδιότητας. Αυτό είναι μια διαδικασία πολύ μακρά».
Στην Ευρωβουλή αναμένεται η συζήτηση για την άρση της ασυλίας του, όπως ζητήθηκε από τις βελγικές αρχές, για την οποία θα χρειαστούν όμως τουλάχιστον τρεις μήνες. Την ίδια στιγμή το κλίμα για τον Έλληνα ευρωβουλευτή και γνωστό ηθοποιό είναι βαρύ στις Βρυξέλλες, καθώς ακούγονται φήμες ότι έχει επιδείξει παρενοχλητική συμπεριφορά και με άλλες νεαρές κυρίες που είχε συνάψει σχέσεις στη βελγική πρωτεύουσα, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον μία Ελληνίδα. Στην παρούσα φάση αυτές οι φήμες μπορεί να είναι και υπερβολές χωρίς καμία βάση. Για αυτές τις φήμες δεν έχει κληθεί να δώσει απαντήσεις στον Δημήτρη Παπαδημούλη.
Ωστόσο, σημειώνει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ ότι η συμπεριφορά Γεωργούλη χαρακτηρίζεται πια ως μια απαράδεκτη κοινωνική στάση και μάλιστα στο περιβάλλον των Βρυξελλών επικρίνεται βαρύτατα, αφήνοντας πια στη δικαιοσύνη, την περαιτέρω έρευνα. Από την πλευρά της Δικαιοσύνης, όπως σημειώνει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, δεν αναμένουμε εντυπωσιακά γρήγορα βήματα. Στο Βέλγιο οι δικαστικές υποθέσεις εκτός αυτοφώρου έχουν μακρά διαδικασία. Άλλωστε οι δικηγόροι του Αλέξη Γεωργούλη ακόμη δεν έχουν γνώση του ποινικού φακέλου και η υπόθεση δεν αναμένεται να έχει κλείσει πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2024.
Πηγή: ΕΡΤ