Την ευλογία της Μεγάλης Εκκλησίας στον Ιατρικό Σύλλογο της Θεσσαλονίκης έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος στην έναρξη της ομιλίας του, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ για την επετειακή εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του με θέμα «Ορθόδοξος πίστη και ιατρική επιστήμη».

Ο Παναγιώτατος μίλησε για το πρότυπο των Αγίων Αναργύρων και την προσφορά τους ενώ αναφέρθηκε στις θεραπείες που έκανε ο Ιησούς Χριστός προσθέτοντας ότι «η θεϊκή επιταγή μοιράστηκε στους 12 Απόστολους» για να δοθεί σε όλα τα έθνη.

Είπε ότι οι γιατροί ασκούν επιστήμη αιχμής και σώζουν ανθρώπους προσθέτοντας ότι «το θεάρεστο έργο των ιατρών όχι μόνο δεν είναι πεδίο σύγκρουσης πίστης και επιστήμης αλλά χώρος συνεργασίας».

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθιέρωσε να εορτάζεται ως ημέρα των συνάξεων «πάντων των Αγίων Ιατρών» δηλαδή των Αγίων Αναργύρων και του Αγίου Λουκά, η 17η και η 18η Οκτωβρίου είπε ο κ. Βαρθολομαίος.

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας κατά την ομιλία του καλωσόρισε τον Παναγιώτατο και αναφέρθηκε στην ιστορία του Ιατρικού Συλλόγου που φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια του. Η ίδρυση της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ το 1942 όπως είπε έδωσε νέα ώθηση ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο κοινωνικό πρόσωπο του ΙΣΘ από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης τους έως τώρα. Σήμερα ο ΙΣΘ έχει πάνω από 9.500 μέλη ενώ παρουσίασε μια σειρά δράσεων που πραγματοποιεί ο σύλλογος στα πλαίσια της εξωστρέφειας του.

«Σε αυτά τα 100 χρόνια ο Σύλλογος αντιμετώπισε προσκλήσεις και κρίσεις» τόνισε ο κ. Νίτσας προσθέτοντας ότι κοιτάζοντας το μέλλον «δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος».

«Η παρουσία σας στην εκδήλωση μας αποτελεί μεγάλη τιμή» τόνισε ο κ. Νιτσας προς τον κ. Βαρθολομαίο επισημαίνοντας ότι το έργο του Παναγιώτατου έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.

Ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ, Νίκος Λαζαρίδης μίλησε για τα «μηνύματα των Αγίων Αναργύρων στην σύγχρονη επιστήμη» οι οποίοι θεράπευαν κόσμο χωρίς να αμείβονται.

Για τα «Αγιάσματα της πόλεως της Θεσσαλονίκης» μίλησε ο τέως Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Δαρδαβέσης.