Διπλό μήνυμα, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας έστειλε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας του για την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από το ναζιστικό ζυγό.
«Προκλήσεις, απειλές, παραχαράξεις, ανιστόρητες διεκδικήσεις, δεν πρόκειται να έχουν καμία τύχη. Αυτά δεν περνάνε εδώ. Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου ήταν, είναι και θα είναι πάντα ελληνικά. Κι αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.


Επίσης διαμήνυσε προς την Ευρώπη: «Οι λαοί μας έζησαν τεράστια δεινά. Και από τότε αγωνιστήκαμε όλοι μαζί, πετυχαίνοντας να θεμελιώσουμε την ειρήνη, τη συνεργασία και την ευημερία, για διάστημα μεγαλύτερο από ποτέ, στο παρελθόν. Σήμερα, που οι προκλήσεις είναι ακόμα πιο μεγάλες και πιο σύνθετες, όλες οι χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη στην πράξη. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά, μόνο έτσι θα αποδείξουμε ότι μάθαμε από τα λάθη του παρελθόντος».
Στην ομιλία του στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, μετά την επίσημη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση για την 30η Οκτωβρίου, ο κ. Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, είπε πως με το τεράστιο επίτευγμά τους αναγέννησαν το όραμα για μια Ελλάδα ελεύθερη, χωρίς εξαρτήσεις.


«Η ημέρα αυτή, της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ένα πράγμα δείχνει, ότι οι Έλληνες έχουμε στο DNA μας, τον ηρωισμό, την αυτοθυσία, την πίστη, την ελευθερία και την ανεξαρτησία», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υπογράμμισε ότι «χρειάστηκαν πολλά χρόνια και πολύ σκληρές προσπάθειες από τους συμπατριώτες μας, ώστε να αναγεννηθεί η πόλη από τις στάχτες του πολέμου, να επουλώσει τις πληγές του παρελθόντος και να προχωρήσει μπροστά, δημιουργώντας το μέλλον της. Όλα αυτά, τις θυσίες, τους αγώνες και τελικά τα επιτεύγματα των προγόνων μας, πρέπει να τα έχουμε ζωντανά στη μνήμη μας. Πρέπει να θυμόμαστε και να αντιστεκόμαστε στη λήθη. Γιατί λησμονώ σημαίνει: μένω απαθής. Ενώ αντίθετα, η ζωντανή μνήμη, μας κινητοποιεί».


Η σημερινή επέτειος καθιερώθηκε από το 2016 και αποτελεί, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, πράξη αναγνώρισης στις θυσίες των αγωνιστών, που οδήγησαν στην απελευθέρωση της πόλης από το ναζιστικό ζυγό, στις 30 Οκτωβρίου του 1944. Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι η επέτειος αυτή πρέπει να μας ενώνει «θυμίζοντάς μας ότι ο αγώνας για την ελευθερία και την πρόοδο έχει μόνο γαλανόλευκα χρώματα».
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού και ακολούθως παρέστη στην εκδήλωση απότισης φόρου τιμής, του Δήμου Θεσσαλονίκης, για την απελευθέρωση στο Βασιλικό Θέατρο.