Το πανηγύρι γίνεται κάθε χρόνο στις 16 Ιουλίου, παραμονή της γιορτής της Αγίας Μαρίνας και είναι η πιο παλιά γιορτή στον δήμο Κασσάνδρας.
Παλιότερα λέγεται πως στον εορτασμό της Αγίας Μαρίνας για να τιμήσουν την χάρη της ο κόσμος πήγαινε στο εκκλησάκι με τα πόδια ή με τα ζώα και καθόταν εκεί μια εβδομάδα για να προσευχηθούν.
Κάθε φορά πλήθος κόσμου επισκέπτεται την περιοχή για να τιμήσει την μνήμη της Αγίας και να προσκυνήσει την εικόνα στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας που βρίσκεται μέσα στο δάσος της Φούρκας.
Μετά το τέλος της λειτουργίας ακολουθούν εκδηλώσεις με χορό φαγητό και τραγούδια.
Η πρόεδρος της κοινότητας Φούρκας, Αθανασία Καρούτσου, μιλώντας στο ”xalkidiki politiki” για τον φετινό εορτασμό και αν αυτός πραγματοποιηθεί κανονικά ξεκαθάρισε ότι: ”λόγω του covid-19 είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις, καθώς είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τα μέτρα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας”.
”Όμως θα τελεστεί κανονικά ο εσπερινός αύριο το απόγευμα, παραμονή της Αγίας Μαρίνας και το Σάββατο θα τελεστεί η πανηγυρική θεία λειτουργεία”, εξήγησε η ίδια.
Η ξεχωριστή ιστορία που συνέβαινε στο εκκλησάκι της Αγίας
Λέγεται πως πριν πολλά χρόνια όταν ζούσαν ακόμα οι παππούδες των κατοίκων εκεί, μαζευόντουσαν στο εκκλησάκι και κάθε φορά παραμονή του εορτασμού της Αγίας Μαρίνας έκανε την εμφάνιση του ένα χαριτωμένο ελάφι. Οι κάτοικοι αφήνανε το ελάφι να ξεκουραστεί και έπειτα το σφάζανε και τρώγανε όλοι. Το ελάφι εμφανιζόταν κάθε χρόνο μέχρι που κάποια χρονιά δεν το αφήσανε να ξεκουραστεί και το σφάξανε ιδρωμένο…από τότε έως και σήμερα δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά.