Η Πρωταπριλιά δεν είναι όπως παλιά. Οι περισσότερες πρωταπριλιάτικες φάρσες (όταν συμβαίνουν) έχουν σίγουρα πλάκα αλλά σπάνια έχουν πίσω τους την ίδια σκέψη όπως στο παρελθόν.

Παλιότερα, ίσως και λόγω της μειωμένης ταχύτητας μετάδοσης της πληροφορίας, οι πρωταπριλιάτικες φάρσες μπορούσαν να προκαλέσουν ουρές έξω από μαγαζιά, να κάνουν τους ανθρώπους να πιστέψουν τα πιο παράδοξα φαινόμενα και να έχουν μία ολόκληρη κοινωνία «στο πόδι».

Σήμερα και λόγω της πανδημίας του Covid-19 και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, η Πρωταπριλιά μπήκε σε δεύτερη μοίρα. Οι περισσότεροι δεν θα κάνουν ή δεν θα πέσουν «θύματα» κάποιας φάρσας.

Γι’ αυτό ας θυμηθούμε 10 + 1 από τις καλύτερες πρωταπριλιάτικες φάρσες όλων των εποχών, μέσα από ένα σχετικό αφιέρωμα του CNN.

1. Τα μακαρόνια φυτρώνουν στα δέντρα
Στις 1 Απριλίου του 1957 η εκπομπή «Panorama» του BBC παρουσίασε ένα «ρεπορτάζ» σύμφωνα με το οποίο η συγκομιδή των spaghetti στην Ελβετία έβαινε εξαιρετικά λόγω του ευνοϊκού καιρού και της απάλειψης του «σκαθαριού των spaghetti». Πολλοί Βρετανοί πίστεψαν και έμειναν άφωνοι από το «ρεπορτάζ». Αλλωστε, το έβλεπαν στην τηλεόραση – η οποία ήταν μία πρόσφατη ανακάλυψη – και η τηλεόραση δεν λέει ψέματα. Σωστά;

Λάθος. Ηταν μία από τις καλύτερες πρωταπριλιάτικες φάρσες όλων των εποχών, την οποία η ιστοσελίδα Museum of Hoaxes τοποθετεί στην κορυφή σχετικής λίστας.

2. Ο πιο γρήγορος pitcher όλων των εποχών

Ο δημοσιογράφος Τζορτζ Πλίμτον, η χιουμοριστική πένα του οποίου έμεινε στην ιστορία, εφυήρε τον Siddharta «Sidd» Finch έναν φανταστικό pitcher για τους New York Mets. Το άρθρο του Πλίμτον για τις (δήθεν) ικανότητες του Finch, το οποίο ανέφερε ότι μπορούσε να πετάξει την μπάλα του μπέιζμπολ με ταχύτητα 168 μίλια την ώρα, κέντρισε το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Η έκπληξή τους όμως ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν διάβασαν τις επόμενες λέξεις του άρθρου: «Χαρούμενη Πρωταπριλιά».

Ορισμένοι αναγνώστες δεν συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται περί ψεύδους με αποτέλεσμα να περιμένουν να δουν τον «Sidd» εν δράσει στον επόμενο αγώνα των Mets. Ο Πλίμτον μετέτρεψε αυτήν την ευφάνταστη ιστορία σε μυθιστόρημα λίγα χρόνια αργότερα.

3. Ο επαναπροσδιορισμός του π

Ο αριθμός π αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για τη μαθηματική κοινότητα εδώ και χρόνια. Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν αριθμό, τα ψηφία του οποίου συνεχίζονται επ’ άπειρον. Το 1998, οι νομοθέτες της πολιτείας της Αλαμπάμα, σύμφωνα με τον μύθο, ψήφισαν έναν νόμο που όριζε ότι το π πλέον θα ισούταν με… 3 (αντί για 3,14159…). Αν και η «είδηση» ήταν μία φάρσα, αρκετοί ήταν αυτοί που την πίστεψαν και τη διέδωσαν.

4. Χαρτί υγείας για αριστερόχειρες

Εχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί το χαρτί υγείας πρέπει να «υποτάσσεται» στον κόσμο των δεξιόχειρων; Το 2015, η εταιρείας παραγωγής χαρτιού υγείας Cotonelle έκανε ένα tweet το οποίο ανέφερε τη δημιουργία ενός νέου «μοντέλου» χαρτιού υγείας για αριστερόχειρες.

Η φάρσα της Cotonelle επηρεάστηκε από μία αντίστοιχη φάρσα που είχε κάνει η Burger King το 1998, δήθεν παρουσιάζοντας ένα νέο χάμπουργκερ για αριστερόχειρες.

Πρωταπριλιάτικες φάρσες
© Twitter

Μπορεί αυτοί που πίστεψαν τη φάρσα της Cotonelle να ήταν ελάχιστοι, αλλά κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί και το 1973, όταν ο φημισμένος τηλεοπτικός παρουσιαστής Τζόνι Κάρσον είχε αστειευτεί στην τηλεόραση ότι οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν έλλειψη χαρτιού υγείας. Το αστείο του Κάρσον οδήγησε σε πανικό μεγάλη μερίδα Αμερικανών που έτρεξαν στα σούπερ μάρκετ αδειάζοντας τα ράφια.

5. H μεγάλη φάρσα της Taco Bell

Το 1996, η Taco Bell έβαλε διαφημίσεις σε μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες λέγοντας ότι είχε αγοράσει την «Καμπάνα της Ελευθερίας» (Liberty Bell), ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα της αμερικανικής επανάστασης και ανεξαρτησίας, «σε μία προσπάθεια να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος της χώρας».

Η διαφήμιση προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Εξοργισμένοι γερουσιαστές πίστεψαν την είδηση, ενώ η εθνική υπηρεσία National Park Service, η οποία διαχειρίζεται τα αμερικανικά εθνικά μνημεία, αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου απορρίπτοντας την «είδηση».

Λίγες ώρες αργότερα, η εταιρεία επίσης εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι η διαφήμιση επρόκειτο περί «φάρσας», λέγοντας μάλιστα ότι θα δώριζε 50 χιλιάδες δολάρια για τη συντήρηση του μνημείου. Η αξία του αστείου, βέβαια, ήταν ανεκτίμητη.

6. Το Big Ben γίνεται ψηφιακό

Οι Βρετανοί είναι «ειδικοί» στις πρωταπριλιάτικες φάρσες. Το 1980, λοιπόν, η υπηρεσία εξωτερικού του BBC είπε ότι το Big Ben θα «αναβαθμιζόταν».

Πρωταπριλιάτικες φάρσες
© Shutterstock

Το αστείο δεν πήγε και πολύ καλά και ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός αναγκάστηκε να ζητήσει επίσημα συγγνώμη.

Η ίδια «φάρσα-είδηση», ωστόσο, έχει εμφανιστεί αρκετές φορές διαδικτυακά τα τελευταία χρόνια.

7. Εγχρωμη τηλεόραση;

Περνώντας σε μία άλλη «τηλεοπτική φάρσα», το 1962, η σουηδική κρατική τηλεόραση φιλοξένησε έναν ειδικό ο οποίος είπε στους τηλεθεατές ότι αν τοποθετούσαν ένα καλσόν από νάιλον μπροστά από την τηλεόρασή τους θα μπορούσαν να τη μετατρέψουν από ασπρόμαυρη σε έγχρωμη. Πολλοί Σουηδοί πίστεψαν τη φάρσα. Τελικά αποδείχθηκε ότι θα έπρεπε να περιμένουν μερικά χρόνια ακόμη προτού η τηλεόρασή τους γεμίσει χρώμα.

8. Goodbye, Space Needle

To 1989, μία κωμική τηλεοπτική εκπομπή στο Σιάτλ, ανέφερε ότι ο εμβληματικός πύργος 184 μέτρων Space Needle είχε καταρρεύσει. Αν και επρόκειτο για φάρσα, τα τηλέφωνα της εκπομπής «έσπασαν», καθώς περίπου 700 πανικόβλητοι τηλεθεατές κάλεσαν τον σταθμό για να μάθουν περισσότερες πληροφορίες. Δείτε το παρακάτω το βίντεο ( από το 2:25 και ύστερα).

9. Το αναψυκτικό της Google

Η Google λατρεύει την Πρωταπριλιά και το έχει αποδείξει πολλές φορές. Το 2005, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προχωρούσε στη δημιουργία ενός νέου αναψυκτικού υπό την ονομασία Google Gulp. Σύμφωνα με την ανακοίνωση το αναψυκτικό θα βοηθούσε τους καταναλωτές να «πετύχουν τη μέγιστη βελτιστοποίηση του εγκεφάλου τους», χωρίς πολλούς υδατάνθρακες.

Το Google Gulp προστίθεται σε μία μακρά σειρά «fake προϊόντων» της Google μεταξύ των οποίων το Google Romance, το Gmail Paper και το Google Voice for Pets.

«Στη Welcome Pickups κάνουμε περισσότερα από το να πάμε τον ταξιδιώτη από ένα σημείο σε ένα άλλο»

Η στρατηγική της startup εταιρείας για τη μετά-Covid εποχή

10. Μην πίνετε και σερφάρετε

Το 1994, το περιοδικό υπολογιστών PC Magazine, έγραψε μία «είδηση» σύμφωνα με την οποία η έγκριση από το Κογκρέσο ενός νομοσχεδίου που θα απαγόρευε τη χρήση του διαδικτύου από τους χρήστες που ήταν μεθυσμένοι βρισκόταν προ των πυλών.

Αν και η πηγή που επικαλείτο το άρθρο ήταν η Lirpa Sloof (tip: διαβάστε το ανάποδα), πολλοί πίστεψαν την ιστορία.

Extra: To βαγόνι του μετρό στη μέση της πλατείας

Μία αρκετή έξυπνη διαφημιστική καμπάνια οδήγησε σε μία από τις καλύτερες πρωταπριλιάτικες φάρσες όλων των εποχών. Η εταιρεία καφέ Grevalia είχε την ιδέα να τοποθετήσει ένα βαγόνι του νέου μετρό μπροστά από το δημαρχείο της Κοπεγχάγης, σκηνοθετώντας ένα σκηνικό ατυχήματος. Πολλοί ήταν οι περαστικοί που έμειναν καθηλωμένοι από το θέαμα μέχρις ότου να καταλάβουν ότι δεν ήταν αληθινό.

με πληροφορίες από CNN
Πηγή: travelestate.gr