Στην ασφάλεια ντόπιων και ξένων στοχεύει η τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα δίνεται παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου, στην δυνατότητα πολίτες τρίτων χωρών που επιθυμούν, να έλθουν και να εργαστούν στην Ελλάδα ως εργάτες γης, αφού πρώτα οι εργοδότες τους υποβάλλουν την απαραίτητη αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Ίδια διάταξη είχε ψηφιστεί κατά το πρόσφατο παρελθόν, με την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να υπογραμμίζει μεταξύ άλλων «λόγω καταστρατήγησης της ρύθμισης αυτής που διαπιστώθηκε κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, προβλέφθηκαν οι σχετικές ασφαλιστικές δικλείδες, μετά από στενή συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης».
Ειδικότερα, προβλέφθηκε:
– Ανώτατο ηλικιακό όριο τα 60 έτη για την είσοδο στη χώρα μας πολίτη τρίτης χώρας ως εργάτη γης
– Ελάχιστο όριο 30 ημερών απασχόλησης
– Προβλεπόμενο κατάλυμα που θα πληροί τις σχετικές προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας
– Ο εργοδότης να είναι υπεύθυνος για τον εργάτη
– Καταβολή εργοσήμου
– Δυνατότητα αλλαγής εργοδότη μέσα σε 5 μέρες από τη λήξη απασχόλησης στον προηγούμενο και ευθύνη του νέου εργοδότη για τον εργάτη
– Ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς, με σκοπό τον έλεγχο της σωστής τήρησης της διαδικασίας.
Πιο συγκεκριμένα στο υγειονομικό κομμάτι κι όπως διευκρινίζεται από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννη Κουφίδη, το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το αρνητικό PCR 72 ωρών (μοριακό τεστ) θα είναι αναγκαία για κάθε εργάτη γης. Στα σύνορα θα διενεργείται rapid test με ονομαστική κατάσταση που θα διαθέτει κάθε λεωφορείο. Στη συνέχεια σε κάθε νομό που θα κατευθύνεται ο κάθε προσκεκλημένος εργάτης γης θα υποβάλλεται εκ νέου σε μοριακό τεστ είτε σε νοσοκομείο είτε σε ιδιωτικό εργαστήριο. Στόχος είναι να αποφευχθεί μεταξύ άλλων και η πλαστογράφηση πιστοποιητικών τεστ. Άλλωστε όπως τόνισε ο κ. Κουφίδης η προσωπική ευθύνη είναι το πιο σοβαρό μέτρο και από την πλευρά των εργατών γης και από την πλευρά των εργοδοτών τους.