Η Ελλάδα, για ακόμη μια φορά, περιλαμβάνεται μεταξύ των πρώτων χωρών στην Ευρώπη με θεαματική άνοδο στις κρατήσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb.

Σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας AirDNA, με δεδομένα από τις πλατφόρμες Airbnb και VRBO, τον Ιανουάριο του 2023, η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Τσεχία και η Ελλάδα κατέγραψαν σημαντικές πληρότητες, με αυξήσεις 19,8%, 16,9%, 12,0% και 10,4% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η αύξηση της ζήτησης για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις σε αυτές τις χώρες υπερέβη την αύξηση των διαθέσιμων καταχωρήσεων, όπως υπογραμμίζει η AirDNA, υποδηλώνοντας μια σημαντική ευκαιρία για αυξημένη προσφορά για την κάλυψη της ζήτησης.

Ο ευρωπαϊκή αγορά βραχυπρόθεσμων μισθώσεων σημείωσε σημαντική αύξηση στη ζήτηση τον Ιανουάριο του 2023, με ετήσια αύξηση 18,1% (116,2% έναντι του 2021 και 28% έναντι του 2019). Τα έσοδα παρουσίασαν επίσης αύξηση 30,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, χάρη στην άνοδο κατά 10,6% της μέσης τιμής δωματίου (ADR), αλλά και λόγω της συνεχιζόμενης αύξηση της ζήτησης. Η προσφορά των διαθέσιμων καταχωρήσεων τον Ιανουάριο του 2023 ήταν επίσης υψηλότερη, ξεπερνώντας τα προ πανδημίας επίπεδα του 2019 και έφθασε σε αύξηση το 12,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Τα επίπεδα πληρότητας παρέμειναν υψηλότερα από ό,τι στις προ-πανδημικές περιόδους, με αύξηση 5,9% σε σύγκριση με το 2019 (5,1% ετησίως). Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην αύξηση της ζήτησης που ξεπέρασε την αύξηση των διαθέσιμων διανυκτερεύσεων, η οποία διαμορφώθηκε στο 21,2% σε σύγκριση με το 2019 (12,4% ετησίως). Τέλος, τα έσοδα ανά διαθέσιμη μίσθωση (RevPAR) παρουσίασαν ετήσια αύξηση 16,3% (55,8% σε σύγκριση με το 2021 και 40,2% σε σύγκριση με το 2019).

Τα στοιχεία του Ιανουαρίου για τις 20 ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ότι η αγορά βραχυπρόθεσμων ενοικίων ανακάμπτει, αλλά με διαφορετικούς ρυθμούς σε διαφορετικές χώρες. Η αύξηση της ζήτησης σε ορισμένες χώρες είχε ξεπεράσει την αύξηση των διαθέσιμων διανυκτερεύσεων, γεγονός που οδήγησε σε αυξημένα επίπεδα πληρότητας, ενώ σε άλλες χώρες ισχύει το αντίστροφο. Ανεξάρτητα από τις επιμέρους συνθήκες της αγοράς, είναι προφανές, όπως σημειώνει η AirDNA στην ανάλυσή της, ότι η ευρωπαϊκή αγορά βραχυπρόθεσμης ενοικίασης βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και ότι υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και επέκταση.

Δυνατή και η φετινή σεζόν
Όσον αφορά τις κρατήσεις για τους επόμενους έξι μήνες στην Ελλάδα (μέχρι και τον Ιούλιο), όπως αυτές καταγράφονται μέχρι και τον Ιανουάριο, κινούνται κατά 45% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρσι και κατά 58% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.

Όπως μάλιστα είχε δημοσιεύσει το Capital.gr σύμφωνα με στοιχεία της AirDNA, η ζήτηση εκτοξεύεται για κρατήσεις στην Αθήνα τους επόμενους μήνες, από το Μάρτιο μέχρι και τον Ιούλιο (πρόκειται για κρατήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου).

Η ζήτηση σε διανυκτερεύσεις ξεκινά να ανεβαίνει από τον Απρίλιο και μετά, με την αύξηση σε σύγκριση με το 2022 να φτάνει το 35% τον Ιούνιο.

Στην Αθήνα, το Μάιο η αύξηση στις διανυκτερεύσεις εκτοξεύεται στο 132% και η ζήτηση από 17 χιλιάδες πέρσι ανέρχεται σε 41 χιλιάδες φέτος.

Στην Ελλάδα συνολικά, η ζήτηση είναι μειωμένη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, όπως σημειώνει η AirDNA, αλλά πάνω από 30% υψηλότερη τον Μάιο-Ιούλιο, που εκτιμά ότι “η high season θα είναι πιθανότατα ισχυρή και φέτος. Στην Αθήνα, τα στοιχεία της ζήτησης είναι πιο θετικά, με τις κρατήσεις για τον Φεβρουάριο να είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, αλλά πάνω από 100% αυξήσεις τον Απρίλιο και τον Μάιο” υπογραμμίζει.

capital.gr