Αυξήσεις από τέσσερις πλευρές θα έχουν για το 2025 στις αποδοχές τους οι δημόσιοι υπάλληλοι για το 2025, οι οποίες θα φτάνουν σε οριζόντια βάση τα 100 για το σύνολο και τα 400 ευρώ για τους γιατρούς του ΕΣΥ που υπηρετούν σε απομακρυσμένους προορισμούς.

Συγκεκριμένα, θα έχουμε οριζόντια αύξηση στους μισθούς στο Δημόσιο με εξίσωση εισαγωγικού μισθού με τον κατώτατο (πάνω από 100 εκατ. ευρώ) – Σύμφωνα με τον Θάνο Πετραλιά, είναι κανόνας με τον οποίον αναπροσαρμόζονται όλα τα μισθολογικά κλιμάκια του Δημοσίου, αναλόγως της αύξησης του κατώτατου μισθού. Δηλαδή 100 ευρώ αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το 2027.

Η δεύτερη αύξηση προέρχεται από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% το 2025 (0,5% για τον εργαζόμενο και 0,5% για τον εργοδότη).

Η 3η αύξηση θα αφορά ειδικές εισοδηματικές ενισχύσεις Συγκεκριμένα, οι γιατροί του ΕΣΥ αναλόγως συνθηκών θα έχουν ενισχύσεις των εισοδημάτων από δύο πηγές. Η πρώτη θα είναι η αυτοτελής φορολόγηση με 22% στις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ κάτι που οδηγεί σε έμμεση εισοδηματική ενίσχυση από 100 έως και 200 ευρώ ανάλογα με θέση.

Επίσης, θεσμοθετείται επίδομα από 200 έως 600 εκατ. ευρώ για τους γιατρούς που υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές με κόστος 16 εκατ. ευρώ. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνεται και η αύξηση κατά 20% του επιδόματος νυχτερινής απασχόλησης με κόστος 25 εκατ. ευρώ.

Στις ειδικές εισοδηματικές ενισχύσεις περιλαμβάνεται και η διεύρυνση του επιδόματος επίτευξης στόχων στο Δημόσιο που έρχεται το 2025 για τους δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται σε θέσεις οι οποίες άπτονται διαχείρισης δημοσίων πόρων και θα φτάνει συνολικά στο ύψος ενός επιπλέον μισθού.

Επίσης στο πακέτο των ευρύτερων εισοδηματικών ενισχύσεων περιλαμβάνεται και η θεσμοθετημένη αύξηση των συντάξεων χωρίς προσωπική διαφορά κατά 2,2-2,5% με κόστος 450 εκατ. ευρώ. Για την απονομή νέων συντάξεων τον επόμενο χρόνο θα δοθούν επιπλέον 600 εκατ. ευρώ.

Το έκτακτο επίδομα

Σε ό,τι αφορά το έκτακτο επίδομα που θα δοθεί στο τέλος του χρόνου για τους συνταξιούχους που δεν παίρνουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς θα έχει κόστος 243 εκατ. ευρώ με την περίμετρο των δικαιούχων συνολικά στα 1,9 εκατομμύρια οικονομικά ευάλωτων.

Συγκεκριμένα εκτός από τους συνταξιούχους θα δοθούν
-Ενίσχυση 200€ για δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας του ΕΦΚΑ.
-Ενίσχυση 200€ για δικαιούχους επιδόματος ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ.
-Ενίσχυση 200€ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες.
-Επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Στις εισοδηματικές ενισχύσεις θα έχουμε επίσης και αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στέγασης από τα 1500 στα 2000 ευρώ .

Συνολικά από το πακέτο των παρεμβάσεων συνολικού ύψους 1,45 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από την ΔΕΘ περίπου 550 εκατ. ευρώ αφορούν εισοδηματικές ενισχύσεις.

capital.gr