Ογκώδες μοιάζει να είναι το πρόβλημα στο παραδοσιακό ορεινό χωριό της Χαλκιδικής τον Ταξιάρχη, αφού η εναπόθεση των απορριμμάτων γίνεται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς και η αποκομιδή αυτών δεν υφίσταται, τουλάχιστον όπως θα έπρεπε!

Το μεγάλο πρόβλημα με τα ογκώδη απορρίμματα γνωστοποιεί στο XalkidikiPolitiki και ο πρόεδρος της Κοινότητας του Ταξιάρχη Γιάννης Ξάκης, ο οποίος κάνει λόγο για ασφυξία, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στον δήμο για αδράνεια και επιλεκτική συμπεριφορά, παρά τις ακατάπαυστες ενοχλήσεις της κοινότητας για το μείζων αυτό θέμα: «Έχουμε γεμίσει με ογκώδη απορρίμματα εδώ στον Ταξιάρχη και παρά τις πάμπολλες αναφορές μου στον δήμο για την αποκομιδή αυτών δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, με αποτέλεσμα να ασφυκτιούμε. Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα δυστυχώς εδώ και αρκετούς μήνες», υπογραμμίζει ο πρόεδρος και ταυτόχρονα σημειώνει πως «η δημοτική αρχή, ο δήμος θα έπρεπε να βρίσκεται δίπλα στα χωριά του, σε όλες τις κοινότητες, ανεξαιρέτως και να εξετάζει με προσοχή τα θέματα που απασχολούν μια τοπική κοινωνία προς όφελος αυτής. Δεν μπορούμε να κάνουμε διακρίσεις εις βάρος μιας κοινότητας για ζητήματα ενδεχομένως πολιτικά. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και οποιαδήποτε αντιπαράθεση θα έλεγα πρέπει να μείνει εκτός. Τέτοιου είδους πολιτικές είναι παρωχημένες, προτεραιότητα του κάθε δήμου πρέπει να είναι τα χωριά του και οι άνθρωποι που ζουν σε αυτά».

Και παρότι υπήρχαν και από την προηγούμενη διοίκηση δυο κοντέινερ σε συγκεκριμένο χώρο για την εναπόθεση τέτοιου είδους αντικειμένων, τώρα πλέον δεν υπάρχουν ούτε αυτά αφού όπως αναφέρει ο κ. Ξάκης τα εξαφάνισαν με αποτέλεσμα ο χώρος αυτός να μοιάζει με μία ανεξέλεγκτη χωματερή: «Η πραγματικότητα είναι θλιβερή, καθώς ογκώδη απορρίμματα κάθε είδους, υπολείμματα από κλαδέματα, μπάζα και πολλά ακόμα, συσσωρεύονται στο «συνήθη ύποπτο» σημείο, το οποίο παλαιότερα είχε τουλάχιστον δυο βαγόνια-κοντέινερ για να συγκεντρώνουν εκεί οι κάτοικοι τα απορρίμματά τους. Πλέον αυτά με πρωτοβουλία του δήμου δεν υπάρχουν και ο χώρος μοιάζει με έναν απέραντο σκουπιδότοπο».

Και συνεχίζει: «Φυσικά, ευθύνη φέρουν και όσοι-ες αφήνουν τέτοιου είδους αντικείμενα, κυριολεκτικά όπου να ‘ναι. Ωστόσο, η αποκομιδή των ογκωδών είναι μια υπηρεσία, την οποία πληρώνει ο πολίτης μέσω των τελών και πρέπει να την έχει διαθέσιμη. Η «εξαφάνιση» των κοντέινερ, όχι απλά δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά συχνά το επιτείνει κιόλας».

Ενώ καταλήγει τονίζοντας την αισθητική υποβάθμιση του χωριού του Ταξιάρχη, καθώς και τους κινδύνους που εγκυμονεί η απόρριψη αυτών των ογκωδών αντικειμένων για τη δημόσια υγεία: «Η μη αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων πέρα από την αισθητική υποβάθμιση, συνιστά κίνδυνο της δημόσιας υγείας και ασφάλειας των συμπολιτών μας. Όπως καταλαβαίνετε το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και είναι τουλάχιστον λυπηρό ο δήμος να μην έχει προβεί ακόμη στις απαραίτητες ενέργειες, που αφορούν την συγκομιδή από τους χώρους όπου τα αφήνουν οι πολίτες, αλλά και να δώσει επιτέλους μια λύση σε ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα που έχει να κάνει με την καθαριότητα και την ομαλή λειτουργία ενός χωριού, όπως είναι ο Ταξιάρχης. Αυτή η κατάσταση δεν τιμάει κανέναν και δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί. Η ανοχή μας έχει τελειώσει και ζητούμε άμεσα την παρέμβαση του δήμου».