«Η νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης προφανώς δεν μπορεί να γραφεί πάνω στις παλιές», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον Παύλο Τσίμα, αναφερόμενη στην χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Λιβύη, καθώς, όπως είπε, η λιβυκή πλευρά «θέλει να συζητήσει με την Ελλάδα το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών και πρότεινε τη σύσταση τεχνικών επιτροπών γι΄αυτό το θέμα».

Τονίζοντας ότι η Ελλάδα «ξαναπιάνει το νήμα των σχέσεων με τη Λιβύη», υπογράμμισε ότι αφετηρία «πρέπει να είναι η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας». Υπογράμμισε δε ότι «σε κάθε περίπτωση, η πορεία της Λιβύης προς την ομαλοποίηση περνάει και μέσω της Ε.Ε, έχουν τοποθετηθεί και ο κ. Μισέλ και μια σειρά ηγετών, και ο κ. Μητσοτάκης: προβλέπει και την αποχώρηση ξένων δυνάμεων, το οποίο έθεσε και ο Πρωθυπουργός, μισθοφόρων, μαχητών, ξένων στρατευμάτων. Αυτή η συζήτηση θα έχει και άλλες συνέπειες».

Αναφερόμενη στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, σημείωσε ότι για την ελληνική πλευρά είναι ανυπόστατο και άκυρο και «επισκιάζει τις διμερείς σχέσεις Λιβύης-Ελλάδας, αλλά και της Λιβύης με την Ε.Ε». Θύμισε δε ότι υπάρχουν σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γι΄αυτό, «υπάρχει άρα μια ευρωπαϊκή απόφαση που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν και από τι Λιβυκή πλευρά» και ότι ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στη Λιβύη ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά και ως ηγέτης κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Μιλώντας για τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής για την επαναλειτουργία των Λυκείων, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό «όχι μόνο από την πλευρά την εκπαιδευτική, αλλά και για την πνευματική και ψυχική υγεία των εφήβων». Σημείωσε δε ότι τα Λύκεια στην Αττική έχουν μείνει κλειστά 4,7 μήνες. Αναφερόμενη στην προϋπόθεση των μαζικών τεστ που είχε θέσει η Επιτροπή, τόνισε ότι αυτά είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία, και μίλησε για «εργαλείο που θα επιτρέψει στους μαθητές να επιστρέψουν στην σχολική αίθουσα με ασφάλεια».

«Είναι πολύ απλά στη χρήση τους, είναι ρινικά, θα υπάρξουν οδηγίες και βίντεο για τη χρήση των τεστ», συνέχισε, τονίζοντας ότι υπάρχουν συσκευασίες των 25 ατομικών τεμαχίων, οι οποίες επιδέχονται ατομικής διανομής και αργότερα θα υπάρχουν και ατομικές συσκευασίες. Προτεραιότητα στη διάθεσή τους έχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί, ενώ όταν υπάρχει μεγαλύτερη επάρκεια, οι παραγωγικές ηλικίας 18-67 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ