Απ. Πάνας: Ετεροχρονισμένα κινείται η κυβέρνηση στον τομέα της υγείας-Αγνοήσατε τις παρεμβάσεις μου για το ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική

    Στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, τοποθετήθηκε ο ΑναπληρωτήςΓραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Χαλκιδικής Πάνας Απόστολος.

    Εισαγωγικά ο Βουλευτής εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων των πυρκαγιών αλλά και τη συμπαράστασή σε όλους εκείνους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται. Μάλιστα ο κ. Πάνας τόνισε πως αυτή τη στιγμή χρειάζεται δράση και πράξεις ουσιαστικές, που θα οδηγήσουν τον τόπο μας έξω από το βάλτο, στον οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια.

    Καθώς το προς ψήφιση Νομοσχέδιο αποτελείται ως επί των πλείστων από διατάξεις σχετικές με την Υγεία, που τέθηκαν σε ισχύ άρον – άρον, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ο Χαλκιδικιώτης Βουλευτής χαρακτηριστικά ανέφερε προς τον Υπουργό Υγείας:

    ‘’Τόσο απρόβλεπτη ανάγκη είναι, άραγε, κατά τη συνταγματική επιταγή, οι ελλείψεις σε ασθενοφόρα και στη λειτουργία του ΕΚΑΒ;

    Τέσσερα χρόνια τώρα δεν είχατε αντιληφθεί τις τραγικές ελλείψεις σε ασθενοφόρα, και την κατάρρευση του ΕΚΑΒ;

    Γιατί κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια κλείσατε τα αφτιά σας στις επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις της παράταξής μας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής;

    Με μια πρόχειρη ματιά, που έριξα, μόνο οι δικές μου Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και μόνο για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ, των Κέντρων Υγείας αλλά και του Γενικού Νοσοκομείου της Χαλκιδικής σε προσωπικό και εξοπλισμό ανήλθαν στις 36. Αρκετές θεωρώ για να σας θορυβήσει και για να αντιληφθεί κανείς πως η κατάσταση του τομέα Υγείας στη Χαλκιδική, μιας από τις πιο τουριστικές Περιφερειακές Ενότητες της Χώρας, παραπαίει.

    Στις 8 Ιουνίου 2023 ένας άνθρωπος έχασε αδόκητα τη ζωή του στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής αναμένοντας την διακομιδή του, έπειτα από καρδιακό επεισόδιο.

    Επιτρέπεται εν έτη 2023 τραυματισμένος από τροχαίο στην Ιερισσό Χαλκιδικής να μεταφέρεται σε νοσοκομείο με αγροτικό όχημα, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμος οδηγός για το ασθενοφόρο;

    Αναφέρομαι σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο βρισκόταν παρκαρισμένο σε απόσταση 500 μέτρων από το σημείο του συμβάντος, χωρίς οδηγό.

    Το έλλειμμα σε ασθενοφόρα και σε πληρώματα στον τουριστικότερο νομό της Βόρειας Ελλάδας, τη Χαλκιδική είναι τεράστιο, με αποτέλεσμα κάθε καλοκαίρι, με τον τεράστιο αριθμό κάθε είδους περιστατικών, ανά πάσα στιγμή να βρίσκονται σε κίνδυνο οι ζωές τουριστών και μόνιμων κατοίκων.

    Για ένα νομό με λίγους περισσότερους από 100.000 μόνιμους κατοίκους τον χειμώνα και πάνω από 1,5 εκατομμύριο κατοίκους και τουρίστες τους θερινούς μήνες, ο οποίος διαθέτει ένα αρκετά προβληματικό οδικό δίκτυο και με τεράστιες αποστάσεις εξαιτίας της ιδιαίτερης μορφολογίας του, υπάρχουν μόλις πέντε ασθενοφόρα στα πέντε κέντρα υγείας του και στο μοναδικό νοσοκομείο του Πολυγύρου, καθώς και ένα ακόμα όχημα διακομιδών που μεταφέρει ασθενείς στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

    Ενώ να σημειωθεί πως τα πληρώματα του ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική δεν διαθέτουν γιατρό.

    Η προτεινόμενη δε λύση των μικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ με αποσπάσεις οδηγών από τους Δήμους, το Πυροσβεστικό Σώμα, – ενώ η χώρα φλέγεται -, και τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν αποτελεί ούτε καν μια μεσοβέζικη λύση. Τα πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ δεν είναι απλοί οδηγοί οχημάτων, αλλά ειδικό εκπαιδευμένο προσωπικό που παρέχει εξειδικευμένες πρώτες βοήθειες και υπηρεσίες φροντίδας σε ασθενείς την στιγμή του συμβάντος’’.

    Κλείνοντας ο κ. Πάνας δε παρέλειψε να τονίσει:

    ’Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε σκόπιμα να μην αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά να διαθέσει κάτω από το 5% των συνολικών πόρων στην Υγεία, με το άρθρο 10 του Νόμου του 2022, υπονομεύοντας το ΕΣΥ. Όπως υπονομεύει τον κανόνα της καλής νομοθέτησης, καθώς επέλεξε στο Νομοσχέδιο αυτό για την Υγεία, να καταθέσει και σωρεία διατάξεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ειδικά δε για τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές του Οκτωβρίου προς ψήφιση δίχως να έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

    Για το ΠΑΣΟΚ όμως, που εμπνεύστηκε και οικοδόμησε όχι μόνο το ΕΣΥ, δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στη δημόσια υγεία αλλά και τη δημόσια διαβούλευση στο opengov το 2012, οφείλω να τονίσω με τη σειρά μου ότι η διαβούλευση δεν είναι λεπτομέρεια, αλλά ζήτημα ουσίας και Δημοκρατίας’’.