Το Γενέσιον της Θεοτόκου τιμάει πανηγυρικά ο Ιερός Ναός της Παναγίας Κορυφινής στα Νέα Μουδανιά, ο οποίος έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των κατοίκων της πόλης που ήρθαν πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες.
Κάθε χρόνο παραμονή της μεγάλης εορτής τελείται ο μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και η περιφορά της Ιερής Εικόνας. Ανήμερα της εορτής, στις 8 του Σεπτέμβρη τελείται ο Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παρουσία πλήθος πιστών επισκεπτών και κατοίκων που σπεύδουν να προσκυνήσουν την Αγία θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Κορυφινής.
Η εικόνα της Παναγίας λέει η παράδοση ότι βγήκε μέσα από τη θάλασσα ύστερα από μεγάλο σεισμό κι ανέβηκε στην πιο ψηλή κορφή του νησιού. Το καντήλι της ποτέ δεν έσβηνε κι ήταν ο μοναδικός φάρος σ’ ολόκληρη την περιοχή για τους ναυτικούς.
Φέτος μάλιστα τα Νέα Μουδανιά εκτός από την προστάτιδα τους Παναγία Κορυφινή έχουν και άλλους λόγους για να γιορτάζουν, καθώς έχουν συμπληρωθεί 100 χρόνια από την ίδρυση τους, μέτα την ανταλλαγή του 1922.
Μάλιστα η εκκλησιαστική επιτροπή με επικεφαλή τον αρχιμανδρίτη Συνέσιο Στάθη και με την αμέριστη συμπαράσταση των κατοίκων χριστιανών, αλλά και με την καθοδήγηση της Ιεράς Μητρόπολης Κασσανδρείας έλαβαν μια γενναία απόφαση και προχώρησαν σε ριζικές αλλαγές για να σώσουν τον Ιερό Ναό που χτίστηκε την δεκαετία του ‘70 και κινδύνευε από θέματα στατικότητας.
Έτσι λοιπόν προχώρησαν για την ασφάλεια του Ιερού Ναού της Παναγίας Κορυφινής σε εργασίες στήριξης, αλλά και ανάδειξης αυτού. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν εργασίες που αφορούν την εξωτερική στατική αποκατάσταση και τη δημιουργία περιστυλίου, την κεραμοσκεπή του ναού, την αλλαγή των κουφωμάτων, την αλλαγή των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, καθώς και των υδραυλικών. Επίσης έγινε η εγκατάσταση κλιματιστικού σώματος, θερμοπρόσωψη του ναού, κεραμοσκεπή περιστυλίου, Μαρμαρόστρωση ναού εσωτερικά, Μαρμαρόστρωση ναού εξωτερικά, Αλλαγή στασιδιών, Αλλαγή ψαλτήριων, Δημιουργία επίπλων ιερού βήματος, Αλλαγή ηχητικών εσωτερικά και εξωτερικά του ναού, Δημιουργία κηροστατών κ.α.
«Πλησιάζει η πανήγυρις της Παναγίας μας, της Παναγίας Κορυφινής. Το Γενέθλιο της Παναγίας μας εορτάζεται, αλλά πολύ περισσότερο γιορτάζει η εικόνα της Παναγίας μας που βρίσκεται εδώ στον ναό και πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός της Παναγίας Κορυφινής, τα Νέα Μουδανιά και όλη η Χαλκιδική. Η παρουσία της Παναγίας μας είναι ενεργή πάντοτε, διότι βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή μπροστά στον ναό της, ο οποίος ανακαινίστηκε με τη βοήθεια του κόσμου που πάντοτε βρίσκονται αρωγοί στο έργο και πολύ περισσότερο έρχονται να δώσουν στην μητέρα Παναγία Κορυφινή, αυτό το οποίο εκείνη θέλει, δηλαδή το σπίτι της», είπε ο Αρχιμανδρίτης Συνέσιος Στάθης και ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά τους κατοίκους των Νέων Μουδανιών, τους κατοίκους των περιχώρων και όσους ευλαβούνται την Παναγία.
Ο ίδιος σημείωσε ότι: «οι εργασίες συνεχίζονται, όμως με την βοήθεια της Παναγίας ο ναός έχει ανακαινιστεί πλήρως και είναι έτοιμος να υποδεχθεί τον κάθε πιστό» και κατέληξε λέγοντας πως «Εύχομαι η Παναγία να δίνει σε όλους μας την χάρη της, το έλεός της, αλλά και την ευλογία της».
Λίγα λόγια για την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Κορυφινής
Για την εικόνα της Παναγίας κατά την παράδοση λέγεται ότι βγήκε μέσα από τη θάλασσα ύστερα από ένα μεγάλο σεισμό κι ανέβηκε στην πιο ψηλή κορφή του νησιού.
Εκεί την βρήκαν οι κάτοικοι και την έκαναν μοναστήρι, ονομάζοντάς την «Παναγία Κορυφινή». Επιχείρησαν βέβαια πρώτα να την τοποθετήσουν στην κεντρική πλατεία του χωριού, αλλά πάντα την εύρισκαν πάνω στο βουνό αυτό, γι΄αυτό της έκτισαν εκεί το μοναστήρι και της έδωσαν το παραπάνω όνομα.
Στον πρώτο διωγμό το 1918, οι κάτοικοι πήραν μαζί τους την εικόνα στα βάθη της Μικράς Ασίας και την τοποθέτησαν μέσα σε μια εκκλησία, αλλά κάθε μέρα την εύρισκαν σε μια κορφή του βουνού από τα γύρω.
Όταν επέστρεψαν πάλι στο νησί τοποθέτησαν την εικόνα στο μοναστήρι της. Το καντήλι της ποτέ δεν έσβηνε και ήταν ο μοναδικός φάρος σ’ολόκληρη την περιοχή για τους ναυτικούς.
Όχι μόνο οι Χριστιανοί αλλά και οι Τούρκοι πίστευαν στη θαυματουργή χάρη της, γιατί πολλοί σώθηκαν από ναυάγια και τα τάματα και οι δωρεές καθημερινά ήταν σωρός στο μοναστήρι, που πήγαιναν και προσκυνούσαν και Χριστιανοί και αλλόθρησκοι.
Όταν οι πρόσφυγες φύγανε από το νησί της Καλολύμνου μαζί με τα ιερά κειμήλια τους πήρανε και την Παναγία Κορυφινή την οποία Παναγία την τιμούσανε και συνεχίζουν να την τιμούν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί σήμερα η δημιουργία ομώνυμου Ιερού Ναού στον λόφο πάνω από την πόλη των Νέων Μουδανιών από Καλολυμνιώτες που είχαν προστάτιδα την Παναγία Κορυφινή.