Το επενδυτικό σχέδιο που υλοποιεί και αποτελεί ταυτόχρονα μια από τις μεγαλύτερες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στη χώρα, παρουσίασε η Ελληνικός Χρυσός σε εκπροσώπους του Τύπου που επισκέφθηκαν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Η συγκεκριμένη επένδυση τοποθετεί την Ελλάδα στο χάρτη της παραγωγής χαλκού ως κρίσιμου μετάλλου στην πιο επίκαιρη συγκυρία, λόγω της Ευρωπαϊκής Πράξης για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (Critical Raw Materials Act, CRMA) και αυξάνει την παραγωγική υποδομή της χώρας ενισχύοντας μεταξύ άλλων και το γεωστρατηγικό της ρόλο. Εφαρμόζει τεχνολογίες και πρακτικές, που μετατρέπουν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας σε ένα μεταλλευτικό κέντρο-πρότυπο υπεύθυνης εξόρυξης.

Όπως είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν οι εκπρόσωποι τύπου, οι εργασίες στις Σκουριές προχωρούν εντατικά για την κατασκευή του πιο σύγχρονου μεταλλείου χαλκού και χρυσού στην Ελλάδα και ενός από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη.

Η Εταιρεία ανακοίνωσε την επικείμενη αύξηση της παραγωγής συμπυκνωμάτων χρυσού, αργύρου, ψευδάργυρου και μολύβδου από πεντακόσιους είκοσι χιλιάδες τόνους ετησίως, σε εξακόσιες πενήντα χιλιάδες τόνους.

Όπως επισημάνθηκε, οι Σκουριές, αποτελούν ένα στρατηγικό επενδυτικό έργο, συνολικής αξίας άνω των 3 δισ. δολαρίων, που θα συνεισφέρει στην αυτάρκεια και την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας σε κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, όπως ο χαλκός. Με βάση τη Μελέτη Σκοπιμότητας, η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγκιές χρυσού και 67 εκατ. λίβρες χαλκού.

Οι κατασκευαστικές εργασίες προχωρούν εντατικά, με τη συνολική πρόοδο του έργου να ξεπερνά το 76%. Στόχος είναι να ξεκινήσει την εμπορική του λειτουργία στα τέλη του 2025.

Η πλήρης ανάπτυξη των μεταλλείων θα προσφέρει μακροπρόθεσμη αξία στην εθνική και την τοπική οικονομία, ενώ έχει τη δυναμική να καταστήσει την Ελλάδα 3η παραγωγό χώρα χρυσού στην Ευρώπη

Προτεραιότητα η τοπική κοινωνία

Η εταιρεία έχει δημιουργήσει, μέχρι σήμερα, πάνω από 2.000 θέσεις απασχόλησης, οι οποίες θα αυξηθούν σχεδόν στις 3.000, όταν οι μεταλλευτικές δραστηριότητες θα βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη. Μέσω της δραστηριότητάς της δημιουργεί μακροπρόθεσμη αξία στην εθνική και την τοπική οικονομία καθώς 9 στους 10 εργαζόμενους στην εταιρεία προέρχεται από την τοπική κοινωνία, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Ελληνικός Χρυσός για απασχόληση του ντόπιου δυναμικού κατά προτεραιότητα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικός Χρυσός, Χρήστο Μπαλάσκα, η εταιρεία, σήμερα και στο υπό κατασκευή συγκρότημα των Σκουριών, απασχολεί 1.010 άτομα, με τις θέσεις εργασίας να αυξάνονται στα 1.300 άτομα μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ήδη, σε συνεργασία με τον Δήμο Αριστοτέλη, πανεπιστήμια και επαγγελματικές σχολές, προσπαθεί να εξασφαλίσει τα περίπου 1.300 άτομα που θα χρειαστούν για τη λειτουργία του μεταλλείου.

Πρώτιστο μέλημα της Εταιρείας είναι η ασφάλεια του συνόλου των εργαζομένων της. Η εταιρεία επενδύει σε σύγχρονα συστήματα και τεχνολογίες δημιουργώντας ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον εργασίας.

Το βραβευμένο «Σύστημα Ασφαλούς Λειτουργίας Υπόγειου Μεταλλείου – UG Safety Monitoring System», παρέχει μια αξιόπιστη αποτύπωση σε πραγματικό χρόνο του αριθμού των εργαζομένων και των οχημάτων που βρίσκονται σε κάθε τμήμα του μεταλλείου, μαζί με κρίσιμες πληροφορίες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Επίσης, έχει δημιουργηθεί ένας πλήρως εξοπλισμένος κεντρικός θάλαμος έκτακτης ανάγκης στο υπόγειο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, όπου συνδυαστικά με τους επιπλέον φορητούς, παρέχουν ασφαλές καταφύγιο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον, η Ομάδα Διάσωσης της εταιρείας είναι άρτια εκπαιδευμένη, σε συνεχή εγρήγορση και πάντα έτοιμη να παρεμβαίνει σε οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει.

Σε κάθε περιοχή της δραστηριότητάς της, η εταιρεία εφαρμόζει τους «10 Χρυσούς Κανόνες» ως αναπόσπαστο μέρος των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), οι οποίοι περιγράφουν τους κρίσιμους ελέγχους και τα υποχρεωτικά προστατευτικά μέτρα που απαιτούνται κατά την εκτέλεση των δραστηριοτήτων της.

Παράλληλα, την τελευταία δεκαετία η Ελληνικός Χρυσός έχει επενδύσει περισσότερα από 28 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές δράσεις και έργα στην περιοχή. Μόνο το 2023 υλοποίησε 146 έργα και δράσεις Κοινωνικής Υπευθυνότητας, συνολικού ύψους 1,73 εκατ. ευρώ, με το 83% της δαπάνης αυτής, που αντιστοιχεί σε 1,4 εκατ. ευρώ, να κατευθύνεται σε δράσεις και έργα αποκλειστικά εντός των ορίων του Δήμου Αριστοτέλη.

 

Υπερσύγχρονες μέθοδοι στην εξόρυξη και την επεξεργασία των καταλοίπων

Η εταιρεία έχει επενδύσει ήδη 120 εκατ. για αποκατάσταση πρακτικών του παρελθόντος, ενώ συνεχίζει μέσω της παράλληλης αποκατάστασης σχεδόν ταυτόχρονα με τη μεταλλευτική δραστηριότητα για να επαναφέρει το τοπίο στην κατά το δυνατό πρότερη φυσική του κατάσταση, ώστε να επιστρέψει την περιοχή αποκατεστημένη μετά το τέλος της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Με στόχο να έχει πλήρη εικόνα των περιβαλλοντικών επιδόσεών της, η εταιρεία παρακολουθεί 24/7 περισσότερα από 500 σημεία ελέγχου, μέσω του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, μία επένδυση με αρχικό κόστος εγκατάστασης άνω των 4 εκατ. ευρώ και ετήσιο κόστος λειτουργίας και συντήρησης που αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ. Tα αποτελέσματα των μετρήσεων αναρτώνται σε πραγματικό χρόνο σε μια δημοσίως προσβάσιμη διαδικτυακή πλατφόρμα, διαθέσιμη στο environmental.hellas-gold.com.

Για την ασφαλή και περιβαλλοντικά υπεύθυνη διαχείριση των μεταλλευτικών καταλοίπων από τις εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας και τη βέλτιστη διαχείριση των μεταλλευτικών καταλοίπων της μακρόχρονης προγενέστερης δραστηριότητας, η εταιρεία λειτουργεί στον Κοκκινόλακκα έναν σύγχρονο και ασφαλή χώρο ξηρής απόθεσης, αξίας 100 εκατ. δολαρίων και χωρητικότητας 10,65 εκατ. κυβικά μέτρα.

Τέλος, με τη χρήση της μεθόδου Ξηρής Απόθεσης στο μεταλλείο των Σκουριών, η οποία αποτελεί την πλέον σύγχρονη και ασφαλή μέθοδο διαχείρισης των μεταλλευτικών καταλοίπων, θα μειώσει κατά 40% το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, απελευθερώνοντας μια ολόκληρη κοιλάδα, αυτή του Λοτσάνικου ρέματος, που στον αρχικό σχεδιασμό και την αποθήκευση των καταλοίπων σε υγρή μορφή, προοριζόταν να μετατραπεί σε χώρο απόθεσης. Η  προηγμένη τεχνολογία αφύγρανσης των μεταλλευτικών καταλοίπων επιτρέπει την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του νερού στην παραγωγική διαδικασία, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης φυσικών υδατικών πόρων. Ταυτόχρονα, αυξάνει σημαντικά τη γεωτεχνική ασφάλεια του χώρου απόθεσης, καθώς η στερεή μορφή των καταλοίπων βελτιώνει τη γεωστατική τους συμπεριφορά, έναντι της αρχικά υγρής μορφής τους.

Τα μεταλλεία ΒΑ Χαλκιδικής σε αριθμούς

Στη συνολική επένδυση άνω των 3 δις δολαρίων, τα επιμέρους στοιχεία για το έργο των Σκουριών μεταφράζονται σε νούμερα ως εξής:

Έργο Σκουριών

  • $1 δισ. επένδυση έως σήμερα
  • Πιθανά & βεβαιωμένα αποθέματα (Σεπτ. 2023): 740.000 τόνοι χαλκού & 3,6 εκατ. ουγκιές χρυσού
  • Εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή 140.000 ουγκιές χρυσού & 67 εκατ. λίβρες χαλκού
  • Εκτιμώμενη διάρκεια ζωής: 20 έτη
  • 76% συνολική πρόοδος κατασκευής, 72% μηχανολογικές εργασίες και 78,6% δεσμεύσεις δαπανών **
  • 010 εργαζόμενοι στο έργο. 1.300 έως το τέλος του 2024
  • 40% μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα
  • €130+ εκατ. για την ανάπτυξη του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων

* Περιλαμβάνει και στείρα υλικά

** Στοιχεία προόδου έως το τέλος Ιουνίου 2024

 

Για τις μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας

  • $800 εκατ. συνολικές επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του μεταλλείου
  • Πιθανά & βεβαιωμένα αποθέματα (Σεπτ. 2023):
    • 1,9 εκατ. ουγκιές χρυσού
    • 35,8 εκατ. ουγκιές αργύρου
    • 000 τόνοι μολύβδου
    • 000 ψευδαργύρου
  • Ρυθμός παραγωγής: 470.000 τόνοι/έτος
  • Αύξηση παραγωγής κατά 21% στους 793.692* τόνους το 2024
  • Σχεδιασμός για την αναβάθμιση του εργοστασίου στην επεξεργασία 650.000 τόνων/έτος ως το 2027
  • Εκτιμώμενη διάρκεια ζωής: 15 έτη
  • Καθαρισμός 4 εκατ. τόνων παλαιών τελμάτων από προηγούμενους ιδιοκτήτες (1976-1995) μέσω επένδυσης $120 εκατ.
  • Δημιουργία φυτωρίου 1 εκατ. φυτών σε αποκατεστημένη περιοχή