«Οποιαδήποτε αναφορά στον όρο ‘Μακεδονία’ αφήνει ορθάνοιχτο το παράθυρο για μελλοντικές διεκδικήσεις. Αυτό δεν υπηρετεί το εθνικό μας συμφέρον, όπως δεν το υπηρετούν ούτε οι επιπολαιότητες, ούτε τα κομματικά παιχνίδια», δηλώνει στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News , ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Στη συνέντευξή του ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρεται στα συλλαλητήρια και το ρόλο τους, στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα, ασκώντας σκληρή κριτική, ενώ επισημαίνει ότι «οποιαδήποτε συμφωνία με τα Σκόπια θα πρέπει κατά την άποψη μου να περάσει με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων από τη Βουλή, γιατί είναι μείζον εθνικό ζήτημα. Συμφωνία στη Βουλή με την ψήφο 160 ή 170 Βουλευτών δεν θα αντέξει. Ούτε σήμερα, ούτε στο χρόνο».
Στην ίδια συνέντευξη ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας διαψεύδει τις φήμες που τον θέλουν να δημιουργεί νέο κόμμα, αλλά και στο πολιτικό του μέλλον στην Αυτοδιοίκηση. «Αυτό που θέλω είναι να ολοκληρώσω το έργο μου στην Περιφέρεια και για αυτό το λόγο στις εκλογές του 2019 θα ζητήσω την εμπιστοσύνη και τη στήριξη των συμπολιτών μου για μια δεύτερη θητεία», ξεκαθαρίζει.
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του κ. Τζιτζικώστα στην εφημερίδα Real News είναι τα εξής:
-Για τα συλλαλητήρια και το ρόλο τους:
Η μαζική συμμετοχή των πολιτών στα συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Ταυτόχρονα όμως, στέλνει και ένα μήνυμα προς το εσωτερικό της χώρας ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλο το βαρύ φορτίο που σηκώνει στις πλάτες του του τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση κάνει ότι δεν ακούει και δεν βλέπει. Αντί να υιοθετήσει τα συλλαλητήρια και να τα αξιοποιήσει στη διαπραγμάτευση, αντί έστω να λάβει το μήνυμα ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλο με αυτό το μείγμα πολιτικής, παραμένει αρνητική απέναντί τους. Είναι ακριβώς αυτή η στάση της κυβέρνησης που μπορεί τελικά να προκαλέσει ακόμα και πολιτικές εξελίξεις.
-Για τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια:
Οποιαδήποτε συμφωνία με τα Σκόπια θα πρέπει κατά την άποψη μου να περάσει με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων από τη Βουλή, γιατί είναι μείζον εθνικό ζήτημα. Συμφωνία στη Βουλή με την ψήφο 160 ή 170 Βουλευτών δεν θα αντέξει. Ούτε σήμερα, ούτε στο χρόνο. Ειδικά μάλιστα, αν η κυβέρνηση με τον όρο «καλή συμφωνία» εννοεί ότι θα λάβει απλώς μια δέσμευση για μεταγενέστερες αλλαγές του Συντάγματος στη γειτονική χώρα, τότε δεν υπάρχει καν βάση συζήτησης. Είναι λάθος να πιστεύει η κυβέρνηση ότι αρκεί μια αόριστη δέσμευση. Πρώτα πρέπει τα Σκόπια να αλλάξουν το Σύνταγμά τους, να αφαιρέσουν οριστικά και αμετάκλητα κάθε είδους αλυτρωτικές αναφορές και επιδιώξεις και μετά να εξετάσουμε οτιδήποτε άλλο. Δεν είμαι αντίθετος στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική για καμία χώρα των Δυτικών Βαλκανίων, μάλιστα πιστεύω ότι η ένταξη τους στους διεθνείς οργανισμούς θα αποτελέσει θετική εξέλιξη για τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή, όμως η προοπτική αυτή, όπως και οι καλές σχέσεις μεταξύ των χωρών, προϋποθέτουν την τήρηση των κανόνων καλής γειτονίας.
-Για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων:
Η κυβέρνηση δήλωσε πρόσφατα ότι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων της «φορτώθηκε» από το παρελθόν. Φαίνεται δυστυχώς, ότι όλο αυτό τον καιρό κινείται στη λογική να το ξεφορτωθεί όπως – όπως. Αυτό δείχνουν και τα πολλά λάθη που κάνει. Πρώτο και βασικό λάθος είναι το γεγονός ότι δεν συζήτησε, πριν ξεκινήσει την όποια διαπραγμάτευση, με τους αρχηγούς των κομμάτων, κάτι που όφειλε να κάνει με στόχο την ευρύτερη εθνική συναίνεση, αλλά και τη διαμόρφωση ενός κοινού μετώπου για τη διαπραγμάτευση, που θα βοηθούσε την ίδια και τη χώρα σε αυτό το κρίσιμο στάδιο. Και το δεύτερο μεγάλο σφάλμα είναι ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε να διαπραγματεύεται από λάθος βάση, χωρίς ποτέ να διεκδικήσει τη βέλτιστη λύση.
-Για την ονομασία των Σκοπίων:
Οποιαδήποτε αναφορά στον όρο «Μακεδονία» αφήνει ορθάνοιχτο το παράθυρο για μελλοντικές διεκδικήσεις. Αυτό δεν υπηρετεί το εθνικό μας συμφέρον, όπως δεν το υπηρετούν ούτε οι επιπολαιότητες, ούτε τα κομματικά παιχνίδια. Από την πρώτη στιγμή είπα ξεκάθαρα ότι οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα, είναι κατάλληλες για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση και να πετύχουμε μια συμφωνία χωρίς τον όρο «Μακεδονία». Για πρώτη φορά, έπειτα από πολλά χρόνια, έχουμε επίσημες φωνές στη γειτονική χώρα που παραδέχονται ότι υπήρξε παραχάραξη της ιστορίας. Για πρώτη φορά έχουμε πολιτικές ισορροπίες στα Σκόπια που επιτρέπουν σύγκληση και καλύτερη συνεννόηση. Για πρώτη φορά το πολιτικό σύστημα στα Σκόπια επιδιώκει σοβαρά τη βελτίωση των σχέσεών μας. Και φυσικά, έχουμε το χρόνο με το μέρος μας, αφού η γειτονική χώρα είναι αυτή που έχει την ανάγκη να ενταχθεί στους διεθνείς οργανισμούς. Στόχος μας πρέπει να είναι η λύση να διασφαλίζει την αξιοπρέπειά μας, το σεβασμό στην ιστορία μας, την ασφάλεια και τη σταθερότητα για τις μελλοντικές γενιές.
-Για τα σενάρια που τον θέλουν να δημιουργεί κόμμα με αφορμή το σκοπιανό:
Τα σενάρια αυτά δεν έχουν απολύτως καμία βάση.