Στο τελικό στάδιο διαχείρισης της οικολογικής καταστροφής που «χτύπησε» τον Παγασητικό κόλπο με τη μαζική θνησιμότητα των ψαριών.

Συνολικά 270 τόνοι νεκρών ψαριών περισυλλέχθηκαν από την θαλάσσια περιοχή, ενώ οι ακτές έχουν καθαριστεί σχεδόν πλήρως.

Ωστόσο, η απαγόρευση κολύμβησης παραμένει σε ισχύ για την ώρα, καθώς αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα από τα δείγματα νερού. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η απαγόρευση ενδέχεται να αρθεί σύντομα, ενδεχομένως και εντός της ημέρας, εφόσον το επιτρέψουν οι αναλύσεις του ΕΟΔΥ.

Οι μετρήσεις έχουν δείξει ότι η επιβάρυνση του νερού είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων, ενώ μετά από την αποκατάσταση των παραλιών, θα αποφασιστεί και αν θα μπορούν να είναι προσβάσιμες από κολυμβητές. Τουρισμός, εστίαση – διασκέδαση, αλιεία, εμπόριο υπέστησαν οικονομική ζημιά, αφού η οικονομική δραστηριότητα σχεδόν μηδενίστηκε για όσο διάστημα το φαινόμενο ήταν σε έξαρση, σύμφωνα με το ertnews.gr.

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων των δήμων Βόλου και Νοτίου Πηλίου που επηρεάστηκαν δυσμενώς από το ακραίο φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό Κόλπο δρομολογούνται την επόμενη περίοδο. Παράλληλα, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Υγείας προέβησαν σε ενημέρωση για την εκτίμηση του περιβαλλοντικού και υγειονομικού κινδύνου στην περιοχή.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Επιχορήγηση των επιχειρήσεων στις παράκτιες περιοχές που επλήγησαν από το φαινόμενο
  • Αναβολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών ειφορών
  • Αύξηση ποσού και επέκταση το 2025, του προγράμματος στήριξης Thessaly Pass
  • Χρηματοδότηση για πρόγραμμα προβολής του Παγασητικού