Σε έναν αναλυτικό απολογισμό των δράσεων της θητείας του προχώρησε ο απερχόμενος διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής Κωνσταντίνος Δεδελούδης, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στον Πολύγυρο.
Το μεγαλύτερο επίτευγμα του πενταετούς έργου του, όπως ανέλυσε ο ίδιος, αφορά τη δυνατότητα της αυτοχρηματοδότησης του Νοσοκομείου.
Μετά από επίμονες προσπάθειες και προσωπική εργασία, όπως τόνισε, το νοσοκομείο για πρώτη φορά εντάχθηκε σε επιδοτούμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα συνολικής αξίας 808.000 ευρώ. Ακολούθησε και δεύτερη ένταξη του Νοσοκομείου σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ και αφορά την προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνικού εξοπλισμού. Για την κάλυψη των ετήσιων αναγκών ιατροτεχνικού εξοπλισμού υπήρξε μεγάλος προβληματισμός από πλευράς διοίκησης. Έπρεπε, όπως είπε ο διοικητής, να βρεθεί οριστική λύση μέσα από τη διαρκή εξοικονόμηση πόρων.
Και κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την ένταξη του Νοσοκομείου στο Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης.
«Είμαστε περήφανοι γιατί μπορέσαμε να αναπτύξουμε επιχειρηματικότητα σε δημόσια δομή, να δημιουργήσουμε ένα δικό μας πρόγραμμα αυτοχρηματοδότησης. Θα γίνω πιο συγκεκριμένος», δήλωσε ο κ. Δεδελούδης και εξήγησε για τη διαδικασία της υποβολής και της ένταξης στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για Ενεργειακή Αναβάθμιση ότι ήταν μία επίπονη και μακρόχρονη διαδικασία. Άρχισε τον Απρίλιο του 2020. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 5.000.000 ευρώ με τιμές του 2020 και σημερινές τιμές να ξεπερνά τα 7.000.000 ευρώ. Όμως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προέκυψε ένα πρόβλημα: Αφορούσε τον χώρο που θα τοποθετούνταν τα φωτοβολταϊκά πάνελ παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Η προτεινόμενη τοποθεσία κρίθηκε ακατάλληλη από την ΔΕΔΗΕ γιατί ο υποσταθμός της Βάβδου ήταν κορεσμένος. Κατόπιν αυτού ο διοικητής συναντήθηκε με τον επιθεωρητή ΔΕΔΗΕ Βόρειας Ελλάδας και προτάθηκε η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάνελ να γίνει μέσα στο νοσοκομείο. Έτσι ξεκίνησε ένα αγώνας δρόμου για να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος.
Η λύση τελικά που προκρίθηκε ήταν να δημιουργηθεί χώρος κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ έξω από το Νοσοκομείο, και όχι μακριά από αυτό». Έτσι προέκυψε η έμπνευση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης όμορου κτήματος για λόγους Δημόσιας ωφέλειας.
Το αποτέλεσμα είναι ότι θα κατασκευαστεί ένα πρότυπο φωτοβολταϊκό πάρκο, που συγχρόνως αποτελεί ένα πρότυπο parking 200 θέσεων υπό σκιά. «Η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου, η κατασκευή parking και πρότυπου φωτοβολταϊκού πάρκου προϋπολογισμού περίπου 10.000.000 ευρώ, αποτελεί το πρώτο αναπτυξιακό έργο στην ιστορία του νοσοκομείου και ταυτόχρονα το δεύτερο μεγαλύτερο έργο μετά την επέκταση του Νοσοκομείου. Είναι ένα έργο σταθμός. Οι αναπτυξιακές του επιπτώσεις θα συνοδεύουν το Νοσοκομείου στη μελλοντική του πορεία», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Δεδελούδης. Σημειώνεται δε, ότι η αγορά του οικοπέδου που αξιοποιείται, έγινε με χρήματα του κληροδοτήματος Κατσάνη.
Η συνεισφορά της Ελληνικός Χρυσός
Στις προτεραιότητες που είχε θέσει η διοίκηση του Νοσοκομείου από την πρώτη στιγμή, ήταν η ανάγκη για ανακαίνιση που αφορά όλο το παλαιό κτήριο του Νοσοκομείου το οποίο λειτουργεί εδώ και 40 χρόνια. Σε αναζήτηση λύσης ο διοικητής του Νοσοκομείου πέτυχε τη συνεργασία με την Ελληνικός Χρυσός που εξέφρασε την επιθυμία να αναλάβει το κόστος ανακαίνισης όλου του παλαιού κτιρίου, τον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνικού εξοπλισμού της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και τη διαμόρφωση του εξωτερικού περιβάλλοντος χώρου.
«Η συνεισφορά της Εταιρίας αποτελεί επένδυση στους ανθρώπους και στην υγεία είναι μια κληρονομιά που θα παραμείνει για πάντα στο προσκήνιο της κοινωνικής ευθύνης. Ευχαριστούμε από καρδιάς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δεδελούδης για την Ελληνικός Χρυσός.
Στόχος της εταιρείας όπως ανέφερε σε επιστολή της, είναι να εναρμονιστούν οι μονάδες του ΓΝΧ με τα σύγχρονα πρότυπα υγειονομικής περίθαλψης. Το έργο περιλαμβάνει την ανακαίνιση πλήθους θαλάμων νοσηλείας, εξοπλίζοντας κάθε δωμάτιο με ιδιωτικό μπάνιο για την ενίσχυση της αξιοπρέπειας και της άνεσης των ασθενών, καθώς και των άλλων χώρων του νοσοκομείου. Επιπλέον, ένα βασικό μέρος του έργου αφορά σε σημαντικές αναβαθμίσεις της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου. Αυτή η προσπάθεια περιλαμβάνει την εγκατάσταση υπερσύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού και νέων προηγμένων κλινών ΜΕΘ.
Όπως είπε ο κ. Δεδελούδης, το νοσοκομείο είναι σε συνεργασία με την εταιρεία και τους αναδόχους μελετητές για την εκπόνηση όλων των απαραίτητων τεχνικών μελετών που περιλαμβάνουν αρχιτεκτονικές ηλεκτρομηχανολογικές και στατικές αναλύσεις, καθώς και σχέδια προσβασιμότητας και υπερασφάλειας. «Αυτές οι μελέτες είναι απαραίτητες για την ωρίμανση του έργου και θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάθεση των επιμέρους τεχνικών μελετών σε εξειδικευμένο ανάδοχο. Με την ολοκλήρωση αυτών θα έχουμε λεπτομέρειες, τεχνικές προδιαγραφές, περιγραφές και εκτίμηση κόστους που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε με σιγουριά στη φάση της κατασκευής. Αυτή η οργανωμένη και συνεργαστική προσέγγιση διασφαλίζει ότι τα αποτελέσματα θα ανταποκρίνονται τόσο στις τεχνικές απαιτήσεις όσο και στις ανάγκες της Κοινότητας και των ασθενών του νοσοκομείου, ενώ θα γίνεται βέλτιστη αξιοποίηση», είπε ο διοικητής.
Covid και επέκταση της ΜΕΘ
Ο κ. Δεδελούδης αναφέρθηκε αναλυτικά στην περίοδο covid, όταν το νοσοκομείο βρέθηκε μπροστά σε σοβαρά διλήμματα. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν, τόσο για τη λειτουργία κλινικής covid όσο και για τις προσπάθειες απόκτησης του κατάλληλου εξοπλισμού, όπως μοριακού αναλυτή διάγνωσης covid 19, δικαίωσαν τελικά τη διοίκηση του νοσοκομείου που περιέθαλψε δύσκολες περιπτώσεις ασθενών με κορωνοϊό, οι οποίο ανέκαμψαν και είναι σήμερα εν ζωή. «Με τη βοήθεια όλων των τοπικών επιχειρηματιών και όχι μόνο, οι 3 κλίνες ΜΕΘ έγιναν 11 και συνολικά περιθάλψαμε περίπου 4.000 ασθενείς οι οποίοι νόσησαν από covid 19», τονίζει ο διοικητής. Κατά την ίδια περίοδο μάλιστα, το διάστημα 2020-2024 πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο συνολικά 186 προσλήψεις σε μόνιμο και επικουρικό προσωπικό εκ των οποίων σαράντα ιατροί, εβδομήντα έξι νοσηλευτές και εβδομήντα λοιπό προσωπικό. Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι έχει υποβληθεί ολοκληρωμένος φάκελος στο ταμείο ανάκαμψης που αφορά την ανακαίνιση του ΚΕΦΙΑΠ προϋπολογισμού 1.500.000.
Το μεγάλο επίτευγμά αφορά την ένταξη του Νοσοκομείου στο πρόγραμμα του Ταμείου ανάκαμψης προϋπολογισμού 1.880.000 ευρώ. Το πρόγραμμα προβλέπει την πλήρη ανακαίνιση των παλιών χειρουργείων καθώς και την ανακαίνιση και επέκταση της μονάδας τεχνητού νεφρού. Να σημειωθεί ότι ήδη οι εργασίες έχουν ξεκινήσει.
Άνθρωπος, συνεργάτης, βοηθός
Για τον απερχόμενο διοικητή του ΓΝΧ όλοι οι συνεργάτες του μίλησαν με τα καλύτερα λόγια. Περιγράφοντας έναν άνθρωπο συνεργατικό και αποτελεσματικό. «Όταν θα σας θυμόμαστε στο μέλλον, σίγουρα θα σας σκεφτόμαστε σαν έναν διοικητή φίλο που πραγματικά προσπαθούσατε να μας προστατεύσετε», είπε ο προϊσταμένη των ιατρικών Υπηρεσιών Φωτεινή Μιχαηλίδου.
«Εγώ σαν ορθοπεδικός διευθυντής τα τελευταία χρόνια με τους γιατρούς που έχω μπορώ να πω ότι μας στήριξε, κατάλαβε αυτό που προσφέρουμε στον πληθυσμό του νομού. Αναβάθμισε την κλινική μας, μας φτιάχνει χειρουργεία τώρα πριν φύγει», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής της Ορθοπεδικής Παύλος Καλαϊδόπουλος. Όσον αφορά τη ΜΕΘ, ο προϊστάμενος της Κλινικής Βασίλης Οραήλογλου ανέτρεξε στην περίοδο covid όταν ο διοικητής του Νοσοκομείου έδειχνε καθημερινό ενδιαφέρον για τα όσα συμβαίνουν στη ΜΕΘ. «Ξέρω διοικητές που δεν επισκέφτηκαν τη μονάδα εντατικής θεραπείας σε όλες τις περιόδους της πανδημίας. Ο δικός μου έμπαινε κάθε μέρα μέσα. Αυτό έχω να πω, ένας αστροναύτης περιφερόταν μέσα στη μονάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Για τον απερχόμενο διοικητή του ΓΝΧ Κ. Δεδελούδη μίλησαν με τα καλύτερα λόγια τόσο οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης που ήταν παρόντες στην εκδήλωση, όσο και ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος.