Η πρόταση που έρχεται από Χαλκιδική είναι ολοκληρωμένη και δίχως άλλο μοναδική: ΑΠΟΚΡΙΑ στη ΧΑΛΚΙΔΚΗ. Δεκάδες καρναβαλικές εκδηλώσεις. Τριήμερο γλέντι σε ξέφρενους ρυθμούς. Σε κάθε άκρη του νομού και μια παρέλαση αρμάτων.
Μεγάλη η παρέλαση του Πολυγύρου την Κυριακή της Αποκριάς. Την ίδια μέρα αν επιμένετε στα… πεδινά, το Πολύχρονο σας υποδέχεται και υπόσχεται αμείωτο κέφι. Στο Στρατώνι ο Καρνάβαλος επίσης αναβιώνει την Κυριακή και… καίγεται αμέσως μετά την παρέλαση. Καθαρά Δευτέρα στα Σήμαντρα…. και πολλά άλλα. Αναλυτική παρουσίαση στο άρθρο που επιμελήθηκε η Σουζάνα Καζάκα για την εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής”.
Η Χαλκιδική έχει και την περίοδο της Αποκριάς την τιμητική της με αξιόλογες προτάσεις για την Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα. Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος παρελαύνει σε πολλές περιοχές, όπως ο Πολύγυρος, το Πολύχρονο και τα Σήμαντρα, μεταξύ άλλων.
Το Καρναβάλι του Πολυχρόνου που ξεκίνησε το 1984, φέτος ετοιμάζει την 35η διοργάνωσή του, λόγω της διετούς διακοπής του covid. To 2020, όπως θυμούνται οι διοργανωτές, η εντολή για ακύρωση κάθε εκδήλωσης ήρθε δυο μέρες πριν από τη μεγάλη παρέλαση, και στη συνέχεια η χώρα μπήκε σε καραντίνα. Ήταν μεγάλη απογοήτευση για όλους, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, την ΚΕΔΗΚ και τους εθελοντές, που πλέον φέτος βάζουν τα δυνατά τους για να ανακτήσουν το… χαμένο έδαφος των περασμένων ετών.
Στο Πολύχρονο η Αποκριά κρατά τρεις μέρες. Η παρέλαση της Κυριακής είναι το αποκορύφωμα. Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κώστας Γιάγκου, «ο ρυθμός και ο παλμός των καρναβαλιστών είναι τα στοιχεία που κάνουν ξεχωριστό το Καρναβάλι Πολυχρόνου». Φέτος θα παρουσιαστούν 17 θέματα στην παρέλαση των καρναβαλιστών, με τα μισά περίπου να είναι άρματα, και τα μισά πεζοπόρα τμήματα. «Εθελοντές, σύλλογος, ομάδες μικρών και μεγάλων, όλοι μαζί δουλεύουμε με μεράκι για το τελικό αποτέλεσμα», τονίζει ο ίδιος, ο οποίος ανησυχεί μονάχα για τις καιρικές συνθήκες.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Πολυχρόνου Χάρις Μαλανδρής περιγράφει το στήσιμο της διοργάνωσης. «Από νωρίς κυκλοφορούν καρναβαλιστές στους δρόμους του Πολυχρόνου. Γύρω στη μιάμιση το μεσημέρι ξεκινά η παρέλαση των αρμάτων. Σε όλος το μήκος του δρόμου υπάρχουν ηχεία για τη μουσική, ενώ παρουσιαστής μας φέτος θα είναι ο Τ. Ριζόπουλος». Ο πρόεδρος της κοινότητας ήταν για χρόνια καρναβαλιστής και διοργανωτής της παρέλασης. Θυμάται ότι κάθε χρονιά τα θέματα καυτηριάζουν την επικαιρότητα με επίκεντρο τα πολιτικά πρόσωπα. «Κάποια χρονιά είχαμε κάνει το άρμα με το σκάνδαλο του Α. Τσοχατζόπουλου, ενώ μια άλλη χρονιά καυτηριάσαμε την επικαιρότητα με τον Σόιμπλε. Φέτος δεν θα λείψει η περίπτωση της Ε. Καϊλή», αποκαλύπτει ο ίδιος.
Στο Πολύχρονο η αποκριά δεν λήγει με την παρέλαση. Η τελετή λήξης γίνεται στις οχτώ το βράδυ, όταν όλοι μαζί καίνε τον Βασιλιά Καρνάβαλο στην παραλία.
«Γενικά όλο το τριήμερο, από την Παρασκευή ακόμη ως και την Καθαρά Δευτέρα κρατάμε ζωντανό το ενδιαφέρον του κόσμου με εκδηλώσεις. Οι ταβέρνες έχουν ζωντανή μουσική και παντού κυριαρχεί το αποκριάτικο στοιχείο. Τα καταλύματά μας λειτουργούν κανονικά τις μέρες αυτές καθώς έχουμε επισκέπτες από Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες περιοχές», αναφέρει ο κ. Μαλανδρής.
Το Καρναβάλι Πολυχρόνου τελεί υπό την αιγίδα της ΚΕΔΗΚ. Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κασσάνδρας, Ηρακλής Λειβαδιώτης λέει χαρακτηριστικά ότι όλο το βάρος της δημοτικής αρχής, για τη συγκεκριμένη περίοδο της Αποκριάς, πέφτει στο Πολύχρονο όπου «χτυπά η καρδιά των εκδηλώσεων».
Πολυγυρινό Καρναβάλι
Η πρωτεύουσα του νομού, ο Πολύγυρος, γυρνά εκατό και ίσως διακόσια χρόνια πίσω, όταν την περίοδο της Αποκριάς, εν αναμονή της Σαρακοστής και του Πάσχα, οι κάτοικοί του είχαν μια διάθεση παρέας και μια ανάγκη συνεύρεσης και συντροφικότητας.
Υπήρξαν πολλές μετεξελίξεις στο καρναβάλι της περιοχής, το οποίο αφού ενέταξε και στοιχεία από Βραζιλία κάποια στιγμή, επέστρεψε στα παραδοσιακά, τα ντόπια. Τα τελευταία χρόνια λόγω πανδημίας οι περιορισμοί ατόνησαν κάθε εκδήλωση. Φέτος όμως ο δήμος αναμένει πολύ κόσμο με τη μεγάλη διοργάνωση της Κυριακής και την παρέλαση των αρμάτων.
Στον Πολύγυρο οι επινοήσεις των κατοίκων δεν έχουν τέλος. Η παράδοση που θέλει την «Προφστατήρα» να περιδιαβαίνει τις γειτονιές, δεν είναι τίποτα άλλο από εκείνους που θα σερβίρουν κρασάκι συνοδεία μουσικής με στόχο το κέφι και τη χαρά. Η δωρεάν προσφορά εδεσμάτων και κρασιού συνθέτουν την άλλη επινόηση, την «Κατσαμάκα». Ετυμολογικά σημαίνει «κάτσε φίλε να φας δωρεάν – Κάτσε και φάε αμάκα», για όσους αρέσκονται στα κεράσματα.
Τον παλιό, καλό καιρό ο Πολύγυρος έφτανε και τους 15 χιλιάδες επισκεπτών την Κυριακή της Αποκριάς. Ο δήμος απευθύνει κάλεσμα και φέτος σε όλους για μια μοναδική ημέρα, με σκοπό τη διασκέδαση και τη χαρά.
Στα Σήμαντρα το ξεφάντωμα επιστρέφει
Σε ρυθμούς Αποκριάς μπήκε από την Τσικνοπέμπτη και ο δήμος Ν. Προποντίδας στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η κοινότητα Σημάντρων.
Το Καρναβάλι των Σημάντρων συμπληρώνει φέτος 49 χρόνια, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Σ. Μιστιλίδης, και βρίσκει τους κατοίκους του χωριού στο πόδι, ώστε να ετοιμάσουν πολλές εκπλήξεις. Όπως είπε ο δήμαρχος Μανώλης Καρράς, όλοι βοήθησαν ώστε να ετοιμαστούν οι εκδηλώσεις και να αναβιώσει η μεγάλη αυτή διοργάνωση που κάνει ξεχωριστή την Καθαρά Δευτέρα και όλη την αποκριά για τη Ν. Προποντίδα. Η κα. Γεωργία Παυλίδου, που είναι η πρόεδρος του Συλλόγου Καρναβαλιστών αποκάλυψε ότι βρίσκονται υπό κατασκευή 10 άρματα και άλλα τόσα πεζοπόρα τμήματα για την παρέλαση της Καθαράς Δευτέρας.
Κατά καιρούς μεγάλες παρελάσεις με άρματα και ομάδες καρναβαλιστών γίνονταν και γίνονται σε πολλά ακόμη μέρη της Χαλκιδικής. Χαρακτηριστικό είναι το καρναβάλι Αθύτου επίσης στην Κασσάνδρα, αλλά και του Στρατωνίου στον δήμο Αριστοτέλη που έχει γνωρίσει αξέχαστες δόξες. Άρματα και παρελάσεις έχουμε δει ακόμη στον Άγιο Μάμα και σε περιοχές της Σιθωνίας. Όλες οι εκδηλώσεις πάντως εγγυόνται στιγμές ξεγνοιασιάς και άπειρο κέφι.