Όλα ξεκίνησαν από μια σύμβαση βάσει δημοπρασίας για τον τομέα καθαριότητας του πρώην δήμου Παλλήνης. Πώς από τον διαγωνισμό με συγκεκριμένο προϋπολογισμό φτάσαμε ώστε ο νόμιμος εκπρόσωπος της κοινοπραξίας να διπλο- (ή και τριπλο) -πληρωθεί τεράστια χρηματικά ποσά για τις ίδιες υπηρεσίες; Σε αυτά τα ερωτήματα αποπειράται να απαντήσει το ρεπορτάζ ώστε να πέσει φως σε μια από τις πολλές υποθέσεις που «σκοτεινιάζουν» τον χώρο της αυτοδιοίκησης και τα δημόσια ταμεία.

Τον Απρίλιο του 2018 οικονομικές υπηρεσίες του δήμου Κασσάνδρας κατέβαλαν το ποσό των 1.850.127 ευρώ στη δικαιούχο κοινοπραξία μετά την τελεσίδικη εφετειακή απόφαση, χρήματα που πληρώθηκαν από το πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δήμου Κασσάνδρας. Ωστόσο, το ποσό των 737.000 ευρώ είχε πληρωθεί ήδη από τον πρώην δήμο Παλλήνης το 2010 με την απόφαση του πρωτοδικείου Χαλκιδικής που «εξαφανίστηκε» με την απόφαση του Εφετείου.

Η εν λόγω κοινοπραξία ήταν σε δικαστική διαμάχη με τον πρώην δήμο Παλλήνης διεκδικώντας 1.054.856 ευρώ για τρεις συμβάσεις κατά το διάστημα 2007-2008. Μια άλλη δικαστική διαμάχη αφορούσε το ένα μέλος μόνο της κοινοπραξίας, (το δεύτερο στην επωνυμία που προαναφέρεται) που διεκδικούσε 1.422.876 ευρώ για εργασίες καθαρισμού χωρίς νόμιμες συμβάσεις και επιπλέον 44.800 ευρώ για εκμίσθωση δύο απορριμματοφόρων.

Το ιστορικό αναλυτικά

Από το 2013 η δημοτική αρχή Κασσάνδρας προσπάθησε να επιλύσει νομικά εκ νέου το θέμα, αλλά επίσης να το θέσει στο ΣΕΕΔΔ (Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης). Οι οικονομικές υπηρεσίες του δήμου προσπαθούσαν να διαπιστώσουν ποιες και αν υπήρχαν πραγματικά οφειλές προς την κοινοπραξία ακόμη και εξωσυμβατικά. Οι προσπάθειες όμως κατέληγαν σε αδιέξοδο καθώς από τα Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμής, φαινόταν, ότι στον πρώην δήμο Παλλήνης εκδίδονταν τα ΧΕΠ σε άλλο πρόσωπο από εκείνο που εκτελούσε τις εξωσυμβατικές εργασίες, άλλος πληρωνόταν και άλλον έλεγαν ότι πλήρωσαν.

Ακόμη και τα 737.000 ευρώ που πληρώθηκαν παρουσιάζουν σοβαρές πλημμέλειες και ελλείψεις δικαιολογητικών. Εξάλλου στην εκδίκαση της έφεσης ο τότε δήμαρχος Παλλήνης βεβαίωνε ενόρκως ότι δεν κατέβαλε στην ενάγουσα κανένα μέρος της συμφωνηθείσας αμοιβής της.

Ο δήμος Κασσάνδρας έκλεισε τον κύκλο των οφειλών προς την εταιρεία και διέγραψε κάθε οφειλή από τα λογιστικά βιβλία του δήμου το 2018. Κι αυτό γιατί η εταιρεία που διεκδικούσε 1.467.676 ευρώ στο Πρωτοδικείο περιόρισε την απαίτησή της στα 558.879 ευρώ δηλώνοντας ότι έλαβε τα 864.000 ευρώ από τον πρώην δήμο Παλλήνης! Ωστόσο δεν ανέφερε το πότε και το πώς, με ποιον τρόπο δηλαδή. Το ποσό επιδικάστηκε κι ο δήμος Κασσάνδρας άσκησε έφεση που την κέρδισε κι έκλεισε τον κύκλο των οφειλών.

 

Πώς καταβλήθηκαν τα 1.850.127 το 2018 τελικά

Η οικονομική υπηρεσία του δήμου Κασσάνδρας εξέτασε τα έγγραφα και τα δεδομένα από πολλές πλευρές μέχρι να καταλήξει στο να πληρώσει το ποσό των 1.850.127 ευρώ που προέβλεπε η απόφαση του Εφετείου. Μάλιστα ο προϊστάμενός της δεν έκρυψε τον φόβο του για τη νομιμότητα των πράξεων που απέφευγαν την πίστωση στον προϋπολογισμό του εν λόγω ποσού, καθώς καλούνταν να συμμορφωθεί με δικαστική απόφαση (Εφετείου).

Όταν όμως βγήκε η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που παραιτούνταν από την αίτηση αναίρεσης της απόφαση του Εφετείου, η απόφαση του Εφετείου εκτός από τελεσίδικη, κατέστη και αμετάκλητη.

Να τονιστεί ότι μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί η οικονομική υπηρεσία του δήμου, και συνεπώς ο δήμος δικαστικά για ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, σε περίπτωση που στο μέλλον αποδειχθεί με οποιονδήποτε τρόπο ότι η απόφαση του Εφετείου ελήφθη και πληρώθηκε λανθασμένα.

Χρήσιμο πάντως είναι να απαντηθούν από τον καταγγέλλοντα κρίσιμα ερωτήματα όπως τα παρακάτω: