Προς τη σωστή κατεύθυνση κινήθηκε ο προσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών στη Χαλκιδική, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος των Κτηματομεσιτών του νομού, Γρηγόρης Στιβαχτάρης .Συνολικά στη χώρα 3.643 περιοχές εντάσσονται στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων που στόχο έχει τον εξορθολογισμό του συστήματος φορολόγησης των ακινήτων.
Το ενδιαφέρον τώρα προκαλούν τουριστικές περιοχές που παρουσιάζουν δραστηριότητα αγοροπωλησιών όπως είναι η Χαλκιδική. Μεγάλη αύξηση αντικειμενικών αξιών είχαμε στην Κασσάνδρα, καθώς όπως τόνισε ο κ. Στιβαχτάρης, προηγήθηκε αρκετά μεγάλος αριθμός συμβολαίων και δη στην περιοχή της Καλλιθέας, γεγονός που προσανατόλισε τις εισηγήσεις των εκτιμητών σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Παράλληλα, πολλές περιοχές του νομού όπου προωθήθηκαν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια εντάχτηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας ακινήτων, κάτι που εκτιμάται ότι σε συνδυασμό με τις αλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα καταστήσει πέλεκυ τον φόρο ακινήτων για τους ιδιοκτήτες της Χαλκιδικής.
Ακόμη όμως και αυτή τη φορά οι ενστάσεις των κτηματομεσιτών παραμένουν ως έχουν, αναφορικά με τις οριζόντιες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες. «Για παράδειγμα, ένα σπίτι πρώτο στο κύμα στο Πευκοχώρι, δεν μπορεί να έχει την ίδια αντικειμενική αξία με ένα άλλο πάλι στο Πευκοχώρι αλλά πιο κοντά στο βουνό», τονίζει ο κ. Στιβαχτάρης.
Το διάστημα αυτό γίνονται αγοροπωλησίες στη Χαλκιδική, τόσο οικοπέδων όσο και κατοικιών. Μάλιστα οι αγοραστές είναι κατά το ήμισυ Έλληνες και ξένοι επενδυτές. Η μεγάλη ανοικοδόμηση ωστόσο, συνεχίζει να παρατηρείται στη Νικήτη που πιθανό να συγκαταλέγεται όπως τονίζει ο κ. Στιβαχτάρης στις δέκα περιοχές της χώρας όπου έχουμε την εντονότερη οικοδομική δραστηριότητα.