Έπειτα από προσπάθειες πολλών ετών η δημοτική αρχή Αριστοτέλη κατάφερε τελικά να πείσει τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αναγκαιότητα λειτουργίας του Πύργου της Ουρανούπολης. Το εν λόγω μνημείο αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα μνημεία όχι μόνο για το δήμο Αριστοτέλη, αλλά για ολόκληρη τη Χαλκιδική. Όπως είχαμε αναδείξει μέσα από προηγούμενες αναρτήσεις το γεγονός ότι παρέμενε κλειστός ο Πύργος, ήταν αρνητικό για την πύλη του Αγίου Όρους που είναι η Ουρανούπολη.
Επί σειρά ετών ο Πύργος δεν λειτουργούσε καθώς δεν υπήρχε φύλακας. Οι προσπάθειες από τη δημοτική αρχή ήταν έντονες και επαναλαμβανόμενες με συνεχείς οχλήσεις στις υπηρεσίες. Άλλωστε στο XalkidikiPolitiki είχαμε καυτηριάσει το θέμα ότι έγιναν κατά καιρούς πολλές προσλήψεις προσωπικού, αλλά καμία θέση δεν αφορούσε το συγκεκριμένο μνημείο. Έτσι, παρότι οι επισκέπτες πλήρωναν το αντίτιμο του εισιτηρίου (ένα εισιτήριο για τον Πύργο και τη Μονή Ζυγού) όταν έφταναν στον Πύργο έβρισκαν το λουκέτο στην είσοδο.
Σήμερα αλλάζει πλέον αυτή η εικόνα και ο Πύργος της Ουρανούπολης είναι ήδη από την 1η Ιουνίου ανοιχτός για το κοινό.
«Πρόκειται για ένα από τα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη βόρεια Ελλάδα. Εύχομαι και πιστεύω ότι θα λειτουργήσει με τους καλύτερους οιωνούς», τόνισε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Γιώργος Ζουμπάς.
Λίγα στοιχεία για τον Πύργο του Προσφορίου…
Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους και καλύτερα σωζόμενους μετοχιακούς πύργους της Χαλκιδικής.
Έχει ύψος 22 μέτρα υπόγειο, ισόγειο και τέσσερις ορόφους ενώ αρχικά διέθετε ακόμη έναν τουλάχιστον όροφο.
Ο πύργος ανήκε ήδη από το 1018 μ.Χ. στο μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, που λεγόταν Προσφόριον.