Αυξάνονται, έστω και με αργό ρυθμό, τα κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα σε ολόκληρη τη χώρα, έχοντας σημάνει συναγερμό στο υπουργείο και στις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών όπου έχουν εντοπιστεί τα κρούσματα.

Προ ημερών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε την απαγόρευση της μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με τα μέτρα να επεκτείνονται για μία ακόμη εβδομάδα, αφού κρίθηκε απαραίτητο λόγω του εντοπισμού και άλλων κρουσμάτων, με το πιο πρόσφατο να είναι στην Κρήτη.

Η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους έχοντας ως στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης και την εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων, αλλά και με την διαδρομή πιθανόν ύποπτων εισαγωγών.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Τσιάρας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα συγκροτηθεί και επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει την επιδημιολογική πορεία της νόσου αλλά και το κατά πόσο υπήρξαν παραλείψεις ή ακόμη και έκνομες πράξεις όλο αυτό το διάστημα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα, η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ και τα παράγωγα της αιγοτροφίας, όπως το γάλα και το κρέας διακινούνται χωρίς προβλήματα, εφόσον τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί.

Ειδικότερα, το γάλα διακινείται κανονικά έπειτα από υψηλή παστερίωση στους 72 βαθμούς και για 15 δευτερόλεπτα και το κρέας καταναλώνεται, επίσης, κανονικά εφόσον περάσει από την απαραίτητη θερμική επεξεργασία.