Μία άγνωστη, για πολλούς πτυχή της Μικρασιατικής Καταστροφής, την υποδοχή των Ελλήνων και Αρμενίων Μικρασιατών προσφύγων στην Κύπρο το Σεπτέμβρη του 1922 επιχείρησαν να αναδείξουν οι ομιλητές στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε διοργάνωση του δήμου Καλαμαριάς, του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού, του γενικού προξενείου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, του επίτιμου προξενείου της Δημοκρατίας της Αρμενίας στη Θεσσαλονίκη και του Αρμενικού Συλλόγου Χαμασκαΐν.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου, τόνισε οι Βρετανοί επέτρεψαν σε πολύ λίγους Μικρασιάτες Οθωμανούς υπηκόους να καταφύγουν στην Κύπρο, γιατί δεν ήθελαν να αλλάξουν τη δημογραφική ισορροπία υπέρ των Ελλήνων.
Όπως είπε, άφησαν να εγκατασταθούν Αρμένιοι, όσοι είχαν βρετανική υπηκοότητα και αυτοί που είχαν κυπριακή καταγωγή. Οι Κύπριοι και άλλοι Έλληνες Μικρασιάτες πρόσφυγες, υπολογίζονται σε 2.500. Πολλοί από αυτούς, είπε ο κ. Παπαπολυβίου, έμειναν στο νησί και οι απόγονοί τους έχουν επίθετα, όπως Μικρασιάτης, Αλλαγιώτης και Αταλιώτης, που μαρτυρούν την καταγωγή τους.
Πρόσθεσε, δε, ότι για τους πρόσφυγες υπήρξε παγκύπρια κινητοποίηση με εράνους και γενικά ο λαός τους αγκάλιασε με αγάπη.
«Ως Αρμένιοι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το ασφαλές καταφύγιο που οι αδελφοί Κύπριοι μας προσέφεραν διαχρονικά», τόνισε ο επίτιμος πρόξενος της Αρμενίας στη Θεσσαλονίκη Άκης Δαγκαζιάν.
Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1975, καθιέρωσε την 24η Απριλίου ως εθνική ημέρα μνήμης για την αρμενική Γενοκτονία ήδη από το 1990.
Αναφέρθηκε στο μεγαλείο των Κυπρίων που υποδέχθηκαν, φιλοξένησαν, περιέθαλψαν και διέσωσαν τους πρόσφυγες. «Αγαπητοί Κύπριοι αδελφοί σας κοιτώ κατάματα και να είστε σίγουροι ότι στο πρόσωπό σας βλέπω τα πρόσωπα του Δικαίου των Εθνών», πρόσθεσε.
Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος μίλησε για τον σεβασμό των Ελλήνων στον αγώνα Κυπρίων και Αρμενίων για να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο πρόξενος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, καθώς και οι δήμαρχοι Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους και Καλαμαριάς, Ιωάννης Δαρδαμανέλλης.
Αύριο, με πρωτοβουλία των ίδιων φορέων, θα προβληθεί στις 7.30μμ, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», με δωρεάν είσοδο, το θεατρικό έργο «Φωτεινή» της Ευρυδίκης Περικλέους Παπαδοπούλου. Το έργο ανεβαίνει από τη θεατρική ομάδα «Σόλο για τρεις» σε θεατρικό αναλόγιο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ