Ένα νέο ολόκληρο ηλιακό σύστημα που προσομοιάζει στο δικό μας ανακάλυψε η NASA, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε χθες Πέμπτη. Το σύστημα αυτό, που κινείται γύρω από το αστέρι Κέπλερ-90 εκτιμάται ότι αριθμεί τον ίδιο αριθμό πλανητών με το δικό μας, οι οποίοι επίσης μοιάζουν με τους πλανήτες του δικού μας ηλιακού συστήματος, κάνοντας τους επιστήμονες να ελπίζουν ότι στο μέλλον θα βρεθεί ζωή στο διάστημα.
Η ύπαρξη του αστεριού Κέπλερ-90, που μοιάζει με τον δικό μας ήλιο, και το γεγονός ότι γύρω του κινούνται πλανήτες ήταν γνωστό εδώ και καιρό για τους αστρονόμους, χάρη στις παρατηρήσεις που έκαναν μέσω του τηλεσκοπίου Κέπλερ. Αυτό όμως που άλλαξε τα δεδομένα είναι ότι μέσω αναλύσεων υπολογιστών υψηλής τεχνητής νοημοσύνης της Google ανακάλυψαν την ύπαρξη δύο νέων πλανητών. Ο υψηλής τεχνολογίας υπολογιστής εντόπισε αρχικά το σήμα τους και στη συνέχεια τους πλανήτες που το εξέπεμπαν.
Η νέα αυτή ανακάλυψη της NASA επιτρέπει στους επιστήμονες να υποθέσουν ότι πολλοί πλανήτες και ηλιακά συστήματα «κρυμμένα» μέσα στα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί μέσω της αποστολής Κέπλερ, αλλά μέχρι στιγμής ήταν δύσκολο να τα δουν μέσα στον κυκεώνα των πληροφοριών που έχουν συγκεντρωθεί. Ενδεικτικό είναι ότι το τηλεσκόπιο Κέπλερ έχει συλλέξει πληροφορίες για 150.000 αστέρια και χιλιάδες άλλες διαστημικές οντότητες –πλανήτες κ.ο.κ.-, τις οποίες οι άνθρωποι είναι σχεδόν αδύνατο να μελετήσουν και να επεξεργαστούν.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος Αστροφυσικής της NASA στην Ουάσιγκτον, Πολ Χερτζ, «συνέβη αυτό που περιμέναμε: διαπιστώσαμε ότι στα δεδομένα του Κέπλερ υπάρχουν ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις, οι οποίες περιμένουν το κατάλληλο εργαλείο για να έρθουν στο φως. Αυτά τα ευρήματα μας δείχνουν ότι υπάρχει ένας θησαυρός που περιμένει τους καινοτόμους ερευνητές του μέλλοντος».
Για τον ερευνητή Άντριου Βάντερμπεργκ του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν θα ήταν έκπληξη αν δεν υπήρχαν κι άλλοι «αόρατοι» για μας πλανήτες στα ηλιακά συστήματα. «Αυτό που βρήκαμε σίγουρα δεν είναι το τελευταίο που περιλαμβάνει οκτώ πλανήτες», είπε, εξηγώντας ότι το δικό μας ηλιακό σύστημα δεν είναι κάτι μοναδικό.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της NASA, οι πλανήτες του ηλιακού συστήματος του Κέπλερ-90 έχουν μικρότερες αποστάσεις μεταξύ τους, απ’ ό,τι οι πλανήτες του δικού μας, αλλά το σύστημα είναι πολύ σταθερό.
«Το σύστημα του Κέπλερ-90 είναι μια μικρογραφία του δικού μας ηλιακού συστήματος», ανέφερε ο Βάντερμπεργκ, «με μικρούς πλανήτες εσωτερικά και μεγάλους στην περιφέρειά του».
Αν και το σύστημα του Κέπλερ-90 δεν θεωρείται πολύ πιθανό να φιλοξενεί ζωή, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η ύπαρξή του και ο αριθμός των πλανητών που περιλαμβάνει (8) αυξάνουν τις πιθανότητες για να ανακαλύψουμε κάποια στιγμή στο μέλλον ζωή, ίσως σε ένα άλλο ηλιακό σύστημα, διότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρούμε πολύ περισσότερους εξωπλανήτες απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.
Οι δύο νέοι πλανήτες εντοπίστηκαν –όπως συμβαίνει και με κάθε άλλο πλανήτη- μέσω της παρατήρησης του τηλεσκοπίου Κέπλερ. Όταν ένας πλανήτης περνά μπροστά από ένα αστέρι, οι επιστήμονες καταγράφουν κάποια μείωση του φωτός που εκπέμπει. Από την ταχύτητα και τα χαρακτηριστικά αυτού του «θαμπώματος» στο φως των αστεριών, μπορούν να περιγράψουν πώς μοιάζει το υπό μελέτη ηλιακό σύστημα.
Το διαφορετικό της νέας ανακάλυψης είναι ότι ενώ μέχρι τώρα τη δουλειά αυτή την έκαναν οι επιστήμονες που μελετούσαν τα δεδομένα, αυτή τη φορά χρησιμοποιήθηκε ειδικά προγραμματισμένος υπολογιστής, αποτέλεσμα της συνεργασίας της NASA με την Google, ο οποίος «γνωρίζει» μέσω αλγορίθμων που έχει «διδαχθεί» να εντοπίζει τα μοντέλα των σημάτων που στέλνει το «θάμπωμα» των αστεριών και να επιλέγει ταχύτερα τα δεδομένα που οδηγούν στην ανακάλυψη των πλανητών.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με τη χρήση της ίδιας τεχνητής νοημοσύνης θα μπορέσουν να μελετήσουν όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσε το τηλεσκόπιο Κέπλερ. Τώρα το Κέπλερ, έπειτα από τέσσερα χρόνια παρατήρησης προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, στρέφεται τώρα αλλού, ώστε να συγκεντρώσει και να στείλει στη Γη νέα στοιχεία.