Τα Σιθώνεια είναι από τις μοναδικές συναντήσεις ρίψεων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Νικήτη Σιθωνίας. Άνοιξαν τις πύλες τους για πρώτη φορά το 2002 και έκτοτε έχουν φιλοξενήσει Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιους πρωταθλητές, Πρωταθλητές Ευρώπης καθώς και όλη την Ελίτ των Ελλήνων ριπτών.

Ωστόσο, για δύο χρόνια δεν διεξήχθησαν, λόγω της πανδημίας, παρόλα αυτά και φέτος παρουσιάζονται δυσκολίες και η επανεκκίνηση της μεγάλης συνάντησης βρίσκεται στον αέρα, όπως αναφέρει στο Χαλκιδική Πολιτική ο Ολυμπιονίκης, Αλέξανδρος Παπαδημητρίου.

Ο χρόνος περνάει, προς το παρόν δεν έχει οριστεί τελική ημερομηνία διεξαγωγής και αθλητές της Ελλάδας και όχι μόνο εκφράζουν την επιθυμία τους για την επιστροφή της διοργάνωσης.

Στα Σιθώνεια έχουν καταγραφεί σημαντικές επιδόσεις και διακρίσεις που έχουν οδηγήσει αθλητές σε μεγάλες παγκόσμιες διοργανώσεις.

Λίγα λόγια για τον Αλέξανδρο Παπαδημητρίου

Ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου είναι Έλληνας σφυροβόλος. Γεννήθηκε στη Λάρισα στις 18 Ιουνίου 1973. Οι πρώτες επιτυχίες του έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του 90:

  • 2ος Παγκόσμια Γυμνασιάδα (1990)
  • 7ος Πανευρωπαϊκούς εφήβων-νεανίδων (1991)
  • 6ος στο Παγκόσμιο εφήβων-νεανίδων (1992)
  • 2ος Πανευρωπαϊκούς για αθλητές κάτω των 23 ετών (1994)
  • 4ος Μεσογειακούς (1997), 3ος Μεσογειακούς (2001-2009), 2ος Μεσογειακούς (2005)

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2000 στο Σίδνεϋ κατόρθωσε να μπει σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης στο επίπεδο τω ανδρών για πρώτη φορά, αφού στον προκριματικό ήταν 12ος με επίδοση 76,61μ. Ωστόσο, στον τελικό τα 73,30μ. δεν του έδιναν τη δυνατότητα να υπερβεί την 12η θέση.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του έγινε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου 2002 στο Μόναχο. Αφού εξασφάλισε την πρόκριση ως 8ος με 78,39μ., στον τελικό ξεπέρασε το φράγμα των 80μ. στην 5η του προσπάθεια του, με επίδοση 80,21μ., κατακτώντας την 3η θέση, 0,04μ. πάνω από τον 4ο και 0,06μ. πάνω από τον 5ο.

Το 2003 προκρίθηκε στον τελικό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2003 στο Παρίσι ως 9ος, με βολή στα 77,53μ. και εκεί με καλύτερη προσπάθεια στα 77,79μ. κατέκτησε τελικά την 8η θέση.

Το 2004, δεν προκρίθηκε στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, ενώ το 2005 ήταν 13ος στον προκριματικό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2005, στο Ελσίνκι. Το 2006, δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Το ίδιο συνέβη και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2007 (Οζάκα) αλλά και στο Βερολίνο (2009). Το 2008 συμμετείχε για 4η συνεχόμενη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο και με βολή 74,33μ κατετάγη 18ος. Δυστυχώς ένας σοβαρός τραυματισμός το 2010 δε του επέτρεψε να αγωνιστεί καθόλου αυτή τη χρονιά. Το 2011 έκανε την επιστροφή του κερδίζοντας για μια ακόμη φορά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα φτάνοντας έτσι στις 14 νίκες συνολικά στη κατηγορία των Ανδρών. Παράλληλα έπιασε και το χαμηλό όριο για του Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Το 2012 κέρδισε για 15η φορά το Πανελλήνιο Πρωτ/μα και έγινε πολυνίκης σε ατομικό αγώνισμα (15 νίκες, μαζί με τον Περικλή Ιακωβάκη). Στις 3 Αυγούστου αγωνίστηκε για 5η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και εκεί δήλωσε ότι σταματάει την ενασχόληση του με τον πρωταθλητισμό. Παρόλα αυτά αγωνίστηκε στο Πανελλήνιο Πρωτ/μα του 2013 (21.07) και αναδείχθηκε 1ος Πανελληνιονίκης για 16η φορά (μοναδικός Έλληνας αθλητής στίβου). Μετά από αυτή του την επιτυχία δήλωσε ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση δηλώνοντας ότι θέλει να ασχοληθεί με την προπονητική ή κάποιο άλλο φορέα του Αθλητισμού.

Ο Ολυμπιονίκης, Εθνικός Προπονητής και συντονιστής της διοργάνωσης, Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, μίλησε στο Xalkidiki Politiki για τα “Σιθώνεια” γενικότερα, αλλά και τις δυσκολίες που συναντά η φετινή διοργάνωση προς το παρόν.

“Η διοργάνωση ξεκίνησε το 2002. Πάντα ψάχναμε να βρούμε αγώνες στην Ελλάδα με επίκεντρο τη σφυροβολία και με τη βοήθεια τότε των φορέων και του εμπνευστή που ήταν ο πατέρας μου καταφέραμε και διοργανώσαμε τη συνάντηση”  ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου.

Στον αέρα η φετινή διοργάνωση

“Τα τελευταία δύο χρόνια δεν διεξήχθη λόγω της πανδημίας. Πέρσι θα μπορούσε να γίνει καθώς τα πρωτόκολλα ήταν πιο ξεκάθαρα. Φέτος, έχουμε φτάσει στον Μάρτιο και η διοργάνωση είναι στον αέρα. Το βασικό στοιχείο είναι οι οικονομικοί πόροι και προς το παρόν δεν υπάρχουν. Είμαστε τρεις μήνες πριν, προέκυψε και αλλαγή στην ημερομηνία και πρέπει να βρεθεί νέα. Αυτήν την εβδομάδα θα γινόταν διαδικτυακή συνάντηση με τοπικούς φορείς που θέλουν να βοηθήσουν αλλά δεν έγινε. Ήλπιζα ότι θα έχουμε νέα και μέσω του #Xalkidiki_Politiki να ενημερώσω και τον κόσμο, ωστόσο δεν υπάρχει κάτι νεότερο. Λυπάμαι που το λέω αλλά παραμένει στον αέρα. Δεν γνωρίζουμε που θα μείνουν οι αθλητές, δεν έχουμε καταλυτική ημερομηνία”. 

Μετέωρη και η ημερομηνία διεξαγωγής 

“Πριν λίγες ημέρες η ημερομηνία στο πρόγραμμα του ΣΕΓΑΣ ήταν στις 11/6, στην αρχή είχε προταθεί η ημερομηνία 22/6 αλλά δεν γνωρίζαμε το πρόγραμμα κάποιων αγώνων όπως των Βαλκανικών (σ.σ είναι 18-19/6), γνωρίζαμε μόνο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που είναι 25-26/6 και ανάμεσα σε τέτοιους αγώνες δεν θα ήταν δυνατό να συμμετάσχουν αθλητές. Είχε συμφωνηθεί να πάει στις 11/6, ωστόσο ξανά μεταφέρθηκε για τις 22/6 και 11/6 ορίστηκαν άλλοι αγώνες. Συνεπώς είναι μετέωρη και η ημερομηνία διεξαγωγής. Είναι ένα ακόμη πρόβλημα γιατί αν οριστεί στις 22/6 ούτε οι δικοί μου αθλητές θα αγωνιστούν στα Σιθώνεια. Είναι κάτι που μας ανησυχεί αλλά ελπίζω αυτήν την εβδομάδα να διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες” τόνισε ο Ολυμπιονίκης, Αλέξανδρος Παπαδημητρίου.

“Είναι μια επανεκκίνηση της διοργάνωσης, ενώ παραμένουν και τα πρωτόκολλα που μπορεί να μην είναι τόσο αυστηρά αλλά δημιουργούν κάποια εμπόδια. Υπήρχε η σκέψη να περιοριστεί σε πανελλαδικό επίπεδο, γιατί υπάρχει ενδιαφέρον αλλά αν θα προσελκύσει ξένους αθλητές ή όχι έχει να κάνει με τα οικονομικά δεδομένα της συνάντησης. Ενδιαφέρον υπάρχει από πολλούς μάνατζερ αλλά δεν μπορώ να τους απαντήσω γιατί υπάρχει αβεβαιότητα προς το παρόν. Για παράδειγμα στο παρελθόν φιλοξενούσαμε με κονδύλι της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, φέτος με ενημέρωσαν πως αυτό δεν είναι εφικτό. Συνεπώς, η διαμονή μέσω της ΠΕΧ σε κάποια ξενοδοχεία δεν υπάρχει για τη φετινή διοργάνωση”. 

Υπήρχε η σκέψη για επετειακή διοργάνωση

“Υπήρχε η σκέψη ναι λόγω και της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την διοργάνωση, αλλά ζω στην Αθήνα, είμαι και προπονητής και δημόσιος υπάλληλος και είναι δύσκολο να συντονίσω μια διοργάνωση από μακριά και χρειάζομαι βοήθεια από τους τοπικούς φορείς. Δεν διεξήχθη και η διοργάνωση για δύο χρόνια και παίζει το ρόλο του, οπότε δεν είναι εύκολο να επανέλθει σε υψηλό επίπεδο. Πρέπει να δούμε πως θα πάει φέτος, αν γίνει και να συνεχίσουμε πιο δυναμικά”.

Ανάγκη στήριξης της διοργάνωσης

“Η τοπική κοινωνία πρέπει να συνεισφέρει. Είναι πολύ σημαντικό, δεν είναι εύκολος ο συντονισμός. Υπάρχουν άνθρωποι που βοηθούν και τους ευχαριστώ συνέχεια, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια. Στόχος ήταν να γίνει μεγάλο διεθνές meeting. Στην αρχή γινόταν, αλλά γινόταν γιατί υπήρχε σημαντική οικονομική στήριξη. Όλα ξεκινούν από εκεί. Αν κάποιος είναι διατεθειμένος να βοηθήσει να επικοινωνήσει είτε μαζί μου είτε με τον ΓΣ του συλλόγου είτε με τους τοπικούς φορείς. Είναι διοργάνωση που έκανε παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και τώρα είναι στην Εθνική ομάδα, όπως τα παιδιά του Κενταύρου Ν. Καλλικράτειας. Θα μπορούσε να έχει την αίγλη του Διάπλους. Είναι ένας αγώνας που μέτρα πολλά ρεκόρ. Θα έπρεπε να υπάρχει στήριξη από όλη τη Νικήτη” κατέληξε ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου.

Νίκος Παπαδημητρίου

Ο Νίκος Παπαδημητρίου ήταν ο ιδρυτής και εμπνευστής της διοργάνωσης “Σιθώνεια”, ιδρυτής του συλλόγου ΓΣ “Η Σιθωνία Χαλκιδικής” και πατέρας του Ολυμπιονίκη, Αλεξάνδρου Παπαδημητρίου. Προσέφερε τα μέγιστα στον αθλητισμό της Χαλκιδικής ενώ η απώλεια του το 2017 γέμισε θλίψη στο χώρο του αθλητισμού.

#Χαλκιδική #Σιθώνεια #Αλέξανδρος_Παπαδημητρίου #Νικήτη #Δήμος_Σιθωνίας