Τσίπρας στο υπουργικό: Κλείνουμε ένα μακρύ κίκλο επιτροπείας
«Το 2018 είμαι βέβαιος ότι θα είναι για όλους μια χρονιά-ορόσημο, μια χρονιά-σταθμός. Ένα έτος γεμάτο προκλήσεις που για να μπορέσουν να υλοποιηθούν με τον θετικότερο τρόπο χρειάζεται σκληρή δουλειά για να είναι και ένα έτος δικαίωσης του ελληνικού λαού», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο.
«Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία της 3ης αξιολόγησης και περνάμε στο τελευταίο κεφάλαιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που συμφωνήσαμε υπό γνωστές συνθήκες το καλοκαίρι του 2015. Και έτσι κλείνουμε έναν πολύ μεγάλο μακροχρόνιο κύκλο επιτροπείας που άνοιξε το Μάιο του 2010 όταν η χώρα μας αποκλείστηκε από τις αγορές χρήματος».
«Το 2015 πετύχαμε ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να συγκριθεί με τα δύο προηγούμενα. Κατά την διαπραγμάτευση λάβαμε υπόψη όχι μόνο τα δημοσιονομικά αλλά και την κοινωνία», είπε.
«Ολα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί. Το 2017 επιτύχαμε για τρίτη φορά δημοσιονομική υπεραπόδοση ενώ η 3η αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα. Και αυτή είναι η πρώτη φορά στην οχταετία που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο» σημείωσε.
«Την ίδια στιγμή η οικονομία έχει μπει σε φάση ανάπτυξης. Τα θεμελιώδη μεγέθη ανακάμπτουν σταθερά. Η εμπιστούνη στην ελληνική οικονομία διαγράφεται και από την πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολογων. Πλέον έχουμε μπει σε μια πορεία που φανερώνει πως η επιστροφή της χώρας μας στις αγορές χρήματος μετά τον ερχόμενο Αύγουστο, όταν και λήγει η δανειακή σύμβαση, δεν θα είναι κάτι που είναι απλά μια ρητορική», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Αλλά», τόνισε, «είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, όλες οι ενδείξεις αυτό φανερώνουν, και αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος τον Αύγουστο να μπει ένα οριστικό τέλος στα προγράμματα, στη συνθήκη της επιτροπείας στην οποία η χώρα μας μπήκε τον Μάιο του 2010».
Πρόσθεσε ότι «σήμερα τα μεγέθη είναι τέτοια που μας γυρνάνε σε χρόνια πολύ πριν από το 2010».
Αφού αναφέρθηκε στα θετικά οικονομικά μεγέθη, ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι είναι και οι κοινωνικοί δείκτες που ανακάμπτουν.
Παρέπεμψε στο ζήτημα της ανεργίας που «μειώνεται σταθερά τα τελευταία δυόμιση χρόνια», και στη μάχη στον τομέα της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας, με μείωση του ποσοστού από το 19% στο 13%, αλλά και στις «μεγάλες τομές και στον τομέα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, την πάταξη της διαφθοράς αλλά κυρίως την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους».
Σημείωσε ότι «είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο που γίνεται εμφανής η διαιρετική γραμμή που μας διαχωρίζει από τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος».
«Το 2018 θα είναι μια χρονιά επιτάχυνσης και εμβάθυνσης των δικών μας πολιτικών αντιλήψεων και πρωτοβουλιών, μια χρονιά όπου θα μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο και τον δικό μας πολιτικό προσανατολισμό», είπε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε ότι αυτό είναι και το κλειδί για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, «την ενίσχυση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας με τα στρώματα που θέλουμε προνομιακά να εκφράζουμε και να εκπροσωπούμε».
Πρόσθεσε ότι «αυτή η ομολογημένη μεροληψία» δεν οδηγεί σε μια νέα διαίρεση, αλλά ενώνει όλους τους πολίτες, όλες τις κοινωνικές δυνάμεις σε έναν ενιαίο αναπτυξιακό σχεδιασμό, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς μείωση των ανισοτήτων.
«Το 2018 θα είναι ένα έτος γεμάτο προκλήσεις και σημαντικές ευκαιρίες που δεν πρέπει να χάσουμε. Όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην εξωτερική πολιτική», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος και στο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, «που εδώ και 25 χρόνια βαλτώνει εις βάρος της χώρας μας».
«Έχουμε ένα παράθυρο για λύση, στο βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχτεί ειλικρινής. Λύση που, αν επιτευχθεί, θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας στη Βαλκανική, αλλά και προς όφελος μιας νέας δυναμικής για τη χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι «τις επόμενες μέρες λοιπόν θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν ουσιαστικά βήματα σε αυτή τη κατεύθυνση».
Ο δρόμος είναι μπροστά μας, η κοινωνία μας παρακολουθεί, οι πολίτες έχουν υψηλές προσδοκίες και πιστεύω ότι δεν θα τους διαψεύσουμε, κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Οι τοποθετήσεις των υπουργών
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσίασε αναλυτικά τη διαπραγμάτευση που είχε με τους θεσμούς και τα όσα κερδήθηκαν από την ελληνική πλευρά, φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση του προϋπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων, τα οποία από 650 εκατ. έφτασαν τα 910 εκατ. ευρώ.
Στα όσα κερδήθηκαν από την ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, είναι και οι αποζημιώσεις των εργαζομένων κατά προτεραιότητα (υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα ίσχυε η προτεραιότητα των τραπεζών) στην περίπτωση πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων πτωχευμένων επιχειρήσεων.
Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου τοποθετήθηκαν και οι υπουργοί, των οποίων αρμοδιότητες περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, όπως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, η υπουργός Εργασίας και η αναπληρώτρια υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου και Θεανώ Φωτίου, καθώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής.
Τέλος, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, παρουσίασε το νομοσχέδιο για τη σαρία, λέγοντας ότι στοχεύει στην υπεράσπιση του νομικού αστικού πολιτισμού. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι το πρώτο βήμα για τις επερχόμενες ριζικές αλλαγές στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Το υπουργικό συμβούλιο
Την πρώτη του συνεδρίαση για το 2018 πραγματοποιεί το υπουργικό συμβούλιο, καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί θα ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που θα κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή.
Πέραν του πολυνομοσχεδίου, στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται επίσης ο νομοθετικός και ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, ενώ αντίθετα δεν υπάρχει κάποια επίσημη αναφορά στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο να γίνει μια μικρή ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά προς τους συναδέλφους του, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα, ενόψει και των συναντήσεων που είναι προγραμματισμένες με τους εκπροσώπους της πΓΔΜ το προσεχές διάστημα.
Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών τελούν εν αναμονή της επίσκεψης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της πΓΔΜ στην Αθήνα. Ο Μπουγιάρ Οσμάνι φτάνει σήμερα αργά το απόγευμα και οι επίσημες συναντήσεις με την ηγεσία του ΥΠΕΞ θα γίνουν αύριο: με τον υπουργό Νίκο Κοτζιά για το όνομα και τον αναπληρωτή υπουργό, Γιώργο Κατρούγκαλο για τα ευρωπαϊκά ζητήματα.
Στην Αθήνα κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό τις προτάσεις για την ονομασία που φέρονται να έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι – γεγονός που ωθεί την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία». Η βασική θέση φανερώθηκε ήδη από τον Ν. Κοτζιά στην κυβερνητική σύσκεψη που διοργανώθηκε την Πέμπτη, υπό την προεδρία Τσίπρα στο Μαξίμου, και δεν είναι άλλη από αυτήν του 2007: σύνθετη ονομασία, για όλες τις χρήσεις.
Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να κάνει ευκρινώς λόγο για γεωγραφικό προσδιορισμό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκτιμήσεις ότι στο παρασκήνιο συζητώνται ονόματα που δεν εμπεριέχουν γεωγραφικό προσδιορισμό. Πληροφορίες αναφέρουν, επί παραδείγματι, ότι η Αθήνα θα αντιμετώπιζε θετικά το όνομα «Βαρντάρσκα Ματσεντόνιγια» (Μακεδονία του Βαρδάρη) και το «Νόβα Ματσεντόνιγια» (Νέα Μακεδονία).
Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Πρωθυπουργό να ενημερώνει τα μέλη του για τις εξελίξεις και ζητούμενο για την Κουμουνδούρου τη «σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις». Αυτό αναφέρει η απόφαση του Συμβουλίου, το οποίο δηλώνει πως στηρίζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης και επιτίθεται στη ΝΔ, η οποία, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «εμμονικά επιμένει σε μια κοντόφθαλμη και ανεύθυνη μικροπολιτική στάση, σε πλήρη αναντιστοιχία με τα συμφέροντα της χώρας».
Μολαταύτα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να σαλπίζει προσκλητήριο συναίνεσης. «Θα πάρουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να επιτύχουμε την ευρύτερη πολιτική συναίνεση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (ΕΡΤ). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε δε να τονίσει πως «βρισκόμαστε σε μια εκκίνηση των διαπραγματεύσεων και θα δούμε και την άλλη πλευρά». Στο Μαξίμου, εξάλλου, υπάρχει ικανοποίηση και ουδεμία ανησυχία για τη στάση του Πάνου Καμμένου.
Υπενθυμίζεται ότι είναι πιθανό να υπάρξει τετ-α-τετ Τσίπρα-Ζάεφ στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός (23-26 Ιανουαρίου), ενώ το επόμενο κλεισμένο ραντεβού των δύο πλευρών είναι στις 19 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, με τη συνάντηση των διαμεσολαβητών των δύο χωρών υπό την εποπτεία του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Για θρασύτητα κατηγορεί τον Πρωθυπουργό η ΝΔ
Για θρασύτητα κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας όσα είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.
Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, τονίζει πως «ο κ. Τσίπρας δεν μένει σε νησί, δεν είναι πολύτεκνος, δεν παίρνει ΕΚΑΣ, δεν αμείβεται με ειδικό μισθολόγιο και δεν χρειάζεται βέβαια επίδομα θέρμανσης» προσθέτοντας πως «αν του συνέβαινε ένα, έστω, απ’ όλα αυτά δεν θα είχε το θράσος να ισχυριστεί σήμερα ότι η κυβέρνησή του δεν επέβαλε ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα».
«Τον παραπέμπουμε στον προϋπολογισμό που ψήφισε και επιβάρυνε για το 2018 τους Έλληνες με νέα μέτρα 1,9 δισ. ευρώ» καταλήγει η κ. Σπυράκη.
Το σχόλιο του ΠαΣοΚ
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδη, αναφέρει ότι «ο κ. Τσίπρας αυτοπροβάλλεται ως ο πιο υπάκουος μνημονιακός Πρωθυπουργός.Αυτό που θα μείνει απο την θητεία του, όμως, είναι η δήμευση της δημόσιας περιουσίας, η φτωχοποίηση, οι πλειστηριασμοί και η θηλιά στο λαιμό του Ελληνικού λαού για πολλές δεκαετίες».
Η ανακοίνωση του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ, κάνει λόγο για χιλιοειπωμένα “κλισέ” και η “ξύλινη” γλώσσα περί “τέλους των μνημονίων και της επιτροπείας”, που επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός, τα οποία «καταρρέουν με πάταγο μπροστά στην πραγματικότητα των παλιών και νέων προαπαιτουμένων, των ρεκόρ στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τη γενίκευση των πλειστηριασμών και του χτυπήματος της μεγαλύτερης κατάκτησης της εργατικής τάξης, που είναι το δικαίωμα στην απεργία».
Ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με το ΚΚΕ, προσπαθεί να εμφανίσει τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων ως προνομιούχους, στα κεφάλια των οποίων θα πέσει ο πέλεκυς της δημοσιονομικής προσαρμογής και ως “κοινωνική πολιτική” τα ελάχιστα ψίχουλα στους λεγόμενους “φτωχοδιάβολους” που στην πραγματικότητα δεν επαρκούν ούτε καν για τη στοιχειώδη ανακούφισή τους.
«Η ανάπτυξη στην οποία καλεί το λαό να συναινέσει, σημαίνει νέα σκληρά μέτρα για τα λαϊκά στρώματα, ένα πολυνομοσχέδιο με ακόμα 70 επιπρόσθετες αντιλαϊκές ρυθμίσεις, νέο κύμα επίθεσης και αναδιανομή της φτώχειας στα εργατικά – λαϊκά στρώματα».
Η αντίδραση από Το Ποτάμι
Σε υψηλούς τόνους η αντίδραση και από το ΠΟΤΑΜΙ. «Ο κ.Τσίπρας, αφού με τις τυχοδιωκτικές επιλογές του φόρτωσε στις πλάτες των Ελλήνων άλλο ένα μνημόνιο, βύθισε τη χώρα ξανά σε ύφεση και φόρτωσε κι άλλους φόρους τώρα έχει εφεύρει νέο παραμύθι: έρχεται το τέλος της επιτροπείας και θα μπορούμε να μοιράζουμε», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Δημήτρη Τσιόδρα ο οποίος προσθέτει.
«Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι τον Αύγουστο η Ελλάδα έχει κατορθώσει να δανείζεται με ανεκτά επιτόκια, κάποιου είδους στήριξη από την ΕΕ θα χρειαστεί και αυτό θα γίνει με αυστηρούς όρους. Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να απαλλαγεί από την επιτροπεία και τον έλεγχο και ο έλεγχος αυτός θα έχει πολλαπλές μορφές».
Η χώρα έχει δεσμευθεί, κατάλήγει, για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και 2% ως το 2060…
Για την Ελλάδα (όπως και για την Ισπανία, Ιρλανδία, Κύπρο και Πορτογαλία) υπάρχει η εποπτεία μετά το πρόγραμμα μέχρι την αποπληρωμή του 75% των δανείων.
Όσο για το ότι δεν λαμβάνεται «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα», ο κ. Τσιόδρας επισημαίνει ότι «πρόκειται για μια από τις γνωστές κοροϊδίες του κ.Τσίπρα. Ήδη έχει ψηφίσει περικοπές των συντάξεων από τις αρχές του 2019 και μείωση του αφορολόγητου από τις αρχές του 2020».
Το σχόλιο της ΔΗΜΑΡ
«Ο κ. Τσίπρας αφού δέσμευσε τη χώρα με την υπογραφή του για πολλά έτη ακόμη σε σκληρή επιτροπεία, δήλωσε σήμερα ότι το 2018 θα έχουμε έξοδο από την επιτροπεία! Δεν πρόκειται πλέον για αυταπάτη αλλά για πολιτική απάτη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Ταυτοχρόνως, σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, παρουσίασε μία εικονική πραγματικότητα και ένα τεχνητό κλίμα ευφορίας παρουσιάζοντας ως βαθύ μεταρρυθμιστικό στίγμα την επιδοματική πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας.
«Θυμήθηκε δε και την συνταγματική αναθεώρηση που για ένα χρόνο έχει πετάξει στις καλένδες, ενώ αναφέρθηκε και σε παράγοντες που κράτησαν δέσμια την χώρα σε λογικές του παρελθόντος ξεχνώντας να αναφέρει ότι επί ημερών του οι παθογένειες αυτές διευρύνθηκαν. Εκτός αν για τις ανεπάρκειες της πολιτικής του οφείλεται το ότι “έχει την κυβέρνηση αλλά όχι και την εξουσία”! Σε αυτό όμως δεν αναφέρθηκε προσωπικά ο ίδιος…», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.
Πηγη: ggk.gov.gr/tovima.