Η εκμετάλλευση έκτασης στη θέση «Κωνωπάδες», της κοινότητας Αγίου Νικολάου, ένα κομμάτι γης που ιδιοκτησιακά ανήκει στην Ιερά Μονή Ζωγράφου. Το πάλαι ποτέ μετόχι της περιοχής μετατράπηκε σταδιακά σε τουριστικό «παράδεισο» επί γης όπου εταιρεία Βουλγαρικών συμφερόντων μετέτρεψε το μισό βουνό σε οικισμό με τροχοβίλες.
Κανονικά και με… τον νόμο λειτούργησαν για άλλο ένα καλοκαίρι οι τροχοβίλες και οι εγκαταστάσεις του κάμπιγνκ στην ακτή Ζωγράφου Σιθωνίας, μια εκμετάλλευση που πέρασε σε χέρια εταιρείας βουλγαρικών συμφερόντων, από την Ι.Μ. Ζωγράφου που είναι κύριος της έκτασης. Η επίμαχη περιοχή απασχόλησε δημοσίευμα του Xalkidikpolitiki στα μέσα του καλοκαιριού, όταν οι τοπικές αρχές και άρχοντες παρείχαν πληροφορίες ότι η επένδυση είναι παγωμένη, και ερευνάται από τα δασαρχεία η νομιμότητα των εγκαταστάσεων. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις βέβαια ουδόλως θα απασχολούσαν κάποιον αν δεν είχαν γίνει σε βάρος μια τεράστιας, καταπράσινης έκτασης (ας αποφύγουμε τον όρο δασικής προς το παρόν) και τα χωματουργικά και άλλα υπολείμματα δεν κατέληγαν στον πάτο της θάλασσας με ευρήματα άλλων εποχών που συμπαρασύρθηκαν.
Η αλήθεια είναι ότι η επιχείρηση λειτούργησε όπως δείχνουν (εικ. 1) και τα σχόλια πελατών σε πλατφόρμες εκμίσθωσης με ημερομηνίες καλοκαιριού 2023. Ακόμη δηλαδή κι αν πάγωσαν οι τροχοβίλες ή άλλο καινούργιο πρότζεκτ, η ίδια επιχείρηση είχε κέρδη και έσοδα μέσω των εγκαταστάσεων που υπήρχαν ακόμη και σε δασική έκταση.
Σε αεροφωτογραφίες των αναρτημένων δασικών χαρτών (εικ. 2) εμφανίζεται σε κύκλο το κομμάτι που είναι δασική έκταση και στις καθαρές φωτογραφίες από ψηλά (εικ. 3) καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για κανονικές εγκαταστάσεις τοποθετημένες στο εν λόγω σημείο.
Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται ή όχι για χώρους πάνω σε τροχούς, τίθεται σοβαρός προβληματισμός για την αλλοίωση του όλου φυσικού τοπίου. Εύλογα αναρωτιέται κανείς για το καθεστώς που διέπει τα δάση και το φυσικό μας περιβάλλον, όταν σε περιπτώσεις ιδιωτών οι υπηρεσίες εξαντλούν όλη τους την αυστηρότητα και χαρακτηρίζουν δασικά ακόμη και τμήματα που είναι χρόνιες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ή πέφτει βαρύς ο πέλεκυς όταν παραβιάζεται μισό τετραγωνικό μέτρο δάσους έστω και χαμηλής βλάστησης.
Για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ τελούμε αν αναμονή απαντήσεων από το δασαρχείο Πολυγύρου, τις αρχαιολογικές υπηρεσίες και την Ι.Μ. Ζωγράφου που διέθεσε ουσιαστικά το μετόχι στις ορέξεις του γρήγορου, εύκολου πλουτισμού.
Πώς φτάσαμε ως εδώ
Για να φτάσει η εταιρεία Βουλγαρικών συμφερόντων να χτίσει το μισό βουνό και να μπαζώσει τη μισή ακτή Ζωγράφου πέρασε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Διανοίχτηκαν δρόμοι και κόπηκαν δέντρα, ενώ «αφανίστηκαν» και ιστορικής σημασίας ευρήματα καθώς όπως είπαμε πρόκειται για μετόχι της Ι.Μ. Ζωγράφου του Αγίου Όρους.
Σύμφωνα με αποφάσεις που πάρθηκαν και αναρτήθηκαν κατά καιρούς, και από το 1988 που λειτουργεί το κάμπινγκ στην περιοχή, και το οποίο είναι εγκατεστημένο σε ελαιώνα, όλα φαίνονταν να λειτουργούν νόμιμα και ορθά. Επειδή όμως ο αυξανόμενος τουρισμός «ανοίγει» την όρεξη για ολοένα και μεγαλύτερα κέρδη, ξαφνικά στην περιοχή άρχισαν να εκτελούνται εργασίες μη προβλεπόμενες για τον δασικό χαρακτήρα της έκτασης και με επιβαρυντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Πληροφορίες θέλουν να έχουν πέσει στη θάλασσα πάνω από 20 χιλιάδες κυβικά χωματουργικών υλικών, και μάλιστα ανεξέλεγκτα σε περιοχή Natura 2000 (ΕΖΔ, GR1270002 «ΟΡΟΣ ΙΤΑΜΟΣ ΣΙΘΩΝΙΑ»)
Από το 2020 η Περιβαλλοντική αδειοδότηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης, για τη λειτουργία του Κάμπινγκ και μόνο, αναφέρει ρητά ότι «Δεν προβλέπεται κατασκευή νέων ή επέκταση- εκσυγχρονισμός υφιστάμενων κτιρίων και η περιβαλλοντική αδειοδότηση αφορά αποκλειστικά την λειτουργία της μονάδας». Η ίδια απόφαση αδειοδότησης επίσης αναφέρει ότι «Η έκταση στην οποία είναι εγκατεστημένο το κάμπιγκ είναι ελαιώνας και σύμφωνα με σχετική γνωμοδότηση της Επιθεώρησης Δασών, χαρακτηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου αγρός – ανέκαθεν μη δασικού χαρακτήρα – με εξαίρεση τμήματα (3 τα οποία διέπονται από τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας, και σε κάποια από τα οποία υφίστανται κτιριακές εγκαταστάσεις χωρίς την προβλεπόμενη έγκριση επέμβασης.
Από το 2020 επίσης είχε φτάσει στην Εισαγγελία Πολυγύρου έγγραφο του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Νικολάου, βάσει του οποίου διαπιστώθηκε σειρά παραβάσεων στην επίμαχη έκταση της Σιθωνίας. Πιο συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι κατασκευάστηκαν παράνομα, οικίσκοι, έγιναν χωματουργικές εργασίες, τσιμεντένιες βάσεις με βίλες, καταπάτηση αιγιαλού, κ.α. Θεωρητικά, από τότε ως σήμερα έγινε αναστολή εργασιών των εγκαταστάσεων αν και οι περισσότερες ήταν ήδη σε στάδιο αποπεράτωσης.
Σύμφωνα δε με τον δήμο Σιθωνίας, το καλοκαίρι που διανύουμε δεν λειτούργησαν οι υποδομές του τουριστικού συγκροτήματος, παρά μόνο το κάμπινγκ και το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Εμείς δεν έχουμε ιδιοκτησίες στην εν λόγω έκταση που ανήκει στην Ιερά Μονή Ζωγράφου», τονίζει ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας. Το όλο θέμα πάντως απασχολεί το Δασαρχείο Πολυγύρου που εξετάζει κάθε ενδεχόμενο καταπάτησης, αν και σύμφωνα με την υπηρεσία, η έκταση είναι αγρός με βάση τον κυρωμένο χάρτη του 2017.