Αλλαγές στο πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Παντελεήμονα στα Ν. Φλογητά φέρνουν οι καιρικές συνθήκες. Όπως ανακοινώθηκε προ ημερών σήμερα, παραμονή της γιορτής στις 8 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στο παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα (πλησίον Μετοχιακού συγκροτήματος Ν. Φλογητών), αλλά  δεν θα γίνει η καθιερωμένη μεταφορά της εικόνας με πομπή των πιστών.
Το Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού Ιουστινιανός θα είναι ανοιχτό στο κοινό (είσοδος δωρεάν).
Τέλος, στον προαύλιο χώρο του παρεκκλησιού θα προφερθεί κέρασμα στους παρευρισκόμενους, το οποίο θα επιμεληθούν οι γυναίκες του χωριού και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φλογητών.
Λίγα λόγια για τον εορτασμό στη μνήμη του Αγίου (απόσπασμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Φλογητών)
Η μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος πάντα εορτάζονταν με κατάνυξη και ευλάβεια από τους ευσεβείς κατοίκους του χωριού μας αλλά και από πολλούς επισκέπτες γειτονικών χωριών και άλλων νομών. Το απόγευμα της παραμονής χτυπούσαν πανηγυρικά οι καμπάνες στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και ξεκινούσε από το χωριό, η πομπή με την θαυματουργή εικόνα του Αθλοφόρου Ιαματικού Αγίου προς το Μετόχι εκεί όπου υπάρχει το ιερό παρεκκλήσιο του. Ακολουθούσε ο πανηγυρικός εσπερινός με τους αναρίθμητους πιστούς να υπομένουν ευλαβικά ώστε να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου. Πολλοί ήταν αυτοί που ξαγρυπνούσαν μέχρι το πρωί τον Άγιο Παντελεήμονα απολαμβάνοντας τη δροσιά του σημείου, στην καρδιά του θέρους αλλά και τη μαγευτική θέα του τοπίου. Το εσωτερικό της εκκλησίας ήταν γεμάτο από τα πράγματα των πιστών που έμεναν το βράδυ εκεί. Η παράδοση συνεχίζεται από πολλούς μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικό είναι το θαύμα που σημειώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 με τη φανέρωση του Αγίου στον αείμνηστο συμπατριώτη μας Αθανάσιο Αγγελίδη.
Το πρωί της 27ης Ιουλίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου τελούνταν η πανηγυρική θεία λειτουργία. Η εικόνα προέρχεται από τα Φλογητά της Μικράς Ασίας και τη μετέφεραν οι ευσεβείς πρόσφυγες το 1924 φθάνοντας σε τούτο τον τόπο.
Ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Παντελεήμονα, αποτελεί για 100 χρόνια, το γεγονός του καλοκαιριού για τα Νέα Φλογητά και τους κατοίκους. Από τότε, μάλιστα, που αναστηλώθηκαν τα ερείπια του μετοχίου της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους (Ρωσικό Μοναστήρι) και έχει δημιουργηθεί το Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού Χαλκιδικής «Ιουστινιανός», ο χώρος έχει αποκτήσει μεγαλύτερη αίγλη. Πρόκειται για συστάδα κτιρίων μοναδικού αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, την αναστύλωση των οποίων επιμελήθηκαν οι αρχαιολόγοι, οι μηχανικοί και το λοιπό προσωπικό της τότε 10ης εφορείας βυζαντινών αρχαιοτήτων, εφορείας αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους πλέον.
Το απαράμιλλο φυσικό κάλος του σημείου, σε συνδυασμό με την ιστορία και την ιερότητα του χώρου, δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα. Αξίζει να αναφερθεί ότι στις εγκαταστάσεις του μετοχίου φιλοξενήθηκαν οι κατάκοποι πρόσφυγες, πρόγονοί μας άρτι αφιχθέντες από το μακρύ ταξίδι του ξεριζωμού τους. Στη συνέχεια οι καλόγεροι έφυγαν, στα κτίρια λειτούργησε το νοσοκομείο του αμερικάνικου ερυθρού σταυρού, μέχρι την κατοχή. Μετά βομβαρδίστηκε από τους Βούλγαρους κατακτητές, λεηλατήθηκε από διάφορους, κατακτητές και μη ενώ η πυρκαγιά στις αρχές της δεκαετίας του 1960, έδωσε τη χαριστική βολή στο εμβληματικό κτίριο.
Αυτά μέχρι το 1999 οπότε και ο τότε δήμος Μουδανιών με γενναία απόφαση και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας παραχώρησε την έκταση στην τότε 10η ΕΒΑ για να ακολουθήσει το μακρύ έργο αναστήλωσης και αποκατάστασης.
Χρόνια πολλά στους απανταχού Φλογηταινούς!