Παρότι η Ρουμανία αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μόλις από το 2007, ήδη φιλοξενεί στα εδάφη της το μεγαλύτερο αγρόκτημα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Ο λόγος για την εταιρεία Agricost, η οποία έχει στην κατοχή της γη που ανέρχεται σε 570.000 στρέμματα.
Εκτεινόμενη στις γόνιμες περιοχές γύρω από το νησί Μπράιλα στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, η νησιωτική φάρμα που διαχειρίζεται η Agricost έχει μήκος 60 χιλιόμετρα, πλάτος 11 και διαιρείται σε 29 υποεγκαταστάσεις, καθεμιά από τις οποίες διαχειρίζεται τις δικές της καλλιέργειες. Το σύνολο της γης έχει ενοικιαστεί από τη ρουμανική κυβέρνηση με 30ετή συμβόλαια.
Η μεταφορά σιτηρών από το αγρόκτημα στους πελάτες είναι πολύ εύκολη, καθώς η φάρμα βρίσκεται κοντά στο λιμάνι Μπράιλα, στον ποταμό Δούναβη, όπου ποταμόπλοια μεταφέρουν συνεχώς σιτηρά κατά τη συγκομιδή. Το αγρόκτημα μπορεί να αποθηκεύσει τα δικά του σιτηρά επί τόπου, ενώ μαζί με τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης του λιμανιού, η συνολική χωρητικότητα εκτοξεύεται στους 50.000 τόνους.
Γνωρίζοντας όλα αυτά, δεν προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η Agricost έχει αναχθεί στη μεγαλύτερη παραγωγό σιτηρών στη Ρουμανία, λαμβάνοντας ετησίως περίπου 10 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις από την ΕΕ. Το 2016, συγκόμισε 416.000 τόνους σιτηρών, περισσότερους από κάθε άλλο αγρόκτημα στη Ρουμανία. Ο νέος στόχος της τεράστιας εκμετάλλευσης έχει οριστεί στο να παράγει 500.000 τόνους το 2018.
Η περίπτωσή της, λοιπόν, αποδεικνύει περίτρανα ότι η πίεση για συγκέντρωση γης από μεγάλα κεφάλαια –εις βάρος των μικρών εκμεταλλεύσεων– στη γείτονα χώρα ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις και να φτάσουμε στη σημερινή εικόνα.
Αυτή η τόσο ισχυρή επιχείρηση ασκεί, φυσικά, το μερίδιο επιρροής που της αναλογεί, προς εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πρόσφατα, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Lucian Buzdugan, δήλωσε απερίφραστα ότι η Ρουμανία υφίσταται διακρίσεις σε ό,τι αφορά τη χρήση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.
«Η ΕΕ μάς απαγόρευσε να χρησιμοποιήσουμε ΓΤΟ στη Ρουμανία, όμως μας επιτρέπει να εισάγουμε γενετικώς τροποποιημένες ζωοτροφές. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη διάκριση.
Η γενετικώς τροποποιημένη σόγια θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αντισταθούμε στις ασθένειες και να μειώσουμε τα φυτοφάρμακα, παρ’ όλα αυτά μας απαγορεύεται να τη χρησιμοποιήσουμε. Πού είναι το νόημα;»…
Πηγή: Ύπαιθρος Χώρα