Με αγορεύσεις συνεχίστηκε η 9η δικάσιμος της δίκης των Σκουριών όπως μεταδίδει το https://www.facebook.com/thecaseomniatv/posts/2157494064570145
Αναλυτικά:
Αγορεύει ο συνήγορος Πετρίδης.
Πετρ: Ο Αρν. καλεί την αστυνομία αμέσως. Σε μισή ώρα φτάνουν εργολάβοι. Από τα Γιαννιτσά ξεκίνησε ένας, ήρθε πιο γρήγορα από την αστυνομία. Η αστυνομία έφτασε μετά από δυο ώρες. Ίσως αν έφτανε στην ώρα της να μη χρειαζόταν να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. «Δεν ξέρω/ δε θυμάμαι/ δε γνωρίζω» λέει ο αστυνομικός Παπαπαναγιώτου. Καταδεικνύουν αυτοί, στοχοποιούν 120 ανθρώπους. Οι 100 από την Ιερισσό, οι 15 από την Μ. Παναγιά και άλλοι 5 από γύρω περιοχές. Πως προκύπτει αυτό; «Δεν ξέρω, δε θυμάμαι», λένε. Στοχοποιεί 120 κατοίκους και η ταυτότητα προσδιορίζεται με πρωτοφανές σκεπτικό. Είναι κάτοικοι της περιοχής, είναι αντιδρώντες, υλοτόμοι και κυνηγοί. Συσχετίζοντας 6 δικογραφίες στις οποίες όλοι αθωώθηκαν. Και λέει: «Σε αναζήτηση πιθανών δραστών… πιθανολογείται βάσιμα ότι… με μεγάλο βαθμό πιθανότητας…». Πόσες πιθανότητες να ανεχθούμε;
Ο κ. Σαραφόπουλος – εγώ τον ανέφερα «Κλουζό του τμήματος της ασφάλειας» – είχε όλη την άνεση να γράψει το σενάριο που φαίνονται όλοι ως κατηγορούμενοι. Αναφέρεται στην άρση απορρήτου, μιλάνε κολλητοί, φίλοι και του φαίνεται περίεργο. Μιλάει ο Μπ. με τον γαμπρό του, ο Παγ. μιλάει με το συνεργάτη του, συγκατηγορούμενο. Είναι τιμή μου που ήμουν, είμαι και θα είμαι από τους αντιδρώντες. Ύστερα από πολλές συναντήσεις που έκανα με αρμόδιους, είναι μη αναστρέψιμο αυτό που πάει να γίνει και οφείλουμε στα παιδιά μας να μη το επιτρέψουμε. Τίθεται μετά το θέμα των κεραιών. Βεβαιώθηκε ότι δεν μπορεί να προκύψει ποια κεραία ενεργοποιείται από την όλη διαδικασία. Θα αναφερθώ σε πολλά συμβάντα όπου πορείες ειρηνικές κατέληξαν σε επεισόδια. Όλα αυτά πότε γίνονταν; Δεν είχαν ξεκινήσει να εκδικάζονται οι προσφυγές των κατοίκων, δεν απέβησαν άκαρπες οι νόμιμες ενέργειες. Υπήρχε αγανάκτηση αλλά για την παραβίαση αδειών από την εταιρία.
Βιώσαμε την κατάργηση κάθε έννοιας νομικού πολιτισμού, καθώς βιώσαμε απαγωγές. Ήμασταν σε επαφη με τον ταξιάρχο Παπουτσή. Ήταν 2 γυναίκες μπουντρουμιασμένες στο υπόγειο για να τις αναγνωρίσει ένας αστυνομικός, και μας έλεγε ο Παπουτσής «δεν είναι εδώ», επί 12 ώρες. Για να μη μιλήσω για την Τσικνοπέμπτη που μπήκαν στο χωριό τα ΜΑΤ. Θα κλείσω με την εκτίμησή μου ότι η δίκη των Σκουριών αντανακλά την φίμωση κοινωνικών κινημάτων και αγώνων, και θέλει να φιμώσει το κίνημα. Αυτή η βιομηχανία διώξεων με 500 κατηγορούμενους θέλει να τρομοκρατήσει. Δεν θα πρέπει με τίποτα όμως να ποινικοποιήσουμε το φρόνημα.
—
Αγορεύει ο συνήγορος Κυρίτσης.
Κυρ: Θέλω να κάνετε λίγη υπομονή. Ζήσαμε τη δικογραφία βήμα – βήμα από την πρώτη στιγμή.
Το συγκηνησιακό αυτό κάποιοι πήγαν να το πληρώσουν. Ακόμη κι εμείς κλάταραμε.
Καποιοι δεν άντεξαν και «ταξίδεψαν». Στη μνήμη αυτών το οφείλουμε, σε αυτούς που έφυγαν από τη ζωή.
Από την πρώτη στιγμή, αν στην σκέψη των προανακριτικών αρχών λειτουργούσε το να βασανιστούμε, να έχουμε ενδείξεις σοβαρές, τότε δε θα είχαμε φτάσει εδώ. Δεν έγινε τίποτε; Έγινε αλλά όχι από αυτούς [τους κατηγορουμένους].
Δέχθηκαν όλοι το δόγμα του Σαραφόπουλου. Δεν είναι αυτήκοος, δεν είναι αυτόπτης, τίποτα απ’ όλα. Πήρε το θάρρος όμως να καταθέσει εκ μέρους όλων. Σε ερώτηση που έγινε από την έδρα «ποιος ήταν ο σκοπός», είπε «ήταν να σκοτώσουν». Οι ίδιοι οι παθόντες είπαν «ήταν να τρομοκρατήσουν». Αυτή η βεβαιότητα και η υπερβολή οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση.
Οι κάτοικοι δεν άρχισαν να αντιδρούν τώρα. Η όλη ιστορία είναι από το ’96. Οι διαμαρτυρίες τους τότε οδήγησαν στην παραίτηση της TVX. Τότε δεν προέκυψαν εγκληματικές οργανώσεις. Έρχεται η πώληση μετά των μεταλλείων, με βλαπτική πώληση από πλευράς του Δημοσίου, όπως λέει η Ε.Ε. Υπάρχει απάτη σε βάρος του δημοσίου.
Ποιος είναι ο Πάχτας;
Υπάρχει απόφαση του Δικαστηρίου του Πειραιά που τον χαρακτηρίζει υπόλογο για τις πράξεις του απέναντι στην κοινωνία.
Το μέσο έγινε σκοπός σε αυτή την υπόθεση, όπως είπε ο εισαγγελέας. Δεν διανοούμαι καν, δεν περνάει από το μυαλό μου ότι το έμπειρο τμήμα προστασίας πολιτεύματος στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, το τμήμα που είναι σε άμεση επαφή με την Αντιτρομοκρατική, ότι δεν έκαναν σοβαρή έρευνα. Δεν έχουμε στοιχεία γιατί δεν τους βγήκε!
Δεν γίνεται με άρση τηλεφωνικού απορρήτου να μην είπε ΕΝΑΣ «πω, την πατήσαμε για εκεί πάνω».
Δεν γνώριζαν καν που βρισκόταν η κεραία οι αστυνομικοί. Μας λένε ότι η κεραία είναι μέσα στο εργοτάξιο, ενώ είναι σε απόσταση 7 χλμ από το εργοτάξιο. Αποκρύπτεται η εμβέλεια. Ποια από τις τρεις κυψέλες ανοίχτηκε; Η πρώτη δείχνει Παναγία, η δεύτερη Σκουριές, η τρίτη δείχνει χαμηλά κάτω.
Αν έλεγε [ο Σαραφόπουλος] ψέμματα και ψάχναμε και βλέπαμε ότι έλεγε ψέμματα, τότε θα εκτιθετο, γι’ αυτό δεν είπε ποια ανοίγει.
Κύριε πρόεδρε και κύριοι εφέτες, έχουμε απρόσμενη εξέλιξη και συμπεριφορά του Σαραφόπουλου περίεργη. Μιλάει για σίγαση των τηλεφώνων. Είναι δεδομένο ότι οποίος παίρνει τηλέφωνο ανοίγει η κεραία. Αποκρύπτει ότι μπορώ να δεχθώ κλήση και να μην ανοίξει η κεραία. Άρα είναι αυθαίρετο ότι «μετά τις 19:00 κλείνουν τα κινητά τους».
Όλα αυτά μας βάζουν σε σκέψεις για το πώς γίνεται μια δικογραφία.
Η προσπάθεια που έγινε για το φρονηματικό, δεν είχε στόχο τους συγκεκριμένους αλλά μια ολόκληρη κοινωνία.
Τα συντονιστικά κατήγγειλαν το περιστατικό και είπαν ότι θα έχει αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του κινήματος.
Το 2012 έχουμε έναρξης υλοτόμησης. Έγινε το Σεπτέμβριο του ’12 που είχαμε μαζική συμμετοχή από ολο τον κόσμο. Ήταν την προηγούμενη μέρα η ΔΕΘ και μετά ήρθε ο κόσμος από τη ΔΕΘ στο βουνό.
Κορύφωση έχουμε το 2014 που δέχθηκε ήττα η δημοτική αρχή της περιόδου εκείνης.
Με το μόνο που ασχολείται η κοινωνία είναι με τις δικες.
Ακούστηκε το περί ηθικής απόδειξης. Άλλο όμως η ανέλεγκτη κρίση και άλλο η ανεξέλεγκτη κρίση. Μπορείτε ελεύθερα να κρίνετε ποια στοιχεία καθιστούν ενόχους, δεν έχετε το δικαίωμα όμως να χρησιμοποιήσετε πειστηρίο που συλλέχθηκε παράνομα.
Αυτό που πρέπει να δούμε είναι η δίκαιη κρίση.
Δε μπορεί να γίνεται ευαγγέλιο η καταθεση Σαραφόπουλου.
Θα πρέπει να σταθούμε και να αξιολογήσουμε την πραγματική αλήθεια, όχι τη φαινομενική.
Όχι αυτό που κατασκευάστηκε – όχι από εσάς αλλά από αυτούς – απλά και μόνο για να καταδικάσουμε κάποιους.
Το τεκμήριο της αθωότητας το έχουμε καταργήσει. Ερχόμαστε να αποδείξουμε ότι κάποιοι συνομιλούν επειδή είναι φίλοι!
Και δεν έρχονται οι διωκτικές αρχές να πουν, γιατί είναι ένοχοι, πού συνεννοήθηκαν και τί έκαναν;
Ακόμη και ο Σαραφόπουλος δεν μπόρεσε να μας πει λέξη για κάτι πέρα από την τυπική συνομιλία που είχαν όλοι.
Έχει καταστρατηγηθεί το τεκμήριο της αθωότητας και φτάσαμε να μη βασιζόμαστε στην αρχή της νομιμότητας και να πηγαίνουμε στην σκοπιμότητα.
Πάμε σε άλλες κοινωνίες, όπου ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ο φόβος κυριαρχεί, σε κοινωνίες οργουελικές.
Ο σκοπός ήταν να καταστείλουν.
Κλείνοντας θέλω να πω ότι οι διώξεις είναι φρονηματικές, στο σύνολό τους, όχι προς πρόσωπα. Το βούλευμα λέει «οι κατηγορούμενοι από κοινού και με άλλους εντάχθηκαν σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό να ματαιώσει την επένδυση και να δημιουργήσει φοβικό κλίμα σε επενδυτές».
Αν έχεις θέση αρνητική για την εξόρυξη, είσαι εν δυνάμει κατηγορούμενος.
Αυτές είναι οι σκέψεις μας.
Είμαι πεισμένος ότι το δικαστήριο για πολλούς έχει πλήρη πεποίθηση ότι δεν συμμετείχαν και για τους άλλους υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι δεν συμμετείχαν.
—
Αγορεύει η συνήγορος Σωτηρόγλου.
Σωτ: Το βούλευμα είναι τρομακτικό. Όχι γιατί υπήρχε περίπτωση να σταθεί σε κάποιο δικαστήριο αλλά λόγω της συγκυρίας. Ευτυχώς είχαμε εσάς απεναντί μας. Να πω και κάτι για τον κύριο εισαγγελέα. Ήταν εξαιρετικά δομημένη [η πρόταση]. Εμένα με στεναχωρήσατε μόνο για έναν εντολέα μου, για το κινητό που άλλαξε. Θα ξεκινήσω από την ανάποδη δομή και θα πω για τη μη συμμετοχή του Προδ.
Εδώ, ο αστυνομικός, ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας, είπε: «εκείνη τη μέρα ο Δημ. συνομιλεί 4 φορές με τον Προδ.», λέει στην ίδια κατάθεση πότε εγιναν οι κλήσεις και δείχνει 4 κλήσεις.
Αυτό δίνει 2 ενδεχόμενα. Είτε ο Προδ. ήταν μπούφος και δεν καταλαβαίνει τις οδηγίες που του έδινε ο Δημ, είτε αυτό, που αποδείξαμε κιόλας, ότι ήταν σε συνέδριο ο Προδ., σε υπόγειο που δεν έπιανε, οπότε έπεφτε η γραμμή και ξαναέπαιρνε.
Δεν τίθεται θέμα. Κι όμως, μόνο αυτά ήταν αρκετά, οι 4 κλήσεις, για να κατηγορηθεί αυτός ο άνθρωπος για όλα αυτά τα κακουργήματα.
Ο Πρ.Π., ο άλλος εντολέας μου, είχε γενέθλια εκείνη τη μέρα. Επειδή είχε κλειστό το κινητό του την ημέρα της γιορτής του, του χρεώνουν 15 κακουργήματα. Το 2ο στοιχείο για την ενοχή του Πρ.Π., είναι η αλλαγή του κινητού τηλεφώνου [προσκομίζει απόδειξη αγοράς]. Στις 16 είναι τα γενέθλιά του και 16 του κάνει η κοπέλα του δώρο καινούργιο κινητό, το πρώτο του smartphone. Η αλλαγή της συσκευής γίνεται 4 ημέρες μετά όμως. Δοκίμασε το κινητό του κάνοντας το χατίρι στην κοπέλα του αλλά δε τον βόλεψε, γιατί αυτοί οι άνθρωποι, ως εργάτες, χρησιμοποιούν σκληρά [ανθεκτικά] κινητά, οπότε ξανάλλαξε και πήγε σε τυπικό με κουμπιά.
Μπορούμε να καταλήξουμε με βεβαιότητα ότι συμμετείχε στα επεισόδια με αυτά τα στοιχεία; Ποιος ήταν εν τέλει; Ρωτήσατε πολλές φορές «ποιος είχε όφελος;». Είχε το κίνημα; Όχι.
Οι δυο αυτοί αδελφοί Πρ. ασχολούνται με τη γη. Είναι άνθρωποι της γης. Αν αφήσουν τη γη να καταστραφεί και δεν πάλευαν ενάντια στην εξόρυξη, θα καταστρεφόταν η δουλειά τους και η ζωή τους. Ζητάω την απαλλαγή τους γιατί δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο.
Οι αγορεύσεις θα συνεχιστούν την Δευτέρα 26/11/2018.