Με τρακτέρ ετοιμάζονται να μεταβούν στον Πολύγυρο οι κτηνοτρόφοι της Γαλάτιστας που διαμαρτύρονται και ανησυχούν για την ευλογιά στα αιγοπρόβατα.
Από την Τρίτη το απόγευμα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε να θέσει σε δεκαήμερη καραντίνα τα κοπάδια των αιγοπροβάτων, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση της νόσου. Κατά το ίδιο διάστημα απαγορεύτηκαν οι σφαγές σε όλα τα σφαγεία της χώρας, όπως και η ελεύθερη βόσκηση.
“Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και η μετάδοση της νόσου γίνεται εύκολα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τα βυτεία του γάλακτος που μετακινούνται από μονάδα σε μονάδα, ή τη μεταφορά των ζωοτροφών”, αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Κτηνοτρόφων Χαλκιδικής, Δημήτρης Κόμνος. Ο ίδιος ωστόσο υποστηρίζει ότι η σφαγή των ζώων όπου εντοπίζεται κρούσμα δεν μπορεί να είναι μονόδρομος. “Από το 2014 ως σήμερα, έχουμε την μια νόσο πίσω από την άλλη. Οι εισηγήσεις των υπηρεσιών και του Υπουργείου για θανάτωση των κοπαδιών μόνο αφανισμό θα φέρουν στην ελληνική κτηνοτροφία. Πρέπειι να προστατέψουμε το ελληνικό προϊόν, και αν μη τι άλλο την ελληνική Φέτα ΠΟΠ”, τονίζει ο ίδιος.
Το αίτημα των κτηνοτρόφων της Γαλάτιστας, με σταυλιζόμενα κοπάδια ως επί το πλείστον, αφορά τον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων, κατά την πρακτική της Τουρκίας. Εντούτοις, στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη υπάρχει διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η αντιπεριφερειάρχης ζήτησε να συναντηθεί με τους κτηνοτρόφους από την προσεχή Τρίτη καθώς απουσιάζει από το νομό, ενώ οι κτηνοτρόφοι από τη Γαλάτιστα, θέλησαν σήμερα να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στην ΠΕΧ.