Μικροί και μεγάλοι οφειλέτες του Δημοσίου θα βρεθούν αντιμέτωποι από το φθινόπωρο με την απειλή αυτόματων κατασχέσεων στην προσπάθεια είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που εκτινάχθηκαν πάνω από τα 3,053 δισ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του έτους αυξημένες κατά 22% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αυτό σημαίνει ότι οι κατασχέσεις θα γίνονται από το σύστημα, τους λογαριασμούς των οφειλετών, αμέσως μόλις καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή και χωρίς να χρειάζεται να ειδοποιηθεί ο οφειλέτης.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, αλλά δεν εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Από το Σεπτέμβριο η ΑΑΔΕ βάζει σε εφαρμογή την πλήρη επέκταση και λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου και διαχείρισης των οφειλών πολιτών προς την εφορία, σύμφωνα με το imerisia.gr.

Ηλεκτρονικός φάκελος για τους οφειλέτες

Το νέο σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί ένα ηλεκτρονικό φάκελο για κάθε οφειλέτη, ο οποίος θα περιλαμβάνει πληροφορίες και στοιχεία για τις οφειλές του, τα εισοδήματα, τα περιουσιακά στοιχεία του και τις συναλλαγές του. Συγχρόνως η φορολογική διοίκηση θα ανταλλάσσει στοιχεία και πληροφορίες με κράτη – μέλη της Ε.Ε. για φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα ή συναλλαγές με άλλες χώρες.

Όπως σημειώνει η ΑΑΔΕ, σκοπός του Eispraxis είναι «η ελληνική φορολογική και τελωνειακή διοίκηση να αναπτύξει αυτοματοποιημένο μηχανισμό για τη διαχείριση των οφειλών, ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη βέλτιστη συλλογή αυτών των επιδόσεων».

Ειδικότερα ο ηλεκτρονικός φάκελος θα έχει καταγεγραμμένη την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, τις πηγές και τις ροές των εισοδημάτων του και αν έχει ληξιπρόθεσμα χρέη, η ΑΑΔΕ θα προβαίνει σε άμεσες κατασχέσεις.

Οι κατασχέσεις δεν θα περιορίζονται μόνο στον βασικό οφειλέτη, αλλά θα παρακολουθούνται και θα λαμβάνονται μέτρα και κατά των συνυπόχρεων προσώπων (σύζυγοι, λοιποί συγγενείς, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι).

Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο μεγάλος εφιάλτης για τους οφειλέτες καθώς το Eispraxis, δεν θα περιορίζεται μόνο στον βασικό οφειλέτη, αλλά θα παρακολουθεί και θα λαμβάνει μέτρα και κατά των συνυπόχρεων προσώπων. Πρόκειται για συζύγους και λοιπούς συγγενείς, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι (με αποτύπωση της περιόδου εκπροσώπησης), συσχετιζόμενες Επιχειρήσεις (Όμιλοι, Απορροφήσεις, Συγχωνεύσεις).

Μέσω του Eispraxis θα εφαρμόζονται κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με βάση τη συμπεριφορά του οφειλέτη και τις ειδοποιήσεις και υπενθυμίσεις για τις κυρώσεις, ταξινομούνται οι υποθέσεις οφειλής βάσει συνόλου ιδιοτήτων (ονοματεπώνυμο οφειλέτη, ποσό οφειλής, χρονικό διάστημα καθυστέρησης υπόθεσης, ημερομηνία τελευταίας ενέργειας κ.λπ.), δημιουργείται βάση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την εικόνα του οφειλέτη και των οφειλών και λοιπών συνδεδεμένων στοιχείων ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση συμψηφισμών και ρυθμίσεων, αποστολή ορθών ειδοποιήσεων και η λήψη κατάλληλων μέτρων.

Αντιμέτωποι με κατασχέσεις

Πάνω από 600.000 φορολογούμενοι βρίσκονται προ της επιβολής κατασχέσεων από τις εισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της φορολογικής διοίκησης.

Στο τέλος του περασμένου Μαΐου το σύνολο των οφειλετών (φυσικά και νομικά πρόσωπα) προς τη Φορολογική Διοίκηση ανήλθε σε 4.253.031 ΑΦΜ.Από αυτούς, στους 2.134.014 είναι δυνατή η λήψη αναγκαστικών μέτρων (κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μισθών και συντάξεων κ.λπ.). μέτρα τα οποία έχουν ήδη επιβληθεί σε 1.525.162 φορολογούμενους οφειλέτες.

Στο πλαίσιο αυτό, σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται οι  608.852 οφειλέτες, στους οποίους η εφορία μπορεί ανά πάσα στιγμή να λάβει αναγκαστικά μέτρα εναντίον τους, εφόσον δεν τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Αντίθετα, δεν κινδυνεύουν άμεσα με κατασχέσεις οι 2.119.019 οφειλέτες, καθώς το χρέος τους είναι κάτω 500 ευρώ.

Τον Μάιο, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε στα 446 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα ήταν 307 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 45,4%). Το 5μηνο, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε στα 3,053 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι είχε φτάσει τα 2,444 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 24,9%).

Οι συνολικές εισπράξεις έναντι νέου ληξιπρόθεσμου χρέους (εκτός 10 ΜΦΚ) έφτασαν στα 265 εκατ. ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023 έφτασαν στα 171 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 54,9%).

Το 5μηνο, οι συνολικές εισπράξεις έναντι νέου ληξιπρόθεσμου (εκτός 10 ΜΦΚ) έφτασαν στο 1.025 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο το 2023 είχαν φτάσει στα 762 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 34,6%).Το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του 2023 ήταν 80,8 δισ. ευρώ, με τα υπόλοιπα ποσά να χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτα είσπραξης.