Ένα μοναστηριακό κέντρο, το μοναδικό που λειτουργεί ως καθ’ αυτόν τον τρόπο στην Ελλάδα έχει ανοικτές τις πόρτες του για την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών.
Πρόκειται για το ίδρυμα ΟΡΜΥΛΙΑ το οποίο ιδρύθηκε το 1982 στη Χαλκιδική και φέρει ως ιδρυτές του δύο μοναστήρια, την Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους και το Ιερό Κοινόβιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορμύλιας Χαλκιδικής, το οποίο είναι μετόχι της πρώτης Μονής.
Σκοπός του Ιδρύματος είναι να υπηρετεί δύο πολύ σημαντικά αγαθά την υγεία και τον πολιτισμό. Εμπνευστής και ιδρυτής του εν λόγω εγχειρήματος ήταν ο τότε ηγούμενος της Μονής, γέροντας Αιμιλιανός, ο οποίος αποφάσισε ότι είναι σημαντικό ο μοναχισμός να προσφέρει και εκτός των τειχών της Μονής και δημιούργησε ένα πρωτοποριακό Κέντρο για εκείνη την εποχή, με εστίαση στη υγεία και στον πολιτισμό.
Ασφαλισμένες και ανασφάλιστες γυναίκες απολαμβάνουν προληπτικές εξετάσεις
Μιλώντας στο XalkidikiPolitiki, ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Ιδρύματος ΟΡΜΥΛΙΑ Κλεάνθης Νιζάμης, αναφέρεται στις υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και το συνολικό έργο του Ιδρύματος.
Σήμερα στο Ίδρυμα λειτουργούν δύο τμήματα, το Ιατρικό Κέντρο «Παναγία η Φιλανθρωπινή» και το Διαγνωστικό Κέντρο Έργων Τέχνης.
Στο Ιατρικό Κέντρο γίνεται εφαρμογή της προληπτικής ιατρικής και προσφέρεται κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, με εστίαση κατά κύριο λόγο στη γυναίκα και στο παιδί.
«Έχουμε κλείσει 30 και πλέον χρόνια δωρεάν παροχής προληπτικών εξετάσεων μαστογραφιών και τεστ ΠΑΠ. Μιλάμε για πάνω από 180 χιλιάδες μαστογραφίες και πάνω από 70 χιλιάδες τεστ Παπανικολάου εντελώς δωρεάν και πρόσφατα, μέσω δωρεάς, αποκτήσαμε και ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα DEXΑ για το κομμάτι της οστεοπόρωσης, το οποίο θα λειτουργήσει σε επόμενο χρονικό διάστημα», σημειώνει σχετικά ο κ. Νιζάμης.
Επί ποδός βρίσκονται 5 ιατροί, συγκεκριμένα 3 παιδίατροι, 1 παθολόγος, 1 ακτινολόγος, 2 ακτινοχειρίστριες και 1 νοσηλευτής.
Όπως επισημαίνει, η λειτουργία του Ιδρύματος στηρίζεται αποκλειστικά στις ιδιωτικές χορηγίες ανθρώπων που επιθυμούν να προσφέρουν στο συνάνθρωπο.
«Το ιατρικό μας κέντρο είναι συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, οπότε όσες γυναίκες έχουν ΑΜΚΑ κάνουν την μαστογραφία τους. Ωστόσο, επειδή το κέντρο λειτουργεί χωρίς διάκριση απέναντι σε φύλο, σε οικονομική και κοινωνική κατάσταση, θρήσκευμα, χρώμα κ.λπ., παρέχονται εντελώς δωρεάν εξετάσεις ψηφιακής μαστογραφίας και στις γυναίκες εκείνες που δεν έχουν ΑΜΚΑ και είναι ανασφάλιστες. Όπως για παράδειγμα σε γυναίκες θύματα πολέμου της μέσης Ανατολής», εξηγεί.
Ημερήσια εκδρομή με προληπτικές εξετάσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα παιδιά
Παράλληλα, στο ιατρικό κέντρο «τρέχει» ένα πρόγραμμα παιδικής προστασίας με διενέργεια προληπτικών ιατρικών εξετάσεων για παιδιά και κυρίως για ευάλωτες ομάδες παιδιών, δηλαδή παιδιά Ρομά, θύματα πολέμων, ορφανά κ.λπ.
«Πρόκειται ουσιαστικά για ένα project, μίας ημερήσιας εκδρομής με δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και ταυτόχρονα εκπαιδευτικές, αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Συνεργαζόμαστε με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, αλλά και με διάφορους φορείς, οργανισμούς και συλλόγους με εστίαση στο παιδί, κυρίως από τη Θεσσαλονίκη. Τα παιδιά εξετάζονται δωρεάν από παιδιάτρους, νοσηλευτές, υπάρχει ψυχολόγος και ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης με διάφορα αντικείμενα, όπως ρομποτική, πρώτες βοήθειες, τέχνες κ.λπ.», σχολιάζει σχετικά ο κ. Νιζάμης, επισημαίνοντας πως το εν λόγω πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ (των κ. Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου), οι οποίοι και χρηματοδοτούν την όλη δράση.
Στρατηγικός στόχος η αποκατάσταση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς
Επιπλέον, στο Ίδρυμα λειτουργεί και το έτερο μεγάλο κέντρο, το Διαγνωστικό Κέντρο Έργων Τέχνης. Εκεί πραγματοποιείται μελέτη και τεκμηρίωση έργων πολιτιστικής κληρονομιάς, με πολλές συνεργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την αρωγή του κράτους, με χρήση σύγχρονης μεθοδολογίας και εργαστηριακής υποδομής, έχοντας στο επίκεντρο το κομμάτι της τεκμηρίωσης, της μελέτης , της προστασίας και της διατήρησης των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η παροχή προηγμένων τεχνολογικά ερευνητικών δράσεων και υπηρεσιών τόσο στον τομέα της τεκμηρίωσης και αποκατάστασης της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και στην βιομηχανία αποτελεί στρατηγικό στόχο πλέον του Ιδρύματος ΟΡΜΥΛΙΑ.
Εστίαση στη Χαλκιδική, με πόρτες ανοιχτές σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία
Παράλληλα, πέραν των δύο βασικών δραστηριοτήτων του, το Ίδρυμα έχει επεκτείνει το έργο του και σε πολλούς άλλους τομείς κοινωνικών εργασιών, λειτουργώντας προγράμματα κοινωνικής ενσωμάτωσης, όπως το πρόγραμμα στήριξης των γυναικών της Θράκης.
«Ουσιαστικά αναλαμβάνουμε την ενημέρωση και εν συνεχεία τη διενέργεια όλων των προληπτικών εξετάσεων ψηφιακής μαστογραφίας και τεστ ΠΑΠ των γυναικών της Θράκης, τόσο των χριστιανών όσο και των μουσουλμάνων. Προσπαθούμε να είμαστε σε επαφή και να συντονίζουμε ενημερωτικές επισκέψεις για τον καρκίνο του μαστού στη Θράκη. “Τρέχουμε” και διάφορα προγράμματα κοινωνικής ενσωμάτωσης γυναικών Ρομά, οργάνωσης συνεδρίων, προγράμματα Erasmus, προγράμματα Summer Schools και άλλες ανάλογες δράσεις», προσθέτει ο ίδιος.
Όπως ξεκαθαρίζει, παρόλο που η εστίαση του Ιδρύματος ήταν, είναι και θα είναι η προσφορά υπηρεσιών και η διακονία του τοπικού πληθυσμού της Χαλκιδικής, οι πόρτες του είναι ανοιχτές και σε πολίτες από την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
«Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε μορφή συνεργασίας. Όταν έρχονται κοινότητες, ΚΑΠΗ, σύλλογοι, ενορίες από τη Θεσσαλονίκη ή από τις περιοχές των Σερρών, της Δράμας, του Κιλκίς, για να προβούν σε προληπτικές εξετάσεις, είμαστε στην απόλυτη διάθεσή τους. Οι βασικές υπηρεσίες που προσφέρει το Ίδρυμα με επίκεντρο στη γυναίκα είναι στην υπηρεσία τόσο των γυναικών και των ανθρώπων της Χαλκιδική, όσο και της ευρύτερης περιοχής», σχολιάζει σχετικά.
Προληπτική φροντίδα χωρίς ταλαιπωρία
Σε ερώτηση για τα μηνύματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος από τους ανθρώπους που δέχονται τις υπηρεσίες τους, ο κ. Νιζάμης τονίζει πως σκοπός όλων των εργαζομένων είναι να παρέχουν σε κάθε άνθρωπο μία ανάπαυση ψυχής. «Αυτό νομίζω το εισπράττει ο κόσμος που έρχεται στο Ίδρυμα. Η εντύπωση μας είναι ότι ο άνθρωπος χαλαρώνει σε ένα περιβάλλον πολύ προσεγμένο, όπου του παρέχεται εντελώς δωρεάν μία προληπτική φροντίδα ιδιωτικού επιπέδου χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς μεγάλες αναμονές. Προσφέρουμε επίσης ένα παραδοσιακό κέρασμα όταν έρχονται οι άνθρωποι και έτσι χαλαρώνουν, συζητούν μεταξύ τους», σημειώνει και προσθέτει πως «στο κομμάτι της μαστογραφίας, επειδή κλείσαμε τα 30 και πλέον χρόνια, είμαστε πλέον πολύ γνωστοί στην περιοχή της Χαλκιδικής και ο κόσμος μας εμπιστεύεται απόλυτα. Οι γυναίκες το συνδυάζουν πολλές φορές και με επίσκεψη στην Μονή δίπλα. Έρχονται συνδυαστικά και έτσι γίνεται ένα πρόγραμμα σωματικής και πνευματικής υποστήριξης, γιατί μετά τη μαστογραφία τους, επισκέπτονται το μοναστήρι και κάνουν το προσκύνημά τους».
Στήριξη και καθοδήγηση για όσους νοσούν
Ερωτηθείς για τη στάση του Ιδρύματος σε περίπτωση ευρήματος σε εξέταση κάποιας γυναίκας, ο ίδιος υπογραμμίζει πως αυτή περιορίζεται στη συμβουλευτική.
«Δεν παρέχουμε καμία μορφή θεραπευτικής επέμβασης στο Ίδρυμα, δεν είναι ο σκοπός μας αυτός. Δεν πάμε να αντικαταστήσουμε καμία ιατρική ειδικότητα. Τους συστήνουμε να κάνουν ίσως έναν υπέρηχο μαστού, που είναι το επόμενο βήμα και μπορούμε αν ρωτήσουν να τους συμβουλέψουμε και να τους ενημερώσουμε για τις διαθέσιμες επιλογές στη Θεσσαλονίκη, τα σχετικά νοσοκομεία και τους ιατρούς, προκειμένου να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο να συνεχίσει το δύσκολο ταξίδι του καρκίνου του μαστού», αναφέρει, τονίζοντας πως ουκ ολίγες φορές το Ίδρυμα συμπαραστάθηκε σε ασθενείς καλύπτοντας έξοδα μεταφοράς, διαμονής, αλλά και στηρίζοντας οικονομικά κάποια γυναίκα ή κάποιο παιδί. Όπως δηλώνει άλλωστε, «επεκτεινόμαστε σε ένα επίπεδο φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου, πέρα από το κομμάτι της πρόληψης».