Την ηθοποιό βρήκε σήμερα το μεσημέρι ο σύζυγος της στο σπίτι τους στο Πόρτο Ράφτη. Η αείμνηστη πια ηθοποιός, πέθανε στον ύπνο της από ανακοπή καρδιάς σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι οικείοι της .
Ο θάνατος ήταν ξαφνικός και όπως είπαν φίλοι και συνεργάτες της δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας και μάλιστα ήταν μέσα στη ζωή αφού το τελευταίο διάστημα έτρεχε για την παράσταση που θα ανέβαζε τον χειμώνα .
Η μεγάλη ηθοποιός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 12 Δεκεμβρίου 1944 και είχε πάρα πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Δικαστηρίων με τον παππού και την γιαγιά που την μεγάλωσαν από μωρό…
Πίσω από τα φώτα, τα υπέροχα φορέματα, τους μοναδικούς ρόλους και την ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή βρίσκοταν συσσωρευμένες αναμνήσεις μιας τραγικής παιδικής ζωής.
Οι απώλειες που βίωσε η Ζωή Λάσκαρη ήταν πράγματι οδυνηρές.
Δεν πρόλαβε καν να γνωρίσει τη ζεστή αγκαλιά του πατέρα και της μάνας. Ο συνταγματάρχης Κουρούκλης, πατέρας της Ζωής, δολοφονήθηκε στον Εμφύλιο όταν εκείνη ήταν μόλις 8 μηνών, ενώ την πολυαγαπημένη της μάνα την έχασε σε ηλικία 7 ετών!
Ουσιαστικά δεν γνώρισε τη θαλπωρή όπως τα άλλα παιδιά της ηλικίας της. Προσπαθούσε μόνη, χωρίς αποκούμπι, δίχως έναν δικό της άνθρωπο να ορθοποδήσει.
Ωστόσο, η Ζωή Κουρούκλη -και μετέπειτα Ζωή Λάσκαρη-, η γυναίκα που συμβόλιζε την ομορφιά, που ποτέ όπως έλεγε δεν το έβαλε κάτω … ποτέ δεν κράτησε κακία στους δολοφόνους του πατέρα της.
Στα 16 της έγινε σταρ Ελλάς.
Τα καλλιστεία…
Tο βράδυ του Σαββάτου 20 Iουνίου 1959, στην «φαντασμαγορικήν χοροεσπερίδα εις τα Aστέρια της Γλυφάδας, εξελέγη “Σταρ Eλλάς 1959” η 18ετίς δεσποινίς Ζωΐτσα Kουρούκλη, με το ψευδώνυμον “Aμαρυλλίς” (αριθμός 12), υπό τας επευφημίας του πλήθους που είχε κατακλύσει το κέντρον».
Mάλιστα, στην ίδια εκδήλωση –παρουσία Λάμπρου Kωνσταντάρα και Xριστίνας Σύλβα– απενεμήθη ο τίτλος της «μις Eλληνίδος 1959» στην επίσης μετέπειτα ηθοποιό Πάρις Λεβέντη, που συμμετείχε στον διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Kαρυάτιδα».
Στα στοιχεία που έδινε καθημερινώς για τις επικρατέστερες της στέψεως η εφημερίδα Aπογευματινή, αναφέρεται (Tετάρτη, 10/6/1959) ότι «η “Aμαρυλλίς” εγεννήθη εις την Θεσσαλονίκην• έχει ύψος 1,68 μ.• βάρος 57 κιλά• περίμετρο θώρακος 0,88• μέσης 0,62 και λεκάνης 0,93».
Στις 26 Iουλίου στο Λονγκ Mπητς των Hνωμένων Πολιτειών, η Zωή Λάσκαρη διαγωνίστηκε αξιοπρεπώς για την ανάδειξη «Mις Yφήλιος 1959».
Στη συνέχεια…
Την ανακάλυψε ο Φιλοποίμην Φίνος και της έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον Κατήφορο του Γιάννη Δαλιανίδη. Την έλεγαν Τζένη Κουρούκλη.
Ο Φιλοποίμην Φίνος επέλεξε να μην κρατήσει το πραγματικό της επίθετο, προκειμένου να μη γίνεται σύγχυση με την πρώτη της ξαδέλφη Ζωή Κουρούκλη, η οποία ήταν ήδη γνωστή τραγουδίστρια.
Το επίθετο Λάσκαρη επέλεξε ο Φίνος , όπως λένε οι φήμες, από το όνομα ενός Ιταλού φίλου του.
Κι έτσι γεννήθηκε η μοιραία διαχρονική σταρ που μας αφορά ακόμη.
Ήταν παντρεμένη με τον γνωστό δικηγόρο Αλέξανδρο Λυκουρέζο από το 1976 και έχουν μία κόρη, τη Μαρία – Ελένη. Από προηγούμενο γάμο της με τον Πέτρο Κουτουμάνο είχε αποκτήσει άλλη μία κόρη, τη Μάρθα.
Ο τίτλος της Σταρ Ελλάς, αλλά και η κοινή καταγωγή της με τον Γιάννη Δαλιανίδη, ήταν η αφορμή ώστε ο τελευταίος να την επιλέξει για πρωταγωνίστρια της ταινίας «Ο Κατήφορος» το 1961.
Η τεράστια επιτυχία της ταινίας έκανε την Λάσκαρη μία από τις μεγαλύτερες σταρ της εποχής και μόνιμη πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου, υπογράφoντας αποκλειστικό συμβόλαιο με τη σημαντικότερη ελληνική εταιρία παραγωγής, τη Φίνος Φιλμ.
Από τότε πρωταγωνίστησε σε πολύ μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες και στα περισσότερα είδη ταινιών της εποχής (κωμωδία, κοινωνικό δράμα, μιούζικαλ) κατά την χρυσή περίοδο του ελληνικού κινηματογράφου.
Ο Φιλοποίμην Φίνος επέλεξε να μην κρατήσει το πραγματικό της επίθετο, προκειμένου να μη γίνεται σύγχυση με την πρώτη της εξαδέλφη, τραγουδίστρια Ζωή Κουρούκλη. Το επίθετο Λάσκαρη επέλεξε ο Γιάννης Δαλιανίδης από την ονομασία ενός Ιταλού.
Η εικόνα που διαμόρφωσε μέσα από τις ταινίες της ήταν αυτή μίας δυναμικής και μοιραίας γυναίκας, ενώ αποτελούσε το κρυφό απωθημένο πολλών ανδρών.
Πολλές οι επιτυχίες στις οποίες πρωταγωνίστησε, όπως «Μερικοί το προτιμούν κρύο», «Νόμος 4000», «Κορίτσια για φίλημα», «Στεφανία», «Μια κυρία στα μπουζούκια», «Οι θαλασσιές οι χάντρες» και πολλές άλλες.
Συνεργάστηκε με άλλα μεγάλα και αγαπημένα ονόματα, όπως Ρένα Βλαχοπούλου, Ντίνος Ηλιόπουλος, Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη, Μαίρη Χρονοπούλου, Αλέκος Αλεξανδράκης, Φαίδων Γεωργίτσης, Νίκος Κούρκουλος…
Σε μια από τις τελευταίες της συνεντεύξεις είχε πει…
…Ελεύθερος είσαι, όταν δεν είσαι υποθήκη κανενός…
Όταν δεν έχεις να λογοδοτήσεις, παρά μόνο στη συνείδησή σου…
και όταν …
δεν παραγεμίσεις το κεφάλι σου με ιδέες δασκάλων, καθοδηγητών, μεντόρων…
Καλό ταξίδι…