Στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου της Νέας Αριστεράς και με πρωτοβουλία της Νέας Αριστεράς Χαλκιδικής, η Έφη Αχτσιόγλου προσκλήθηκε στο νομό τη Δευτέρα 21/10 και μίλησε σε μέλη και φίλους του κόμματος, στον Πολύγυρο.
“Ακούμε το αίτημα της κοινωνίας που λέει ” κάντε κάτι για να αλλάξει αυτό που ζούμε” είπε η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στη στρατηγική της ΝΔ που “εφαρμόζει τη νεοφιλελεύθερη υπόσχεση ότι κάποια στιγμή όλοι θα ζήσουν καλύτερα από τη μεγέθυνση της πίτας,μια υπόσχεση που δεν εκπληρώνεται ποτέ” σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου. Αντίθετα όπως είπε “η στρατηγική της ΝΔ οδηγει σε πρωτοφανή στα ιστορικά αναδιανομή του πλούτου προς τα ανώτερα κλιμάκια της κοινωνίας ,με αποτέλεσμα την φτωχοποίηση των πολλών και τον χυδαίο πλουτισμό των λίγων σε βάρος των υπολοίπων”.
Η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι “η ΝΔ  συμπιέζει τα εργατικά δικαιώματα ώστε να μειωθεί το εργατικό κόστος”, ανέλυσε γιατί μέσω των ιδιωτικοποιήσεων υλοποιείται η απόσυρση του κράτους από τα αγαθά που θα έπρεπε να είναι δημόσια και δωρεάν, εξηγώντας ότι αυτή η απόσυρση οδηγεί ουσιαστικά στην αναδιανομή του πλούτου προς τους λίγους.
Προς επίρρωση αυτού, αναφέρθηκε στο σχέδιο Απόλλων με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ υποχρεώνει τους δήμους, προκειμένου να έχουν ενέργεια, να συνδεθούν με πέντε μεγάλες εταιρίες οι οποίες θα κάνουν φωτοβολταϊκά πάρκα,για τα οποία έχουν προ-αγοράσει τις άδειες, αλλά δεν θα βάλουν κεφάλαια, αφού θα λάβουν επιδότηση από το κράτος. ” Οι δήμοι οδηγούνται σιδεροδέσμιοι να γίνουν υποχρεωτικά πελάτες σε αυτές τις πέντε εταιρείες που πλουτίζουν χυδαία αυτά τα χρόνια” υπογράμμισε η ίδια.
Γιατί δεν υπάρχει κύμα γενικευμένης δυσαρέσκειας;
“Γιατί υπάρχει κενό αντιπολίτευσης. Γιατί η κοινωνική δυσαρέσκεια δεν μπορεί να εκφραστεί μ’ έναν τρόπο πολιτικά οργανωμένο, με συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο πλήρως αντιπαραθετικό στη δεξιά. Αυτό το κενό πρέπει να καλύψει η Αριστερά, εμείς, γιατί αν δεν το κάνουμε εμείς θα το κάνει η ακροδεξιά” σημείωσε η Έφη Αχτσιόγλου.
Συμμαχίες: ” ναι στον πολιτικό διάλογο, προϋποθέσεις για συνεργασίες”
Η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς αναφερόμενη στις πιθανές συμμαχίες είπε ότι η Νέα Αριστερά είναι υπέρ του πολιτικού διαλόγου, ωστόσο τόνισε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις “α) η συζήτηση προϋποθέτει απομάκρυνση από την αναζήτηση Μεσσία β) όχι σε μετεγγραφές προσωπικοτήτων, ναι στη συγκρότηση του αντιπάλου μπλοκ δυνάμεων γ) η σύγκληση να γίνει σε προγραμματική βάση: η Νέα Αριστερά έχει βάλει 6 άξονες (ακρίβεια,παιδεία,υγεία,ενέργεια,εργασία,στέγη) δ) η πολιτική συνεργεία δεν μπορει να έχει μόνο οικονομικά αιτήματα πρέπει να έχει και στρατηγική”. Άρα όπως υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου “δεν μπορούμε να περπατάμε με δυνάμεις που είναι σε συναίνεση με τη δεξιά π.χ ιδιωτικά πανεπιστήμια, υπέρ εξοπλισμούς, πολεμικές επιχειρήσεις, μεταναστευτική υστερία”.
ε) “Σαφή κοινωνική απεύθυνση.Δεν θα εκφράσουμε τις θέσεις και τις ανάγκες όλων”
στ) “Δεν θα παίζουμε μόνο άμυνα. Όχι σε μια Αριστερά που κάθεται στην άκρη και δίνει μάχη χαρακωμάτων”.
Η Έφη Αχτσιόγλου αναφερόμενη στο κείμενο θέσεων της Νέας Αριστεράς σημείωσε ότι σε αυτό γίνεται αναφορά:
 Στην παγκόσμια συγκυρία, στους πολέμους και στην ΕΕ “που είναι παγιδευμένη ανάμεσα στη λιτότητα και στον πόλεμο λειτουργώντας ως μέρος της πολεμικής σύρραξης, πλήρως συνδεδεμένη στο άρμα των ΗΠΑ”.
 Στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, όπου η στρατηγική της αναδιανομής του πλούτου προς τα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας συνοδεύεται από επίδειξη αυταρχισμού, καταστολής, συρρίκνωση δικαιωμάτων, χειραγώγηση της κοινωνίας με ρητορική μίσους και περιστολή κράτους δικαίου”.
 Η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς σημείωσε ότι για πρώτη φορά γίνεται αυτοκριτική για την περίοδο 2015-2019, όπου “κάποιοι λόγω του συμβιβασμού, έχασαν την ελπιδα τους και οδηγήθηκαν σε αποπολιτικοποίηση”, αλλά και για την περίοδο 2019-2023, όπου “έγινε η στροφή προς το κέντρο με θολές θέσεις και δύο παράλληλες γραμμές,   την επίσημη και ενός άκρατου λαϊκισμού”.
 Τέλος, αναφέρθηκε στην “ανάγκη ανασυγκρότησης της Αριστεράς και τη σύνδεση με τα κοινωνικά κινήματα” ενώ τόνισε ότι “αν και υπάρχουν διαφορές, η Νέα Αριστερά ακούει το αίτημα της κοινωνίας για ένα λαϊκό μέτωπο, όπως το Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία”.
“Η μάχη είναι ανοικτή,δεν πρέπει να υπάρχει απογοήτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εμπλακεί σε ένα ατέρμονο κύκλο φθοράς, απαξίας και παραγωγή τοξικότητας. Το ΠΑΣΟΚ έχει κρίση στρατηγικής. Η Νέα Αριστερά είναι εδώ, μιλάει για το αύριο. Η Αριστερά πρέπει να ανταποκριθεί στο αίτημα για αλλαγή” κατέληξε η Έφη Αχτσιόγλου.