Μέσα στο πρώτο εξάμηνο ενεργοποίησης του νόμου 4495 όσοι ενταχθούν διασφαλίζουν μια επιπλέον έκπτωση 20% εκτός των άλλων που το νομικό πλαίσιο ορίζει.
Τις ειδικές λεπτομέρειες του νέου νόμου αναμένεται να παρουσιάσει ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκης, ο οποίος θα βρεθεί στο Ηράκλειο μεθαύριο Παρασκευή προσκεκλημένος του τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Η εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί στις 7.00 το βράδυ στο ΤΕΕ ΤΑΚ θα δώσει την ευκαιρία στους μηχανικούς να συζητήσουν και να θέσουν στον υπουργό ζητήματα σε σχέση με την εφαρμογή του νέου νόμου.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει με δηλώσεις του στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ κ. Κώστας Μπάκιντας, ο κόσμος αναμένεται να αξιοποιήσει τις έξτρα εκπτώσεις που ισχύουν μέχρι και τον Απρίλιο για όσους ενταχθούν στον νέο νόμο.
Οι εκπτώσεις φτάνουν το 20% ενώ προστίθεται και ένα επιπλέον 20% για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ τις οφειλές τους.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολίτες που είναι ήδη ενταγμένοι στον προηγούμενο νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων εφόσον το επιθυμούν μπορούν να υποβάλουν αίτηση ένταξης και στον νέο νόμο αφού μεταφέρουν τον πλήρη φάκελό τους.
Στις περιπτώσεις αυτές το πρόστιμο των οφειλετών θα επανυπολογιστεί και όπου μειώνεται θα υπάρχει σημαντική ωφέλεια. Όμως στις περιπτώσεις που από τον επανυπολογισμό προκύπτει ζήτημα επιστροφής χρημάτων, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα που ήδη έχουν καταβληθεί δεν επιστρέφονται.
Ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα προβλέπει μεταξύ άλλων αύξηση του αριθμού των δόσεων και μείωσεις σε παράβολα και πρόστιμα αλλά και αυξήσεις σε κάποιες περιπτώσεις.
Ακόμη, μειώνονται, τα πρόστιμα για τα κτίσματα που δεν έχουν οικοδομική άδεια, αλλά έχουν υπερβάσεις δόμησης μικρότερες από 100 έως 500 τ.μ. για αυθαίρετες κατοικίες που έχουν κατασκευασθεί μεταξύ 1983-1993 και για αυθαίρετα σε περιοχές εκτός σχεδίου και στις οποίες εκκρεμεί η έγκριση πολεοδομικής μελέτης. Επίσης μειώνονται τα πρόστιμα για αυθαίρετα υπόγεια – εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) – σοφίτες, για στάσιμους οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων που δεν είναι παραλιακοί και κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα και που έχουν κατασκευασθεί πριν από το 1993. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα να μειωθεί κατά 20% η οφειλόμενη εισφορά ενός ιδιοκτήτη ακινήτου – για ακίνητα που μπαίνουν στο σχέδιο πόλης.
Σε ό,τι αφορά στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού η μείωση του ενιαίου ειδικού προστίμου προσδιορίζεται για ΑμΕΑ που καταβάλλουν το 15%-20% του προστίμου ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας (για 80% και 67%) και το εισόδημα (με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ για την πρώτη περίπτωση και 18.000 ή 24.000 ευρώ αντίστοιχα για τη δεύτερη περίπτωση).
Επίσης, για παλιννοστούντες ομογενείς και πολύτεκνους που καταβάλουν το 20% του προστίμου οι πρώτοι και το 20%-50% οι δεύτεροι, ανάλογα με τις περιπτώσεις. Π.χ.: Τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ καταβάλλουν ποσοστό 30% του προστίμου. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται και για τις μονογονεϊκές οικογένειες. Αντίστοιχα, πολύτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 80.000 ευρώ καταβάλλουν ποσοστό 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Πολύτεκνοι με δευτερεύουσα κατοικία (επιφάνεια μικρότερη των 80 τ.μ.) καταβάλλουν 50% του προστίμου.
Ακόμα διευρύνονται τα κοινωνικά κριτήρια σε μακροχρόνια ανέργους που καταβάλλουν το 30% του προστίμου, και σε δικαιούχους επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης που καταβάλλουν το 20% του προστίμου. Σημαντική και για τις δύο ομάδες είναι η απόφαση για διετή αναστολή καταβολής των δόσεων.
Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μειώνεται, επίσης, επιπλέον κατά 10% εάν υπαχθεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο από την ψήφιση του νομοσχεδίου και επιπλέον κατά 10% εφόσον υποβληθεί η μελέτη στατικής επάρκειας ταυτόχρονα με τη δήλωση υπαγωγής.