Την Τετάρτη 26 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 35-39 με όλο το πλέγμα των σκευασμάτων (Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson), γνωστοποίησε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος τόνισε ότι σήμερα αναμένεται να φτάσουμε τους 5 εκατ. εμβολιασμούς από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η «Επιχείρηση Ελευθερία». Τόνισε ότι σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 3.250.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 31% και 1.800.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 17,2%.
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών -από την περασμένη Παρασκευή οπότε και άνοιξε η πλατφόρμα- έχουν κλείσει ραντεβού 145.000 συμπολίτες μας, ενώ γνωστοποίησε ότι θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις για την ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών.
Κατόπιν έδωσε τα στατιστικά στοιχεία για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες:
- 85+: Το 65% έχει κάνει το εμβόλιο και με τα ραντεβού φτάνει στο 67%
- 80-84: Το 66% έχει κάνει το εμβόλιο και με τα ραντεβού φτάνει στο 70%
- 75-79: Το 76% έχει κάνει το εμβόλιο και με τα ραντεβού φτάνει στο 81%
- 70-74: Το 66% έχει κάνει το εμβόλιο και με τα ραντεβού φτάνει στο 76%
- 65-69: Το 57,5% έχει κάνει το εμβόλιο και με τα ραντεβού φτάνει στο 76,35%
- 60-64: Το 59% έχει κάνει το εμβόλιο και με τα ραντεβού φτάνει στο 70,5%
- 55-59: Το 40,5% έχει κάνει το εμβόλιο και με τα ραντεβού φτάνει στο 66%
- 50-54: Το 41,2% έχει κάνει το εμβόλιο και με τα ραντεβού φτάνει στο 61%
- 45-49: Το 26% έχει κάνει το εμβόλιο και με τα ραντεβού φτάνει στο 56%
Σχετικά με το είδος των εμβολίων που έχουν γίνει, με το εμβόλιο της Pfizer έχουν εμβολιαστεί 2.100.000 πολίτες, με της Moderna 307.000 πολίτες, με της AstraZeneca 740.000 πολίτες και με της Johnson & Johnson περισσότεροι από 80.000 πολίτες.
Ο εμβολιασμός όσων νόσησαν
Τη διαδικασία εμβολιασμού για όσους έχουν νοσήσει με κορωνοϊό με μία μόνο δόση εμβολίου, περιέγραψε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Εάν ο πολίτης νοσήσει πριν τον πρώτο εμβολιασμό του, τότε δικαιούται εμβολιασμό μετά από έξι μήνες από την ημέρα που διαγνώστηκε θετικός και καταχωρήθηκε στο σχετικό μητρώο. Εάν έχει προκαθορισμένο ραντεβού από την προσεχή Τρίτη, το ραντεβού θα ακυρωθεί αυτόματα και ο πολίτης θα μπορεί να το προγραμματίσει ξανά μετά από 6 μήνες από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου. Θα σταλεί SMS στο κινητό του ακριβώς έξι μήνες μετά τη νόσηση έτσι ώστε να υπενθυμίσει στους πολίτες ότι μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Εάν ο πολίτης νοσήσει ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση εμβολίου, το επαναληπτικό ραντεβού θα ακυρωθεί αυτόματα και θα μπορέσει να προγραμματίσει τη δεύτερή του δόση σε διάστημα έξι έως 12 μήνες από την ημερομηνία της διάγνωσης.
Επιχείρηση Γαλάζια Ελευθερία
«Η δυναμικότητα και ο αριθμός των εμβολιασμών θα αυξάνεται σταδιακά και μέχρι στιγμής ο μέσος όρος εμβολιαστικής κάλυψης με μία δόση στα νησιά είναι 30%, ενώ το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών ανέβηκε στο 20%», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Μίλησε για βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης στα νησιά, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την εμβολιαστική κάλυψης της Σαντορίνης σε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς από το 11% στο 25% και η Σύρος από το 12% στο 23%. Για την εβδομάδα που διανύουμε στα 19 νησιά η συντριπτική πλειονότητα των ραντεβού ξεπερνάει το 90%.
Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε όμως και σε πέντε νησιά στα οποία, η πληρότητα των ραντεβού είναι κάτω από 35% και είναι η Κάλυμνος, η Ζάκυνθος, η Σάμος, η Λήμνος και η Κεφαλλονιά.
Μια μόνο δόση σε όσους νόσησαν
Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι αποφασίστηκε η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος για όσους έχουν νοσήσει και θα περιλαμβάνει μία μόνο δόση εμβολίου. Ως εκ τούτου, ο χρόνος συστήνεται να είναι από 6 έως 12 μήνες από όταν έχει νοσήσει κάποιος, καθώς θα έχει ήδη αντισώματα.
«Μέχρι και τώρα το σχήμα περιλάμβανε 2 δόσεις εμβολιασμού και για όσους είχαν νοσήσει, όμως όπως φάνηκε από πρόσφατες μελέτες, η διάρκεια των εξουδετερωτικων αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που πιστεύαμε αρχικά, τόνισε. Τώρα γνωρίζουμε ότι ξεπερνά τους 12 μήνες», είπε και πρόσθεσε: «Μελέτες σε επιστημονικά κέντρα έδειξαν ότι η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν μεγάλης διάρκειας, μεγαλύτερης από αυτή που πιστεύαμε αρχικά, ενώ υπάρχει μελέτη που δίνει χρόνο που ξεπερνά τους 12 μήνες».
Προστασία από τις μεταλλάξεις
Επικαλέστηκε μελέτη στη Βρετανία, η οποία σημειώνει ότι είναι υψηλή η προστασία έναντι των μεταλλάξεων που κυκλοφορούν στην χώρα (Ινδικής και Βρετανικής) με τις δύο δόσεις των εμβολίων. Ειδικότερα: 86% προστασία με το εμβόλιο της Pfizer και 60-66% με το εμβόλιο της AstraZeneca. Τόνισε δε ότι «ο κανόνας ισχύει, με όποιο εμβόλιο αρχίζεις, με αυτό συνεχίζεις». Μελέτες, ωστόσο, ανέλυσαν το μείγμα εμβολίων -mix & match- και αναμένουμε περισσότερα αποτελέσματα, άρα «παραμένουμε στις δύο δόσεις από το ίδιο εμβόλιο ως το σωστό σχήμα που ακολουθούμε».
Για τις έγκυες γυναίκες
«Είναι ασφαλή τα εμβόλια για τις εγκύους και τις θηλάζουσες», είπε σημειώνοντας ότι «ο εμβολιασμός κατά την κύηση προφυλάσσει την ίδια την έγκυο, αλλά και το νεογνό». Συμπλήρωσε δε ότι ο εμβολιασμός της εγκύου γίνεται κατόπιν της συμβουλής του γυναικολόγου της. Πρόσθεσε δε ότι «πρόσφατη μελέτη από το Ισραήλ δείχνει ότι η αντισωματική και κυτταρική ανταπόκριση δεν διαφέρει από την ανοσιακή αντίδραση των μη εγκύων». Η απάντηση του εμβολίου ήταν εξαιρετικά ικανοποιητική και απέναντι στις μεταλλάξεις. Τέλος, επισήμανε ότι είναι λάθος αρκετοί άνθρωποι να ακυρώνουν τη β’ δόση του εμβολιασμού έχοντας την εμπειρία των παρενεργειών της α’ δόσης, οι οποίες όπως είπε είναι αναμενόμενες.
Μητσοτάκης: Σπάσαμε το φράγμα των 5.000.000 εμβολιασμών
Ανάρτηση για την πορεία του εμβολιασμού στην χώρα μας έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα έσπασε χθες το φράγμα των 5.000.000 εμβολιασμών. Στην ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης εξειδικεύει τους αριθμούς λέγοντας πως αυτή την στιγμή 1.810.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως ενώ 3.280.000 είναι αυτοί που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση.