Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Παντελεήμονα και η Κοινότητα του χωριού, διοργανώνουν το ετήσιο πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα που θα ξεκινήσει στις 26 Ιουλίου μετά τις 21:00 στον προαύλιο χώρο του σχολείου.

Στην συνέχεια, στις 27 Ιουλίου ανήμερα του πανηγυριού του χωριού, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας θα ακολουθήσει το καθιερωμένο κουρμπάνι.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Παντελεήμονα, Γιάννης Ψευτογιώργος, μας μίλησε για τις διήμερες εκδηλώσεις.

Ποιος είναι ο σκοπός της εκδήλωσης;

Το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα γιορτάζεται την παραμονή 26 και ανήμερα 27 Ιουλίου. Ο Σκοπός της εκδήλωσης είναι για να τιμήσουμε εμείς, αλλά και όλοι οι επισκέπτες, τον  Άγιο του χωριού μας. Είναι μια καλή ευκαιρία να ξαναβρεθούμε από κοντά, να γλεντήσουμε με όλους τους συγχωριανούς μας, είτε με όσους ζούνε μέσα στο χωριό, είτε με εκείνους που μένουν σε κάποιο από τα γύρω χωριά. Έτσι κρατάμε ως σύλλογος ζωντανό το έθιμο του κουρμπανιού που το βρήκαμε από τους παππούδες μας να το συνεχίζουμε.

Οι στόχοι του Συλλόγου;

Ο Σύλλογος ουσιαστικά επιδιώκει να κρατάει ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα του χωριού μας, και να κάνει δράσεις για μικρούς και μεγάλους, είτε αυτό θα είναι χορευτικό τμήμα, είτε η διοργάνωση μιας εκδρομής, είτε κάποια λαϊκή βραδιά, αλλά και αν το επιτρέπουν οι συνθήκες κάποιο έργο μέσα στο χωριό μας. Το τελευταίο, όπως καταλαβαίνετε είναι κάπως πιο δύσκολο να γίνει διότι εκεί χρειάζονται περισσότερα χρήματα, που στις μέρες μας δεν βρίσκεις εύκολα.

Από πότε γίνονται οι εν λόγω εκδηλώσεις;

Το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα γίνεται από τα πολύ παλιά χρόνια, είχε γίνει μια παύση το 1967 και μετά ξεκίνησε πάλι το 1983. Από τότε μέχρι και σήμερα γίνεται κανονικά.

Τι περιέχει αναλυτικά το πρόγραμμα σας; Έχετε λαχειοφόρο αγορά φέτος ;

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του φετινού πανηγυριού περιλαμβάνει, στις 26 Ιουλίου παραμονή του Αγίου Παντελεήμονα το βράδυ, ο σύλλογος μας σε συνεργασία με την κοινότητα διοργανώνουμε λαϊκή βραδιά στον προαύλιο χώρο του σχολείου με ζωντανή μουσική, ψητά αλλά και ποτό. Αυτό το γλέντι κρατάει μέχρι το πρωί και στη συνέχεια στις 27 Ιουλίου το πρωί μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, στον προαύλιο χώρο του σχολείου μοιράζουμε σε όλο τον κόσμο το κουρμπάνι, δηλαδή, μανέστρα με μοσχάρι και για γλυκό ρυζόγαλο. Στη συνέχεια διασκεδάζουμε με ζωντανή μουσική και χορό. Υπάρχει και λαχειοφόρος αγορά η οποία γίνεται για την ενίσχυση του ταμείου του συλλόγου μας και για φέτος  περιλαμβάνει μεγάλα δώρα όπως τηλεόραση, ποδήλατο, κινητό αλλά και ένα σιντριβάνι κήπου.