Πάνω από 180 σχόλια από πολίτες και φορείς έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώνεται στις 19 Νοεμβρίου.

Το άρθρο που έχει δεχθεί τα περισσότερα «βέλη» από τους φορολογούμενους είναι το άρθρο 21, το οποίο προβλέπει την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (πρώην τέλος διαμονής) στα καταλύματα και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Πολλά αρνητικά σχόλια συγκεντρώνουν ακόμα τα άρθρα με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, το νέο καθεστώς υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από το 2025 και οι αυξήσεις των ένστολων.

Ξεχωριστή παρέμβαση έκανε και η ΠΟΜΙΔΑ που έχει ζητήσει να απαλειφθούν «αχρείαστοι κόφτες» στις προϋποθέσεις φοροαπαλλαγής για ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα μεταφέρουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις κενά ακίνητα ή Airbnb.

Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στην ισχύουσα ρύθμιση που έχει τεθεί στη διαβούλευση κυρίως για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ώστε ο χρόνος να αρχίσει να υπολογίζεται πριν από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο προβλέπει την απαλλαγή φόρου εισοδήματος για 3 έτη για ακίνητα:

  • έως 120 τμ
  • που θα ενοικιαστούν μεταξύ της 8ης Σεπτεμβρίου 2024 και της 31ης Δεκεμβρίου 2025
    με συμβόλαια τουλάχιστον τριετούς μίσθωσης και
  • τα οποία δηλώνονταν προηγουμένως ως κενά ή είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση.
  • Τα σχόλια για το τέλος ανθεκτικότητας

Στα σχόλια για το τέλος ανθεκτικότητα οι πολίτες σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι:

  • «Καταλύματα που ενοικιάζονται 30 και 40 ευρώ, πληρώνουν το ίδιο τέλος ανθεκτικότητας με αυτά που ενοικιάζονται 300 ευρώ τη μέρα».
  • «Όσοι νοικιάζουμε ένα δωμάτιο 30 ευρώ την ημέρα στο σπίτι που κατοικούμε θα ζητάμε τέλος ανθεκτικότητας 8 ευρώ; Εντελώς απαγορευτικό, πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί τουλάχιστον για τις περιπτώσεις δωματίου».
  • «Τα 8 ευρώ του τέλους ανθεκτικότητας οριζόντια για όλους, ανεξαρτήτως περιοχής ή τιμήματος ενοικίασης είναι ακραία υψηλό, ειδικά για μικρό-ιδιώτες που έχουν ένα σπίτι και το εκμεταλλεύονται για το προς το ζην. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο τουρίστας θα αρνηθεί να πληρώσει τόσο μεγάλο φόρο και θα καταλήγει ο ιδιοκτήτης να καλύπτει από την τσέπη του το κόστος αυτό».

Οι αντιδράσεις των ένστολων

Αντιδράσεις από το σύνολο των ομοσπονδιών των ένστολων συγκεντρώνει το άρθρο 15 για την «Αύξηση ειδικής αποζημίωσης νυχτερινής απασχόλησης» και το οποίο αφορά στην αναπροσαρμογή του ποσού των 2,77 ευρώ ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης σε 3,33 ευρώ ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης».

«Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών οφείλει να γνωρίζει ότι ο ανωτέρω τίτλος του σχεδίου νόμου είναι για το σύνολο των ένστολων ψευδεπίγραφος εφόσον δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική αύξηση της αναχρονιστικής αποζημίωσης των 2,77 € η οποία σημειωτέων παραμένει επί χρόνια καθηλωμένη στα ίδια επίπεδα. Μόνο έτσι θα αισθανθούν οι συνάδελφοί μας ότι η πολιτεία ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτούς και ότι δεν τους εμπαίζει διαρκώς» σχολιάζουν οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών και συμπληρώνουν:

«Ας μην ελπίζει, λοιπόν, κανείς ότι θα δεχθούμε αδιαμαρτύρητα μια τέτοια σκανδαλώδη ρύθμιση, όταν άλλωστε το κεφαλαιώδες ζήτημα της αναγνώρισης της επικινδυνότητας της εργασίας με τις συνεπαγόμενες νομοθετικές του διατάξεις, παραμένει ακόμα ανοικτό με την ελπίδα ότι η κυβέρνηση τελικά θα αποδεχθεί τις προτάσεις μας».

Οι φορολογικές δηλώσεις

Όσον αφορά στις προθεσμίες για τις φορολογικές δηλώσεις και τις εκπτώσεις εφάπαξ καταβολής φόρου αρκετοί σχολιάζουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει ειδική μέριμνα για ΑΜΕΑ, ενώ λογιστές τονίζουν ότι πρέπει να αφαιρεθεί από το τελικό νομοσχέδιο η πρόβλεψη για έκπτωση φόρου εισοδήματος 4% εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι την 30η Απριλίου.

«Ο μήνας Απρίλιος είναι μήνας υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία, συμφωνητικών, προβλέπεται να είναι μήνας εφαρμογής του ψηφιακού δελτίου αποστολής και πολλά πολλά άλλα…

Με το μέτρο αυτό θα ασκηθεί τεράστια πίεση στα λογιστήρια σε ένα παραδοσιακά πολύ φορτισμένο για κάτι που πραγματικά στερείται ουσίας καθώς προϋπόθεση είναι να πληρωθεί η 1η δόση που λήγει τέλος Ιουλίου» σχολιάζει ένας λογιστής ενώ ένας άλλος αναφέρει :

«Το ξαναλέω, αφαιρέστε τουλάχιστον τον Απρίλιο από το τελικό νομοσχέδιο, ο μήνας Απρίλιος είναι πολύ επιβαρυμένος για τα λογιστικά γραφεία. Θα κάνουμε μαύρο Πάσχα, αν το τελικό κείμενο είναι αυτό».

Για την απαγόρευση νέων Airbnb

Αρκετά είναι και τα σχόλια για το άρθρο 26 που αφορά στην απαγόρευση νέων Airbnb στα 3 διαμερίσματα στο δήμο Αθηναίων :

  • Τα ακίνητα τα οποία είναι ήδη καταχωρημένα στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης και είναι υπεκμισθωμένα, δηλαδή τα εκμεταλλεύεται εταιρεία ή ιδιώτης και λήγει το συμβόλαιο εκμίσθωσης μέσα στο 2025, να υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν να συνεχίσουν στην βραχυχρόνια είτε από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη ή από άλλον τρίτο ή εταιρεία.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν ληφθεί υπόψη ο ΑΤΑΚ (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου), ο οποίος είναι καταχωρημένος στην βάση του Μητρώου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, και όχι ο ΑΜΑ (Αριθμός Μητρώου Ακινήτου).

Είναι άδικο ένα ακίνητο το οποίο είναι ήδη στην βραχυχρόνια να μην μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει με το ίδιο καθεστώς. Πολύς κόσμος έχει επενδύσει αρκετά χρήματα από οικονομίες μιας ζωής πάνω σε αυτόν τον τομέα.

Τα σχόλια της ΠΟΜΙΔΑ

Στις παρατηρήσεις της για τις διατάξεις που αφορούν τα κλειστά ακίνητα η ΠΟΜΙΔΑ υπογραμμίζει ότι η αγωνία του νομοθέτη μήπως χάσει μερικά ευρώ από το μέτρο αυτό, είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την μέριμνα να βγουν στην αγορά σπίτια για τους ενοικιαστές, και επισημαίνοντας τις αναγκαίες αλλαγές στις διατάξεις του, όπως είναι:

  • Η μείωση του χρονικού ορίου για τα κενά και η κατάργησή του για όσα ήταν στη βραχυχρόνια πριν από την πρωθυπουργική εξαγγελία του μέτρου.
  • Η 36μηνη φοροαπαλλαγή να αφορά το ακίνητο και όχι τον αρχικό συγκεκριμένο ενοικιαστή, να παραμένει δηλαδή σε ισχύ ακόμη και αν υπάρξει αλλαγή ενοικιαστή για οποιοδήποτε λόγο εντός της τριετίας.
  • Η μείωση σε λογικά ποσοστά των βαρύτατων φορολογικών συντελεστών της κλίμακας των μισθωμάτων, που αποτελούν κύρια και πάγια αιτία της αύξησης των ενοικίων.
  • Ο διπλασιασμός των ποσοστών μείωσης του ΕΝΦΙΑ στο 40% και στο 20% για τις κατοικίες με αξία άνω των 500.000€, έτσι ώστε να αποτελέσει πραγματικά δελεαστικό κίνητρο για την ασφάλισή τους, η οποία σύντομα θα αποδώσει πολλαπλάσια φορολογικά έσοδα.
  • Η απόσυρση της διάταξης για το τέλος «ανθεκτικότητας» και η επανεξέταση εξ αρχής των αλλεπάλληλων επιβαρύνσεων στη βραχυχρόνια μίσθωση, αν μας ενδιαφέρει και η «ανθεκτικότητά» της αλλά και η «ανθεκτικότητα» του τουρισμού της χώρας μας. Το τέλος αυτό θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συναρτηθεί με την τιμή ενοικίασης του καταλύματος, αν δεν θέλουμε να αποτελέσει την αρχή του «τέλους» της βραχυχρόνιας μίσθωσης…
  • Ο περιορισμός για τα τρία δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας να υλοποιηθεί μηχανογραφικά από την ΑΑΔΕ, μέσω του αποκλεισμού των ταχυδρομικών κωδικών τους, και όχι να μετατραπεί σε παγίδα ανυποψίαστων ιδιοκτητών ή των φοροτεχνικών τους, για επιβολή τερατωδών προστίμων. Ο δε ο περιορισμός στα διαμερίσματα αυτά να αφορά αποκλειστικά νέα ΑΤΑΚ και όχι νέα Α.Μ.Α.

Πηγή: imerisia.gr