Στον Άγιο Νικόλαο Σιθωνίας, σύντομα ο επισκέπτης και ο τουρίστας θα έχει πολλά περισσότερα να δει από το όμορφο τοπίο, και τις υπέροχες παραλίες της περιοχής.
Ο Χαράλαμπος Κεχαγιόγλου, συλλέκτης ΙΧ αντίκα, και άλλων βιντάζ αντικειμένων, λάτρης του παλαιού και ωραίου, κατασκευάζει ένα νέο χώρο με ιδιωτική πρωτοβουλία, όπου θα στεγάσει όλα τα παραπάνω της προσωπικής του συλλογής. «Θα είναι κάτι σαν το Μουσείο Αγίου Νικολάου με παλιά ραδιόφωνα και γραμμόφωνα και άλλα αντικείμενα συλλεκτικά. Σχεδιάζω θεματικούς χώρους σε ένα κτίριο 1500 τ.μ. Ένα παλιό σιδεράκικο, ένα μαραγγάδικο, ένα δωμάτιο με υφαντά, έναν ανεμόμυλο. Όλα, μικροί χώροι. Το οικόπεδο που θα χτιστεί το οίκημα για να στεγάσει όλα αυτά είναι έκτασης 8 στρεμμάτων», μας λέει ο κ. Κεχαγιόγλου.
Αυτό όμως που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι η συλλογή των 18 οχημάτων αντίκα που διαθέτει ο ίδιος. Το πιο παλιό του όχημα έρχεται από το 1928 και είναι ένα Ford model A. «Σε πολύ καλή κατάσταση ακόμη και σήμερα, πιάνει μέχρι και τα 100 χλμ/ώρα, αλλά για ασφάλεια αρκούμαστε στα 90 χλμ/ώρα», λέει ο ιδιοκτήτης του.
Ο γύρος της Ελλάδας με… αντίκες
Πρόσφατα ο κ. Κεχαγιόγλου, ως πρόεδρος του Πανελλήνιου Αυτοκινητιστικού Συλλόγου Χαλκιδικής, οργάνωσε τον γύρο της Σιθωνίας με ΙΧ αντίκες. Τα 18 οχήματα που πήραν μέρος ήταν αντίκες, κατασκευασμένες την περίοδο 1910-1990 και διέσχισαν τη Σιθωνία, σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Σιθωνίας και του Πανελληνίου Αυτοκινητιστικού Συλλόγου Χαλκιδικής.
Ανάμεσά τους, εκτός από το Ford model A του 1928, ήταν ένα Standard Vanguard Van του 1948, μια Mercedes του 1954, ένα Στούντεμπακερ του 1958 αλλά και το πιο σύγχρονο, ένα Opel του 1990.
Η πομπή των οχημάτων ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου 6 Μαΐου, με αφετηρία την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στον Άγιο Νικόλαο. Στο σημείο της εκκίνησης μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου, προσέφεραν κεράσματα στους παρευρισκόμενους. Οι αντίκες κατευθύνθηκαν στο Ν. Μαρμαρά, στη συνέχεια στη Συκιά, έπειτα στη Σάρτη, για να καταλήξουν στη Βουρβουρού.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι οδηγοί-συλλέκτες τολμούν μεγάλες διαδρομές. «Πρόπερσι πήγαμε στο Καστελόριζο, πέρσι στη Σαμοθράκη και φέτος περιοδεύουμε στη Σιθωνία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΧΑ θέλοντας να δείξει την αγάπη και το μεράκι όλων των μελών του Συλλόγου.
Υψηλό κόστος συντήρησης
Εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς συντηρούνται τα παραπάνω οχήματα και ποιο το κόστος. Σημειώνεται βέβαια, ότι δεν διαθέτουν όλα κρατικές πινακίδες για να βγουν στον δρόμο, ωστόσο οι Ομοσπονδίες ιστορικών οχημάτων πληρούν τις προϋποθέσεις για να τα οδηγήσουν σε κάποιες διαδρομές.
«Συντηρούνται με δικά μας έξοδα από χόμπυ και αγάπη για το παλιό αυτοκίνητο. Ένα τέτοιο αμάξι, είτε το είχε κάποιος, είτε το αγόρασε και το διατήρησε. Στόχος μας είναι να τα προβάλλουμε και να τα απολαμβάνουμε. Για όσους δεν έχουν κανονικές πινακίδες το κράτος δίνει το δικαίωμα σε Ομοσπονδία Ιστορικού Αυτοκινήτου να τα χαρακτηρίσει ιστορικά και να κυκλοφορούν σε ειδικές περιπτώσεις» διευκρινίζει ο κ. Κεχαγιόγλου. Κι όπως εξηγεί, συχνά, προμηθεύονται τα ανταλλακτικά που χρειάζονται από το εξωτερικό, και κάποια από ιδιώτες και μεταξύ τους. Οι παλιοί συλλέκτες διαθέτουν ανταλλακτικά, ή αλλιώς παραγγέλνουν νέας παραγωγής. Το κόστος ωστόσο είναι υπέρογκο, καθώς αν για παράδειγμα στις ΗΠΑ ένα κομμάτι κοστίζει ένα ευρώ, στην Ελλάδα θα αποσταλεί σε τριπλάσια τιμή.