Σημαντική αύξηση των αντισωμάτων μετά την 3η δόση του εμβολίου COVID-19 στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς προέκυψε από τη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 85 ανοσοκατασταλμένα άτομα (39 γυναίκες) που έκαναν την 3η δόση στο Εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Γ. Γεννηματά της Θεσσαλονίκης (ασθενείς με ιστορικό καρκίνου, λεμφώματος, λευχαιμίας, αυτοάνοσων νοσημάτων, διαβήτη τύπου Ι και μεταμοσχευθέντες ασθενείς).
Όπως εξήγησε στο ethnos.gr ο Αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ Γιώργος Παπαζήσης το βασικό εύρημα της μελέτης ήταν ότι τα αντισώματα μετά την 3η δόση πολλαπλασιάστηκαν κατά 35 φορές σε σχέση με τους τίτλους πριν την χορήγηση της τρίτης δόσης (GMC: από 364 σε 17430). «Ακόμα και αυτοί οι 12 ασθενείς που είχαν πολύ χαμηλούς τίτλους πριν την 3η δόση ανέπτυξαν ικανοποιητικούς τίτλους αντισωμάτων μετά την δόση αυτή, εκτός από έναν που δεν ανέπτυξε καθόλου αντισώματα (με ιστορικό λεμφώματος)» πρόσθεσε ο κ. Παπαζήσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν παρατηρήθηκε στατιστικώς σημαντική διαφορά με βάση το υποκείμενο νόσημα, την ηλικία και το φύλο, ούτε κάποια σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια.
Απαραίτητη η 4η δόση για ανοσοκατεσταλμένους
«Λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα δημοσιευμένα δεδομένα από άλλες χώρες που δείχνουν ότι σε ανοσοκατεσταλμένους η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης μειώνεται σημαντικά μετά από περίπου 3 μήνες και δεδομένου ότι η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον συνεχίζει να προκαλεί λοιμώξεις, τα παραπάνω ευρήματα μας αναδεικνύουν την αξία μιας επιπλέον δόσης (‘τέταρτης’) σε αυτές τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που με βάση τις υπάρχουσες συστάσεις μπορεί να γίνει τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση».
Πώς έγινε η έρευνα
Μετρήθηκαν αντισώματα ακριβώς πριν την χορήγηση της 3ης δόσης και 1 μήνα μετά την 3η δόση. Η 3η από τη 2η δόση απείχαν μεταξύ τους περίπου 4.5 μήνες (μέσος όρος 140 μέρες). Μεταξύ των ασθενών, τέσσερις δεν είχαν αναπτύξει αντισώματα πριν την 3η δόση (<50) 50-100=”” au=”” ml=”” p=””>
Ποιοι συμμετείχαν
Κύρια ερευνήτρια της μελέτης ήταν η κα Κωνσταντίνα Κοντοπούλου, Διευθύντρια Μικροβιολογικού του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς μαζί με την ομάδα νοσηλευτών του εμβολιαστικού κέντρου του νοσοκομείου, την στατιστική ανάλυση επιμελήθηκε ο Καθηγητής Βιομετρίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ Χρήστος Νάκας, ενώ συντονιστής της μελέτης ήταν ο κ. Γεώργιος Παπαζήσης, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Πηγή: ethnos.gr