Στις 7.45 το πρωί της περασμένης Δευτέρας ο Σπύρος Στάραμος ήταν έξω από το ελαιοτριβείο του στο Αιτωλικό.
Για εκείνον θα ήταν ακόμη μία τυπική Δευτέρα αν δεν αντίκριζε τις δύο κλειδαριές της αποθήκης του παραβιασμένες. «Στην αρχή βρήκα στο κατώφλι ένα καρότσι που έχουμε συνήθως εντός της αποθήκης, αλλά θεώρησα πως το είχα ξεχάσει έξω. Μετά κατάλαβα», περιγράφει στην «Κ».
Φαίνεται πως οι δράστες βρήκαν τρόπο να ηρεμήσουν τα σκυλιά στην αυλή του ελαιοτριβείου και να αρπάξουν από την αποθήκη τρεις τενεκέδες λάδι, συνολικής ποσότητας 600 κιλών και αξίας περίπου 5.000 ευρώ. Το περίεργο, σύμφωνα με τον κ. Στάραμο, ήταν πως ο ίδιος βρήκε και μία τρύπα στην αποθήκη την οποία εικάζει πως οι δράστες είχαν ανοίξει με σκοπό να δουν πριν από τη διάρρηξη αν υπάρχει μέσα εμπόρευμα.
«Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως γνώριζαν επακριβώς τι θα αφαιρέσουν από την αποθήκη, άρα έδρασαν στοχευμένα», σημειώνει.
Με έξυπνες κάμερες και περιπολίες ασφαλίζουν τη φετινή σοδειά οι ελαιοπαραγωγοί-1
Ο Σπύρος Στάραμος στο ελαιοτριβείο του στο Αιτωλικό.
Παρότι όπως παραδέχεται έχει ακούσει αρκετά περιστατικά κλοπών στην περιοχή, ο ίδιος δεν είχε εγκαταστήσει κάποιο σύστημα παρακολούθησης στο ελαιοτριβείο του, καθώς δεν είχε πέσει προσωπικά θύμα κλοπής. Πλέον, όπως λέει, έχει επικοινωνήσει με τεχνικό ώστε να του εγκαταστήσει συναγερμό και κάμερες.
Ο κ. Στάραμος δεν είναι ο μοναδικός στο Αιτωλικό που άνοιξε την αποθήκη του και τη βρήκε άδεια. Τον περασμένο Ιανουάριο μία ομάδα αγνώστων είχε διαρρήξει την αποθήκη ενός 47χρονου αφαιρώντας συνολικά 800 κιλά ελαιολάδου.
Έξυπνες κάμερες για προστασία
Κι ενώ οι μικροκλοπές όχι μόνο ελαιολάδου αλλά και αγροτικών εργαλείων είναι συχνές τα τελευταία χρόνια, ο Αλέκος Διαρκής είναι ένας από τους αρκετούς ελαιοπαραγωγούς που έχουν ήδη εγκαταστήσει σύστημα παρακολούθησης στο ελαιοτριβείο του.
Όπως εξηγεί, αφότου έπεσε και ο ίδιος θύμα κλοπής το 2018, όταν οι δράστες του αφαίρεσαν 2 τόνους λάδι, καθώς και όλα του τα μηχανήματα, τα αλυσοπρίονα και τα χορτοκοπτικά, προκαλώντας ζημιά συνολικής αξίας 20.000 ευρώ, τότε αναγκάστηκε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
«Πλέον έχω εγκαταστήσει έξυπνες ασύρματες κάμερες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου από τις οποίες λαμβάνω ειδοποίηση σε πραγματικό χρόνο σε περίπτωση ανίχνευσης εισβολέα στην ιδιοκτησία μου», σημειώνει ο κ. Διαρκής.
Στο ελαιοτριβείο Στάραμου οι δράστες είχαν ανοίξει μια τρύπα πριν από τη διάρρηξη με σκοπό να διαπιστώσουν αν υπάρχει μέσα εμπόρευμα.
Περιπολίες τα βράδια
Η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης είναι ένα «κλασικό» μέτρο πλέον για τους περισσότερους ελαιοπαραγωγούς στο Αιτωλικό, ωστόσο για όσους παράγουν δεκάδες τόνους κάθε χρόνο, οι τρόποι ασφάλισης του αποθέματος είναι περισσότεροι.
Με το μεροκάματο για μία βραδινή περιπολία να κυμαίνεται στα 40-50 ευρώ, η τακτική αυτή είναι συνηθισμένη κυρίως για όσους έχουν τις αποθήκες τους αρκετά μακριά από το σπίτι τους και δεν μπορούν να τις επισκέπτονται συχνά.
Ο ελαιοπαραγωγός Βασίλης Σαδήμας με παραγωγή σε ετήσια βάση περίπου 40 τόνων λαδιού και 300 τόνων βρώσιμων ελιών έχει οχυρώσει το ελαιοτριβείο του με κάθε δυνατό τρόπο. Οπως σημειώνει στην «Κ», ο ίδιος δεν έχει πέσει θύμα κλοπής στη σοδειά του, ωστόσο του έχουν πάρει αρκετές φορές τα συστήματα ποτίσματος που το καθένα έχει κόστος 500-600 ευρώ. «Το νο1 μέτρο ασφαλείας είναι οι κάμερες. Από εκεί και πέρα την περίοδο της σοδειάς συνήθως έχουμε ένα άτομο που κάνει περιπολία το βράδυ στους χώρους αποθήκευσης», εξηγεί.
Με το μεροκάματο για μία βραδινή περιπολία να κυμαίνεται στα 40-50 ευρώ, σύμφωνα με τον ελαιοπαραγωγό, η τακτική αυτή είναι συνηθισμένη κυρίως για όσους έχουν τις αποθήκες τους αρκετά μακριά από το σπίτι τους και δεν μπορούν να τις επισκέπτονται συχνά.
«Κοιμάμαι μέσα στο ελαιοτριβείο»
Σε άλλες παραδοσιακά ελαιοπαραγωγικές περιοχές, τόσο παραγωγοί όσο και ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων έχουν λάβει μέτρα ασφαλείας εδώ και χρόνια, πριν καν σημειωθούν οι μεγάλες περιπτώσεις κλοπών.
«Πάντα τηρούμε όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας. Εγώ κοιμάμαι μέσα στο ελαιοτριβείο. Δεν τους αφήνεις έτσι 200 τόνους λάδι», σημείωσε μιλώντας στην «Κ» ο Ηλίας Κωστόπουλος, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στη Μεσσηνία, παραδεχόμενος πως αυτό το κάνει χρόνια τώρα και όχι εξαιτίας της πρόσφατης κρίσης με την άνοδο της τιμής του ελαιόλαδου. Οπως ανέφερε, το ελαιοτριβείο εδώ και χρόνια διαθέτει κάμερες ασφαλείας και συναγερμούς ενώ ο ίδιος έχει στον εξωτερικό χώρο τουλάχιστον πέντε σκύλους για φύλαξη. Οπως διευκρίνισε, το λάδι είναι ασφαλισμένο αλλά πάντα προτεραιότητά του είναι να μη χαθεί το προϊόν.
Δεν έχουμε ανησυχία εξαιτίας των κρουσμάτων κλοπών. Τα ελαιοτριβεία με τα οποία συνεργαζόμαστε διαθέτουν συναγερμούς και κάμερες ασφαλείας. Είναι σαν ιατρεία. – Χριστίνα Στριμπάκου, ελαιοπαραγωγός
Αντίστοιχη είναι και η εμπειρία της παραγωγού Χριστίνας Στριμπάκου, η οποία μαζί με τον αδελφό της διαθέτει ελαιώνες στα Φιλιατρά και παράγει ελαιόλαδο που πληροί υψηλά κριτήρια και εξάγεται στο σύνολό του. «Δεν έχουμε ανησυχία εξαιτίας των κρουσμάτων κλοπών. Τα ελαιοτριβεία με τα οποία συνεργαζόμαστε διαθέτουν συναγερμούς και κάμερες ασφαλείας. Είναι σαν ιατρεία».
Η κ. Στριμπάκου θα ανησυχούσε πολύ περισσότερο, όπως αναφέρει, εάν άφηνε τα τσουβάλια με τις ελιές μέσα στο χωράφι. «Περιτριγυριζόμαστε από 12 εκατ. ελαιόδεντρα. Ποιος να σε προστατέψει;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά. Η ίδια λύνει το πρόβλημα αυτό καθώς μετά την συγκομιδή, όλες οι ελιές μεταφέρονται απευθείας στο ελαιοτριβείο.
Αύξηση της παραβατικότητας και ελλιπής αστυνόμευση
Με έξυπνες κάμερες και περιπολίες ασφαλίζουν τη φετινή σοδειά οι ελαιοπαραγωγοί-3Σε άλλες περιπτώσεις παραγωγοί στη Μεσσηνία έχουν χάσει καρπό από κλοπές στο χωράφι από επιτήδειους που το βράδυ πηγαίνουν και μαζεύουν τον καρπό από τα δέντρα. Υπάρχουν, ακόμα, παραγωγοί που κοιμούνται στο χωράφι εφόσον έχουν παραγωγή στα τσουβάλια.
«Παλαιότερα είχαμε τους αγροφύλακες, τώρα έχει χαθεί ο θεσμός αυτός. Την ίδια στιγμή η επαρχία έχει φτωχοποιηθεί, υπάρχει αύξηση της παραβατικότητας και ελλιπής αστυνόμευση», υπογράμμισε η Χριστίνα Στριμπάκου.
Στον Πολύγυρο, όπου πέρσι είχαν κλαπεί 37 τόνοι ελαιολάδου από δεξαμενές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιουργία, υπάρχει ακόμα ανησυχία. «Μαζεύουμε τον καρπό νωρίς πριν αρχίσουν οι κλοπές και έπειτα τον φυλάμε στα ελαιοτριβεία, που είναι εξοπλισμένα με κάμερες ασφαλείας», σημείωσε ο Βασίλης Ευαγγελινός, ελαιοπαραγωγός στην περιοχή. Όπως είπε, μετά το περσινό συμβάν ο συνεταιρισμός διαλύθηκε και κάθε παραγωγός λειτουργεί ξεχωριστά. «Κάποιοι κοιμούνται ακόμα και στις αγροικίες που έχουν μέσα στους ελαιώνες. Αυτοί όμως είναι ελάχιστοι».
Πηγή: kathimerini.gr